Wijn Prijzen uitgereikt door Confrérie des Chevaliers du Vin

wijn prijzen wijnproeverij ConfrerieTijdens de jaarlijkse proeverij/keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois zijn de wijnen van Wijndomein Aldeneyck (Maaseik), de Hoenshof (Borgloon), Domein de Wijngaardsberg (Ulestraten) en de Apostelhoeve (Maastricht) in de wijn prijzen gevallen.

Voor de jaarlijkse proeverij werden er door de provinciale wijnbouwers dit jaar in totaal 68 wijnen ingezonden. De ingezonden wijnen werden blind geproefd door een jury van sommeliers en wijnkenners. Elke wijn die meer dan 70 punten behaald (er zijn er maximaal 100 te krijgen), krijgt een zegel. Dit jaar was dit 46 wijnen het geval. Maar het spannendste is natuurlijk de uitslag die vertelt welke wijnen de meeste punten hebben gekregen en de daarbij behorende wijn prijzen en wijn titels krijgen.

De wijn prijzen gaan dit jaar naar….

Witte wijn

De pinot gris barrique 2011 van Wijndomein Aldeneyck en de chardonnay 2010 van Hoenshof zijn verkozen tot beste witte wijnen die tijdens deze proeverij geproefd werden. Ook de Nederlandse pinot gris 2011 van Domein de Wijngaardsberg en de pinot gris barrique 2011 van Apostelhoeve vielen in de prijzen. De laatste twee kregen precies dezelfde score tijdens de proeverij

Rode wijn

De Drielandenwijn 2010 van Wijndomein Sint-Martinus (Vaals) werd uitgeroepen tot de beste rode wijn.

Wijnboer van het jaar

Tijdens de jaarlijkse proeverij/keuring van de de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois  wordt ook altijd de titel van wijnboer van het jaar weggegeven. Om wijnboer van het jaar te worden, moet de wijnboer met zijn ingebrachte wijnen (de 3 wijnen met de hoogste score) de hoogste score hebben. De punten van de wijnen worden bij elkaar opgeteld. Dit jaar werd de titel verleend aan Jules Nijst van Wijngaardsberg. Hij haalde met zijn drie wijnen de hoogst gemiddelde score.

Wijn prijzen Confrerie_Vin_limburgDe Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois

De Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois is op 5 mei 2004 opgericht met als doel de Nederlands- en Belgisch-Limburgse wijnen te promoten. Jaarlijks organiseert de Confrérie een proeverij/keuring van de wijnen afkomstig uit deze streek. De regels voor de proeverij zijn simpel: de wijn moet afkomstig zijn uit de streek, de wijn moet verkocht worden aan consumenten, van de wijn moet er minstens 1000 flessen op de markt worden aangeboden en er moeten minimaal 300 flessen van elke soort wijn zijn. Er zijn 4 categorieën: wit, rood, rosé en mousserend. Ten minste 10 flessen wijn moeten er per categorie worden ingezonden een bekroning in een categorie mogelijk te maken.

De ingezonden wijnen worden blind geproefd door een jury van sommeliers en wijnkenners. Krijgt een wijn meer dan 70 punten dan krijgt de wijn een zegel van de Confrérie. De wijn met de meeste punten wordt uitgeroepen tot Wijn van het jaar.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.