Wijn Proeven voor beginners start

WijnproevenWijn en het proeven van wijn is heel erg lastig. Er zijn vele dikke boeken over geschreven die best wel saai zijn. Wijn en het proeven van wijn is eigenlijk leuk en niet moeilijk. Er gaat van alles door je mond naar binnen wat we proeven en waarvan we best kunnen zeggen dat het lekker of vies is. Soms drinken of eten we gedachteloos en soms bewust. We proeven van alles en soms raken we in de war. Zo heb ik ooit in een studentenhuis, waar ik woonde, blauwe macaroni gegeten. Er was een studentenkamer vrijgekomen en we hielden een intake met eten en we waren nieuwsgierig naar de reactie op smurfen blauwe macaroni. Een erg leuk experiment. Interessant is wat je eerste reacties is op zoiets raars. Meestal is het schrik, ongeloof en dan voorzichtige acceptatie. In sommige gevallen denken we ook echt dat het heel anders smaakt dan naar macaroni. Zo krachtig zijn de hersenen en zo lastig is het om iets te proeven wat niet appelleert aan een referentiekader waarin we het kunnen plaatsen en beoordelen.

 Hoe zit het nu met Wijn Proeven?

We kennen allemaal die ene oom of tante die interessant doet zodra ze een glas wijn voor kun neus hebben. Meestal volgend met gesnuif, gegorgel en dan een onverklaarbare reeks termen. Uiteraard volgt dan de vraag of jij dat dan niet proeft? Onder de indruk van de betreffende oom of tante durf je er bijna niets tegen in te brengen en stamel je dat je ook wel wat proeft in die richting…… Eigenlijk jammer. Voor je het weet praten we elkaar naar de mond en doen we niet eens meer ons best om echt te proeven. Voor mij als Wijnproever in opleiding gaat het naast het proeven ook om het begrijpen. Je weet wel de bekende “waarom”  vraag dus? Ik wil graag begrijpen waarom ik een bepaalde voorkeur heb en hoe dat nu in elkaar steekt. Goed op zoek naar een fles en dan maar eens goed nadenken en analyseren hoe het nu komt dat ik deze wijn zo lekker vind of deze wijn vooral niet.

Wijnproeven - still

Mijn vragen zijn dan ook:

 • Wat ruik ik?
 • Wat proef ik?
 • Welke druif?
 • Hoe komt die druif nu aan zo’n smaak?
 • Hoe zit dat met de druif, grond en de boer!
 • Wat staat er allemaal op het etiket!
 • Wat is waar en wat is verzonnen?
 • Hoe kan ik de verschillende kwaliteiten onderscheiden?
 • Waarom is het ene jaar goed en het andere niet?
 • Waar kan ik het vinden welk jaar goed is en welk jaar niet?
 • Waarom is de ene wijn onwijs duur en een andere belachelijk goedkoop?

Best veel vragen die we de komende weken gaan behandelen en waar ik mijn best voor ga doen om daar een antwoord op te geven. Het belangrijkste is natuurlijk dat je van de wijn geniet.

Proost!

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.