Wijn Infographic Wijn smaken

Vandaag weer een mooie infographic over wijn. Deze keer gaat de infographic over de smaak. Van zoet naar droog staan overzichtelijk een aantal druiven. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de meeste rode wijnen meestal “droog” van smaak. Tijdens de gisting zijn nagenoeg alle suiker in de druif is vergist. Er zit nog maar heel weinig suiker in de wijn en daardoor zijn ze dus niet meer zoet en smaken droog. Rode wijnen kunnen ook zoet zijn. Dan zit er nog suiker in de druiven, dus dan zijn deze niet allemaal tijdens de gisting omgezet. De achterblijvende suiker of restsuikers maken de wijn zoeter. Omdat tijdens de gisting van de most de suiker niet alleen wordt omgezet in alcohol maar ook in koolzuur, is het ook mogelijk een rode wijn mousserend te maken.

Witte Wijn

Er zijn vele soorten witte wijn. De smaak wordt vaak aangeduid met droog voor wijnen met weinig suiker en zoet als er veel suiker in zit. Een droge wijn is een wijn met weinig tot geen restsuiker. Een typische “kurkdroge wijn” is bijvoorbeeld een Franse Muscadet. Een zachte wijn zou bijvoorbeeld een witte Bourgogne kunnen zijn. Vaak staat op de etiketten van witte wijn de term “sec” of “dry” wat een aanduiding is voor hoe droog de wijn is. In Duitstalige landen gebruikt met de term “Trocken” wat voor droog staat.

Een halfdroge wijn heeft nog wel enige restsuiker. Wat veel mensen bij droge wijn als “zuur” wordt ervaren is hier vaak enigszins verzacht, maar smaken verschillen. Een aanduiding op het etiket kan bijvoorbeeld “Demi sec” zijn. In Duitstalige landen heet dat “Halbtrocken” of “Feinherb”. Zoete wijn wordt vaak ten onrechte  dessertwijn genoemd en pas aan het eind van het diner geschonken. Zoete wijnen hebben veel gastronomische mogelijkheden zoals bij het voor gerecht of bij een soep. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld perfect bij een paté passen of kazen.

wijn smaken infographic

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.