Wijn Nationaal Erfgoed Frankrijk

Wijn Nationaal Erfgoed Frankrijk - Wijngaarden Cotes de NuitsWie aan wijn denkt, denkt toch automatisch aan Frankrijk. Vraag een niet-wijnliefhebber iets over wijn en hij of zij zal waarschijnlijk wel een antwoord geven met Frankrijk erin. De grote, bekende wijnhuizen, en evenzo grote wijnstreken, een grote wijngeschiedenis; Frankrijk heeft het allemaal. Het hoort bij het leven, je ziet het in het landschap terug, Frankrijk en wijn zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dat vinden ze in Frankrijk ook. Wat de hele wereld al wist, is nu ook door de Franse Senaat ervaart: Wijn behoort tot de Franse cultuur.

Wijn als Nationaal Erfgoed Frankrijk

Afgelopen weekend stemden Franse Senatoren unaniem ‘voor’ op het voorstel dat wijn behoort tot het Nationaal Erfgoed van Frankrijk. Het amendement dat werd ingediend, waarin stond dat ‘wijn, het product van de wijnstok en terroir onderdeel uitmaakt van het culturele , gastronomische en landelijk erfgoed van Frankrijk’ werd door de Assemblée Nationale (de Franse Eerste en Tweede Kamer) aangenomen. Initiatiefnemer van het voorstel is Roland Courteau is de senator die het departement Aude (Languedoc-Roussillon) in de Senaat vertegenwoordigd. Met zijn voorstel wil Courteau wijn beschermen tegen allerlei toekomstige anti-alcohol wetgeving.

De Senaat stemde dus unaniem voor het voorstel. Senator Gerard Bailly, die het departement Jura in de Senaat vertegenwoordigt, reageerde na de stemming in La Dépeche du Midi: “De wijncultuur maakt al 2000 jaar deel uit van ons erfgoed. Het heeft een grote rol gespeeld in de bekendheid van ons land en natuurlijk ook voor onze gastronomische reputatie. Wijnbouw in Frankrijk heeft een grote stempel gezet op het Franse leven en het Franse landschap.”

Door het aannemen van het voorstel is wijn in Frankrijk nu beschermd. Misschien leuk om te weten; Er werd ook een gelijkaardig voorstel ingediend voor bier, maar dat…. werd afgewezen.

Bron: La Dépeche du Midi
Bron foto: Stefan Bauer

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.