Infographic: Wijn proeven, doe je zo!

Wijn proeven is het met het oog, reuk- en smaakzintuig analyseren of beoordelen van een wijn, zegt het woordenboek. Oftewel, het ontdekken van de geuren en smaken van de wijn in je glas. Maar wijn proeven is vooral erg leuk en genieten.

Wijn proeven, hoe doe je het…

In de onderstaande infographic staat mooi en simpel uitgelegd hoe het wijn proeven in zijn werk gaat.

Bron: Behance 

Wijn proeven in vogelvlucht

Stap 1: Het beoordelen van de kleur

Bij het wijn proeven kijk je als eerste naar de kleur van de wijn in het glas. Als je de kleur bekijkt, doe dit dan tegen een witte achtergrond. Als je achter je glas een vel wit papier, een witte muur of wit servet, kun je de kleur beter zien.

De kleur van een wijn kan je al heel veel vertellen over de kwaliteit en herkomst van een wijn. Een diep paarse kleur laat zien dat het vaak om een jonge wijn gaat, een roodbruine kleur geeft vaak aan dat de wijn ouder is. Naarmate een wijn ouder wordt, krijgt de wijn steeds meer een roodbruinere tint. Ook kan de kleur van de wijn je iets vertellen over de gebruikte druifsoort. Zo hebben de rode wijnen van de pinot noir druiven meestal niet zo’n donkere kleur, terwijl wijnen van de Malbec vaak juist weer een hele donkere kleur hebben.

Stap 2: Walsen maar

Nu de  kleur duidelijk is en je de wijn bekeken hebt, wordt het tijd om de wijn te laten walsen (rond te laten draaien) in het glas. Dit doe je om te kijken hoe het zit met het alcoholpercentage in de wijn. Het laagje dat aan de binnenkant van je glas blijft “kleven” na het walsen vertelt je iets over de sterkte van de wijn. Hoe langer het laagje aanwezig blijft, hoe sterker de wijn is.

Stap 3: Ruiken

Met het ruiken van de wijn, beoordeel je het bouquet van de wijn en ontdek je de verschillende geuren die de wijn heeft. Draai het glas voor het ruiken nog even rond en breng dan het glas naar je gezicht om het te ruiken. Zorg voor een goed glas en snuif  niet te hard, anders snuif je de wijn op.

Neem bij het ruiken van de wijn de tijd om de verschillende geuren te herkennen. Sluit je ogen om je beter te kunnen concentreren.

Stap 4: Proeven

Na het ruiken, kun je echt gaan proeven. Neem een slokje wijn (niet slurpen, dat is voor de echte professionals) en houd het even in je mond alvorens je de wijn doorslikt.

Als je de wijn net in je mond hebt, zul je eerst nog maar weinig van de echte smaak proeven. Laat de wijn daarom rondgaan in je mond. Vooral aan de achterkant van je mond en in het begin van je keel proef je veel. Maar net na de eerste slok kun je wel al vaststellen of het om een volle wijn, fruitige wijn of lichte wijn gaat.

Na het rijpen van de smaak in je mond, kun je de verschillende aroma’s proeven. Wat proef je? Hout, chocolade, citroen, rood fruit?

Nadat je weet welke aroma’s je geproefd hebt, kun je de wijn doorslikken en beoordelen hoe de afdronk is. De afdronk kan verschillen van wat je geroken en geproefd hebt. Waar je bij de afdronk naar op zoek gaat, is de alcoholsmaak en naar hoe lang het duurt voordat de smaak vervaagd is. In het algemeen is het zo dat hoe langer de afdronk, hoe beter de wijn.

Andere infographics over wijn:

Infographic: De geschiedenis van wijn
Infographic: Volgende halte Pouilly Fuissé
Infographic: Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Infographic: Mousserende wijnen maken
Infographic – Je eigen wijnglazen ingooien
Infographic: Italiaanse wijnen & spijzen

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.