Van de wijnpers: Wijn kopen over de grens loont

wijn kopen duurder per 1 januari - Per 1 januari 2013 worden de accijnzen op alcolholhoudende dranken weer verhoogd.  Hierdoor wordt het wijn kopen over de grens erg aantrekkelijk. “De accijnzen worden zelfs zodanig verhoogd dat het vanaf Utrecht al interessant is om een kistje wijn te kopen in Duitsland”, zegt voorzitter Ron Andes van de SlijtersUnie tegen de Telegraaf.

Stijging accijnzen

De accijnzen op alcoholhoudende dranken gaan per januari echt behoorlijk omhoog: met 10 procent voor bier, 18 procent voor wijn en 6 procent op gedistilleerd. De accijnzen voor alcoholhoudende dranken stijgen niet in onze buurlanden, waar het overigens ook zonder deze verhoging van de accijnzen het kopen van alcoholhoudende dranken al goedkoper is dan in Nederland. Wijn kopen wordt dus een stuk duurder per 1 januari: een fles waar je nu 10 euro voor betaalt, gaat dan dus 11,80 kosten.

Het economische bureau van de ING heeft berekend dat je met het kopen van alcohol in Duitsland, zo’n 9 procent minder kwijt bent. Door de verhoging wordt dit verschil nog groter. In Nederland betaal je nu gemiddeld per fles wijn 52,9 cent aan accijns. Dat wordt na de verhoging van 1 januari 62,7 cent per fles. In België betaal je per fles aan accijns 37 cent, in Frankrijk 3 cent en in Duitsland betaal je helemaal niks.

Spekken van de staatskas door wijn kopen

Het heffen van accijnzen op bepaalde goederen levert de staat heel veel geld op dus als de staat geld nodig heeft, zijn accijnzen een mooi middel. Een van de voornaamste doelen van accijnzen is het verschaffen van inkomsten aan de staat en een tweede doel is het gebruik van bepaalde zaken te ontmoedigen.

Waarschijnlijk zal het verhogen van de accijnzen verdedigd worden met het tweede doel. Alcohol is slecht voor je, blabla, maar gezien de lege schatkist en de noodzaak van allerlei bezuinigingen, is het toch fijn dat je als staat een regeling hebt waarmee je kunt schermen dat je dingen wilt ontmoedigen, maar het je tegelijkertijd veel centjes oplevert.

De verhoging van de accijnzen op alcolhoudend dranken moet de staat vanaf volgend jaar 100 miljoen extra opleveren. Nu leveren de accijnzen de staat ruwweg 1 miljard euro op.

Bron: Telegraaf

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.