Wijn straks niet meer te betalen in de UK?

wijn kopenAls de Britse regering al hun plannen doorvoert, wordt wijn straks onbetaalbaar voor de gewone consument. Stijgende accijns en het verbod op het geven van korting op wijn, zou daarvoor kunnen zorgen. Dat zegt Stephen Lewis van Majestic Wine (een grote retailer) tegen de Engelse Telegraph. Als dit allemaal doorgaat, zegt Lewis, zou dat wel eens een wereldwijde grote verandering kunnen betekenen.

En voor ons Nederlanders natuurlijk niet geheel vreemd. Ook hier is een flesje wijn het afgelopen jaar behoorlijk duurder geworden.

Duurder worden van wijn in Nederland

In Nederland is een flesje wijn door Btw-verhogingen (van 19 naar 21 procent) en door accijnsverhogingen per 1 januari 2013 een stuk duurder geworden. Sinds de BTW verhoging en de accijnsverhoging 2013 is wijn behoorlijk wat duurder geworden; zo’n 83 cent per liter. En hier komt dan nog BTW overheen. Het duurder worden van de wijn in Nederland zorgt er voor dat de Nederlandse consument vaker zijn wijn (en andere dranken) over de grens gaat halen in, bijvoorbeeld Duitsland, waar je helemaal geen accijns over wijn betaalt en de wijn dus goedkoper is.

Aan het begin van het jaar bleek dan ook uit een onderzoek van Trendbox, dat is uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn, dat steeds meer consumenten hun drank over de grens gaan halen. Ru

“Steeds meer Nederlanders kopen hun wijn in het buitenland. Dit geldt vooral voor consumenten in de grensstreek. Op deze manier omzeilen ze de hogere Nederlandse accijns op alcohol”, aldus de KVNW.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 30 procent van de Nederlanders die wel eens wijn koopt, dit regelmatig te doen in het buitenland. De KVNW is hierdoor verrast. “De omvang van deze legale grensverkopen is nog veel groter dan wij hadden verwacht.”, aldus de KNVW.

Dit betekent dat niet alleen de Nederlandse wijnhandelaren inkomsten mislopen, maar ook de schatkist loopt op deze manier veel geld mis. Het bedrag dat de schatkist misloopt, loopt op tot 86 miljoen volgens de KNVW.

wijn alcohol kopen buitenlandWijn winkelen in het buitenland

Voor één flesje wijn naar Duitsland rijden, loont natuurlijk niet, maar je hoort steeds meer dat mensen naar Duitsland gaan om te wijn winkelen. Met een busje wordt er naar Duitsland gereden en dat busje wordt volgeladen met wijn. Wijn voor familie, vrienden, kennissen, buren, etc. En ja dan kan het natuurlijk makkelijk uit!

Plannen Britse regering

De Britse regering is al een tijdje bezig met de regelgeving omtrent het kopen van alcohol. Hoewel de plannen voor een wettelijk minimumprijs voor alcohol nu even in de koelkast lijken te staan, overweegt de Britse regering nog steeds een verbod op de ‘multi-buy’ kortingen, kortingen waarbij de verkopen prijsverlaging biedt bij de aankoop van meerdere flessen.

Majestic Wines heeft zo’n 200 winkels verspreid over Groot-Brittannië En het grootste gedeelte van hun klanten zijn van middelbare leeftijd en afkomstig uit de middenklasse. De klanten van Majestic zijn niet degene die de problemen veroorzaken. Deze groep wijndrinkers (middelbare leeftijd en middenklasse) lopen niet drinken over straat, vernielen dingen etc. Er is zeker een probleem met drank in Groot-Brittannië, zegt Lewis, dat wil ik zeker niet ontkennen, maar met dit soort maatregelen pak je de verkeerde groep mensen aan en ontneem je een grote groep mensen een stuk sociaal gebeuren.

Gevolgen voor de Britse wijn consument

Als dit soort regelgeving er door komt in combinatie met stijgende accijnzen op wijn, dan wordt wijn duurder en duurder en zullen consumenten overstappen naar het drinken van goedkopere dranken als bier en cider, etc., zegt Lewis. En dat zou zonde zijn, zeker gezien de ontwikkeling van de rol van wijn en spijs in Engeland in de afgelopen 30 jaar. Meer en meer wordt wijn bij de maaltijd gedronken bij een gezellig samenzijn in plaats van alleen aan de bar in de kroeg. Het zou zonde zijn als de klok, wat dat betreft, wordt teruggedraaid.

£ 2,40 van de prijs van elke verkochte fles is nu al belasting en accijns, zegt Lewis, en dat zal dan nog meer gaan stijgen. Niet alleen consumenten zullen daardoor minder wijn gaan kopen, Engeland wordt ook minder interessant voor wijnproducenten uit het buitenland. Wijnproducenten zullen zich niet langer meer gaan richten op de Britse markt, zegt Lewis. Deze markt is op den duur dan niet meer rendabel en interessant voor de wijnproducenten. Verscheidene grote producenten uit Nieuw-Zeeland hebben zich al teruggetrokken uit de Britse markt, zegt hij, en richten meer en meer op opkomende markten, zoals China.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.