Wijn proeven in een restaurant, hoe doe je dat?

Maar al te vaak komt het voor wanneer de bediening vraagt aan het gezelschap, “Wie van u mag ik de wijn laten proeven?” dat men dan naar een andere disgenoot kijkt. In principe kan de gastheer of gastvrouw de wijn proeven, maar natuurlijk ook andere tafelgenoten zoals bijvoorbeeld de eregast. Indien de bediening deze vraag stelt dan zegt men niet, “doe jij dat maar, want ik heb geen verstand van wijn.”

Als men aan mij vraagt of ik verstand van wijn heb dan zeg ik ‘neen’ met direct daar achteraan de opmerking, “maar ik weet wel wat ik lekker vind.”

wijnproeven-jjWijn proeven

Wijn proeven is een serieuze zaak. Als de sommelier (iemand die gespecialiseerd is,of moet zijn, in wijnen) in een restaurant aan u vraagt of u de wijn wilt keuren dan kunt u dat aangeven door gewoon ‘Ja’ te zeggen of een knikje met uw hoofd te geven.

Voordat u gaat proeven, neutraliseert u uw smaakpapillen door een slokje water te nemen of een stukje brood te eten, hierdoor komt uw smaak weer in neutraal stand. Vervolgens dept u uw mond met het servet en bestudeert u het etiket op de gepresenteerde wijnfles. U zou aan de sommelier kunnen vragen of het een goed wijnjaar is geweest, ook kunt u iets over druivensoort(en) vragen.

Inderdaad, speel het spel mee, het is altijd een mooi ritueel. Laat duidelijk merken dat u de wijn prima vindt om uit te schenken.

U kunt de wijn eerst in het glas ruiken, bent u in de overtuiging dat u te weinig ruikt om een juist oordeel te kunnen geven dan walst u de wijn in het glas, u zult merken dat het boeket daardoor loskomt. Daarna neemt u een teug uit het glas en laat u de wijn over uw tong rollen, het extra inhaleren van zuurstof bevordert de smaakpapillen.

Indien de wijn naar uw bevinding goed is dan schenkt de bediening eerst de belangrijkste gast (zakelijke setting) in of de oudste dame (privé/familie setting).

U wordt als laatste uit de fles bijgeschonken. In het geval u nog een fles van de zelfde wijn wenst dan vraagt men of u deze ook wilt proeven, meestal kan men doorschenken.

Is de wijn volgens u niet in orde dan zegt u dat tegen de sommelier.

Men schenkt nimmer halfvolle glazen bij en zeker niet uit een andere fles. Heeft u genoeg wijn gedronken dan houdt u nooit uw hand boven het glas om het bijschenken van de bediening te verhinderen, in Frankrijk schenkt de kelner gerust over uw hand. 🙂

Als u een wijn afkeurt dan moet u dat goed weten te formuleren wat er aan mankeert. Proeft u of ruikt u kurk??

wijnproeven vasthoudenHoe hanteert men correct een wijnglas?

Men plaatst twee vingers en de duim tegen de steel van het glas, vingers en duim ter hoogte van de bodem van de kelk. Nooit het glas aan de voet vasthouden en al helemaal geen pink omhoog tijdens het diner.

Het klinken van glazen doen wij niet in een gezelschap groter dan zes personen. Klinken van glazen is voor geliefden of intieme diners.

Als u wordt toegesproken en men brengt een toost op u uit dan neemt u zelf niet het glas in de hand en u neemt ook geen teug uit het glas. De reden hiervan is dat u nooit een toost op uzelf uitbrengt. U wordt immers toegedronken. U kunt de toost wel revancheren en dan neemt u wel een slok.

Bij soep wordt geen wijn gedronken behalve een Maderia of Sherry bij ossenstaart soep. Deze drank wordt u in een glaasje aangeboden, nip niet aan het glas, maar doceer de wijn vanuit het glaasje naar behoefte in uw soep.

Een tip voor de dames

Om te voorkomen dat uw wijnglas door lipstick wordt bevuild, kunt u vooraf uw lippen met water bevochtigen, want dan heeft u minder last van lipafdrukken op uw glas.

6 Reacties
 1. “Sommelier” is een functie, iemand die gespecialiseerd is (of moet zijn) in wijnen. Een “vinoloog” is een gecertificeerd wijndeskundige!

 2. Jan Jaap, we gaan elkaar zeer binnenkort zien en spreken bij je presentatie van De Maatschappij. Je bijdrage “Wijnproeven in een restaurant, hoe doe je dat?” vind ik als wijnliefhebber hartverwarmend. Juist ook wijn leent zich bij uitstek voor de vraag: “Hoe heurt het?”
  Natuurlijk is de belangrijkste vraag: Wat vind ik van deze wijn? Hoe beoordeel ik deze wijn in relatie tot mijn smaakervaring en passie voor bepaalde smaken en geuren.
  Daarnaast spelen zeker de etiquette rond wijn een belangrijke rol.
  Wellicht leuk om in de toekomst een wijnproeverij te combineren met jouw rol als ‘etiquette-deskundige’.
  Met vineuze groet,

  Vincent Molkenboer

  1. Beste Vincent,

   Dank voor jouw sympathieke commentaar. Goed te zien dat wijnliefhebbers/experts zoals jij op dit artikel reageren. Op mijn Distinguished Masterclass Etiquette groep op LinkedIn (2.300+ leden) waar deze blog door Wijnbloggers.nl eveneens is gepost, heeft een vinoloog uit het Leidse ook een helder en educatieve aanvullende reactie gegeven. Ik ben content dat het artikel iets heeft losgemaakt. Verder ben ik benieuwd naar eventuele andere reacties en adviezen.

   Met een stijlvolle groet,

   Jan Jaap van Weering

 3. Het proeven van de wijn betreft het waarnemen of de wijn kurk bevat, of op een andere manier niet is zoals deze hoort te zijn. Het proeven van de wijn voor het uitschenken aan gezelschap gaat niet over smaakvoorkeur. Voorafgaand aan het bestellen van wijn is het juiste moment om informatie in te winnen over de wijn (of als opgeslagen kennis paraat te hebben natuurlijk). Ook voorafgaand aan het bestellen kan er geproefd worden. Bij het uitschenken van de fles aan het gezelschap aan tafel is dit stadium reeds gepasseerd.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.