Wijn Masterclass “Wijnfouten gewenst”

Wijn Masterclass WijnfoutenOp zondag 10 maart (middag) organiseert de Vereniging Klein Wijn Importeurs (vKWI) de  Masterclass “Wijnfouten gewenst” in Hotel de Roskam in Houten.

Over de Masterclass

Waar houdt terroir op en begint de wijnfout?
“Alles wat je altijd al wilde weten over wijnfouten, maar nooit durfde te vragen”

Een unieke eenmalige cursus, die je nergens anders in Nederland kunt volgen.

Voertaal: Engels/Nederlands. Hand-out: Nederlands.
Docent: Romana Echensperger

Romana EchenspergerRomana Echensperger

Romana Echensperger was 12 jaar sommelier in ***zaken in Duitsland en Spanje. Zij is uitgeroepen tot “Beste Sommelier van Berlijn” en werkte met een wijnkaart van meer dan 1000 wijnen. Romana was hoofd-sommelier van ***Vendôme bij Keulen, bekend als “Beste Restaurant van Duitsland”  Ze is in opleiding voor Master of Wine en geslaagd voor haar praktijkexamen.

Inhoud van de Masterclass

Als we vandaag wijn zouden maken, volgens uitsluitend de nieuwste wetenschappelijke methodes, zou de wijn alleen nog maar naar het druivenras smaken. Een droevig vooruitzicht. Hoe zou een Amarone zijn zonder vluchtige zuren, een Chateauneuf-du Pape zonder Brettanomyces en een syrah zonder reductie?

In deze masterclass wordt uitgelegd hoe de meest voorkomende wijnfouten ontstaan, hoe je ze herkent, hoe je ze kunt vermijden en welke rol  “wijnfouten” spelen in het concept van “terroir”. Hierbij geldt: het venijn zit in de hoeveelheid.

Het programma

  • Welke fouten zijn gewenst en wanneer is het te veel?
  • De belangrijkste fouten: waaraan herken je ze, hoe ontstaan ze?
  • Wat betekent terroir
  • Is er mineraliteit in wijn?

Wat gaan we proeven (totaal 19 wijnen)

  • Vluchtige zuren: Amarone en Sauternes (4)
  • Oxidatie: Madeira en klassieke Rioja (4)
  • Reductie: sauvignon blanc uit Marlborough en syrah (4)
  • Brettanomyces: Zuid Frankrijk en Zuid Afrika (4)
  • Wijnfouten die niet in het terroir thuishoren: geraniumtonen en kurk (4)

Certificaat “ Understanding Wine Faults”

De masterclass wordt afgesloten met een certificaat.

Niveau

Aanbevolen: WSET Advanced (level 3) of Vinologen opleiding of: WSET level 2 of Wijnbrevet

Prijs

De kosten voor deze unieke Masterclass zijn € 95,-(*  inclusief 19 wijnen, hand-out en certificaat.)
De Wijnstudio is een erkende beroepsopleiding. Voor wijn-professionals is deze opleiding 100 % belastingaftrekbaar.

Uitsluitend voor leden van de vKWI is de prijs € 50,- en alleen voor deze sessie!

Meer informatie over deze Wijn Masterclass:  info@vkwi.nl 0f  telefonisch: +31 6 51 79 90 85

 logo v.kwiOver de Vereniging Klein Wijn Importeurs

Eind 2008 is via LinkedIn het initiatief ontstaan om kleine importeurs te bewegen de handen ineen te slaan om zodanig meer bekendheid te geven aan de veelal exclusieve wijnen die zij importeren. Dit heeft in korte tijd een enorme vlucht genomen en een aantal kleine bedrijven hebben zich toen aangemeld met uitgebreide interesses en vragen tot samenwerking. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de oprichting van de Vereniging Klein Wijn Importeurs (v.KWI)  in juni 2010.

De v.KWI heeft zich tot doel gesteld om ‘de samenwerking tussen de kleine wijnimporteurs onderling te bevorderen en kennis en kracht te delen’.

Door samenwerken en het delen van kennis op gebieden als marketing, logistiek, organisatie, juridische en administratieve zaken biedt de KWI’ers mogelijkheden om verder te groeien, kosten te besparen en de kwaliteit van hun dienstverlening te vergroten. Daarnaast fungeert de v.KWI als aanspreekpunt voor brancheorganisaties om de belangen van de leden te behartigen.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.