Wijn: Nieuwe wereld vs. oude wereld

Mooie Oranje WK Wijn flesGrappig hoe dat werkt. Hoe lastig het is om sommige vaktermen uit te leggen. Mij overkwam dat met de term ‘wijn uit de oude wereld of nieuwe wereld’. Voor mij duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Voor mijn cursisten niet. En gelukkig durfden ze dat dan ook te vragen. Stond ik toch een beetje te stuntelen. Alles maar even opgezocht en duidelijk geformuleerd.

Oude wereld vs. nieuwe wereld: Geografische ligging

Als eerste een geografische uitleg. Met de oude wereld wordt bedoeld de wijngebieden hier in Europa. Als sinds de tijd van de Romeinen wordt er wijn gemaakt. Elke Romein had  recht op een halve liter wijn per dag. En die jongens zaten overal. Met hun eigen wijnstokken.

De nieuwe wereld zijn dan alle wijnbouwgebieden buiten Europa. Daar werden vroeger wel druiven verbouwd. Maar die waren om op te eten. Columbus bracht in de 16-e eeuw de druivenstok mee op zijn ontdekkingstochten. En in zijn spoor volgden de missionarissen. Die brachten ‘het ware geloof’ en wijn! Over de hele wereld. Vanuit Mexico naar Californië is daar het bewijs nog van. ‘El Camino Real’  oftewel de heilige weg. Gelegd door de kerk. Met overal er omheen wijnbouw. De Nederlandse VOC arts Jan van Riebeeck werd gestationeerd in Zuid-Afrika. Hij moest daar een groentetuin aanleggen om scheurbuik te voorkomen. Meteeen ook maar wat wijnranken.  En passant legde hij zo de basis voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Oude wereld vs. nieuwe wereld: Werkwijze wijnboer of wijnmaker

Maar er is voor mij een nog duidelijker verschil in nieuwe wereld en oude wereld. Dat is de werkwijze van de wijnboer of wijnmaker. De oude, klassieke wereld gaat uit van traditie. Het zijn vaak ambachtelijke familiebedrijven. Met veel aandacht voor terroir. En verschil per oogstjaar. Lastiger dus voor de consument. Die weet niet precies wat te verwachten.

De nieuwe wereld wijnmaker doet het heel anders. Die maken een merkwijn. Die is altijd hetzelfde. Elk jaar smaakt gelijk. Zij gaan juist uit van marketing en de wensen van de consument. Dus zij vermelden het druivenras prominent op het etiket. Zij maken het de consument juist wat makkelijker.

Wat vinden jullie dan van deze chardonnay(op de foto)? Lekker actueel en duidelijk in de markt gezet. Maar wel afkomstig uit Frankrijk. Oude wereld in een nieuwe jas? Of gewoon een hele foute jas?

Wijn - Oude wereld en nieuwe wijn wereld landen
Nieuwe en oude wijnwereldlanden (Geografische ligging)
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.