Welke wijn zal ik kiezen? (infographic)

welke kiezenEen lunch met vrienden, een zakelijke afspraak of een romantische dinertje met je geliefde; welke wijn kies je daar nu bij? Soms lijkt het een beetje op kleding kiezen voor een bepaalde gelegenheid. Voor het eerste etentje met een nieuwe date kleed je je weer anders dan als je een sollicitatiegesprek hebt. Voor een romantisch dinertje ter gelegenheid van het zoveel jarige bestaan van je relatie, kleed je weer anders dan wanneer je naar een verjaardag van vrienden gaat. Zo is het vaak ook met wijn.

Als je alleen al de jaargetijden neemt; in de lente en de zomer zul je vaker voor rosé en witte wijn kiezen. In de herfst ( met uitzondering van een mooie nazomer in de herfst) zul je de rosé, als je die dan überhaupt nog ergens kunt krijgen, eerder laten staan. En zul je eerder voor een rode wijn kiezen. En dan vaak ook nog een wat zwaardere. Als ik nu naar buiten kijk en de mooie witte wereld zie en weet dat het buiten wel erg koud is, laat ik ook eerder de witte wijn staan en kies ik eerder voor een lekkere, robuuste rode wijn of natuurlijk voor een lekker glaasje warme Bisschopswijn (die misschien nog over is van Sinterklaasavond) of Glühwein.

Welke wijn kiezen?

In de infographic van vandaag een mooi schema hoe je voor welke gelegenheid een passende wijn kiest. Hierbij zijn vier verschillende categorieën in gemaakt: Romantisch, zakelijk, familie en vrienden. En vanuit deze vier verschillende categorieën doorloop je een route met steeds meer ingrediënten voor de gelegenheid, waar je een wijn voor moet uitkiezen. Is het een romantische aangelegenheid? Ja. Dan kun je kiezen uit een eerste date of voor een de route van de vaste partner. Elke keer maak je een keuze om uiteindelijk bij een bepaalde wijn uit te komen.

Natuurlijk zou ik me hier niet helemaal aan vasthouden, want net als bij de keuze die je maakt in welke kleding je voor een bepaalde gelegenheid aantrekt, moet je je gewoon goed voelen bij de keuze die je maakt. Kleding waar je niet helemaal goed in voelt, versterken je zelfvertrouwen tijdens een date of een sollicitatiegesprek niet echt. Nu is dat bij wijn wel minder natuurlijk. Maar toch is het jammer als je een romantische dinertje thuis hebt gepland, dit schema volgt en dan voor een bepaalde Pinot Noir kiest en dat die dan tegen blijkt te vallen. Dan kun je beter een wijn, die je al vaker gedronken hebt en lekker vindt, kiezen.

Maar hoe dan ook, het is een leuke infographic! 🙂 (Twee keer klikken op de infographic, geeft de infographic in een veel groter formaat en dus beter leesbaar.)

Welke wijn zal ik kiezen?

Bron: Kendall-Jackson Winery

Andere infographics:

Wijn infographic 12 tips om je wijnfles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.