Je moet wijn niet drinken als…. (infographic)

wijn niet meer goedHeb je wel eens een wijn gedronken die over de kop was, die niet meer goed was? Ik wel, en de smaak daarvan vergeet je niet zo snel en de geur ook niet. De wijn krijgt een ietwat stalige, zure, onaangename smaak. Niet lekker dus… Een wijn die over de kop is, is zeker niet aan te raden om te drinken. Maar hoe weet je nu wanneer je een open fles beter kunt laten staan of in de gootsteen kunt leeggieten? Hoe lang is het houdbaar als de fles open is?

Hoe lang is een fles wijn na opening houdbaar?

Zuurstof speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wijn. Als een fles geopend is, dan ontwikkelt de wijn zich sneller. Zeker wanneer er al een paar glaasje uit fles zijn geschonken, is er in de fles meer ruimte voor zuurstof. Laat je een fles lang staan dan zal de rode kleur veranderen in bruin en verandert van een heldere vloeistof naar een troebele vloeistof. Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen op drinken, wit en rosé kun je iets langer laten staan (in de koelkast), maar ook deze kun je beter binnen drie, vier dagen opdrinken.

De infographic van vandaag laat zien hoe je aan een fles wijn, de kleur, de geur én de smaak kunt zien of de wijn in de fles nog wel goed is. Steekt de kurk uit de fles, is de wijn bruin in plaats van rood, of bruin in plaats van wit, ruikt het naar nat karton of azijn of smaakt het stalig en zuur dan kun je de fles beter leeg schenken in de gootsteen….

 Infographic Je moet wijn niet drinken als….

 infographic

 

 Andere infographics:

Top 10 wine brands op Facebook in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste flessen uit de Bordeaux


3 Reacties
 1. Of je gebruikt Winestation!
  WineStation® is het eerste ‘wine by the glass-systeem’ in de wereld, standaard uitgerust met Thermo Electric Cooling. Dit heeft als voordeel dat er nauwelijks onderhoud plaats hoeft te vinden; er is immers geen compressor. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van koelvloeistof, wat de milieuvriendelijkheid ten goede komt. Uniek is het CleanPour ® systeem. Het reinigen van leidingen is hierdoor verleden tijd; simpel afspoelen onder de kraan volstaat!
  Meer info: http://www.winestation.nl

 2. Goede rode wijn is gewoon lekker voor iedereen, dat je wijn moet leren drinken is een fabeltje, bedacht door de handel.
  Het is onzin dat je moet wennen aan de zure, bittere en smakeloze wijn, zo kan je ook spiritus leren drinken.
  De wijn uit de supermarkt is niet meer te drinken en bij de slijter kom je per ongeluk nog wel eens lekkere rode wijn tegen
  Uit wanhoop ben ik in een steeds hogere prijsklasse gaan zitten, mijn laatste poging ( Mas de Daumas Gassac ) kostte
  35 euro, bitter , zuur en verder geen wijnsmaak. Voor die prijs mag je toch wel iets verwachten. Wat is er aan de hand?
  Misschien wordt er te veel geproduceerd of komen de drinkbare wijnen niet meer in Nederland, wil men te goedkoop inkopen een typisch Nederlands verschijnsel, weinig betalen en veel winst maken. De lekkere rode wijn is uit ons land verdwenen. “proost ” Thomas de Klerk

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.