KLM stewardessen en het wijn-incident (vervolg)

KLM en het wijn - incidentMaandag stonden ze weer voor de kantonrechter, de stewardessen van de KLM die afgelopen juni werden ontslagen omdat zij tijdens de lunch, voor hun dienst (een nachtvlucht), een glaasje wijn hadden gedronken. Het is KLM personeel verboden om binnen tien uur voor aanvang van de dienst alcohol te drinken, dus het glaasje wijn tijdens de lunch was voor de KLM de reden om de twee stewardessen te ontslaan. Een vele te zware sanctie, gezien de excellente en lange staat van dienst van de stewardessen, vindt de advocaat (de vakbond VNC en vele collega’s) van de dames.

De advocaat van de KLM stelt daarentegen dat iedereen die werkzaam is bij de KLM de regels en het belang van de vliegveiligheid kent.  “Wie voorafgaande aan de vlucht een melding doet, werkt niet en krijgt een straf. Maar deze twee dames realiseerden zich pas tijdens de vlucht dat ze mogelijk toch binnen de grens van tien uur hadden gedronken en dat werd pas na aankomst gemeld.’’ Hierdoor ontstond er een vertrouwensbreuk en juist deze vertrouwensbreuk was voor de rechter (tijdens de rechtzaak in juni)  een belangrijke reden voor het ontslag.

Afgelopen maandag diende de herzieningszaak voor de kantonrechter in Haarlem.

Angstcultuur binnen het bedrijf

In de zaal van rechtbank waren tientallen collega’s en vertegenwoordigers van de vakbond VNC (vakbond van Cabinepersoneel) aanwezig. Het ontslag van de twee stewardessen, respectievelijk 20 en 32 jaar in dienst van de KLM, heeft volgens de vakbond geleid tot een angstcultuur binnen het bedrijf.  Het personeel zou in angst werken en bang zijn om fouten te maken, want als twee stewardessen, die al zo lang in dienst zijn, ontslagen worden om het drinken van een wijntje tijdens de lunch (zo’n 8,5 uur voor vertrek), wat gebeurt er dan als jij een fout maakt?

Gezagvoerder KLM wist van het glaasje wijn

Voor de kantonrechter betoogden de twee ontslagen stewardessen dat de gezagvoerder van de bewuste vlucht (Johannesburg-Schiphol) wist dat enkele stewardessen een wijntje, voorafgaand aan hun dienst, hadden gedronken, maar omdat volgens hem de vliegveiligheid niet in het geding was én hij de vlucht niet wilde uitstellen tot de volgende dag (als hij de stewardessen niet had laten werken, was er te weinig personeel aan boord en had de vlucht uitgesteld moeten worden) liet hij de stewardessen gewoon werken.

Zo verklaarde één van de ontslagen stewardessen dat zij in de lobby van het hotel al had aangegeven te twijfelen over het tijdstip waarop zij haar glaasje wijn had gedronken. “Ik bood nog een alcoholtest aan, maar dat wilde de gezagvoerder niet. Hij vond ons fit genoeg. Met zoveel niet-werkende cabineleden kon hij pas de volgende dag weg.’’, verklaarde de stewardess voor de rechtbank. Haar verhaal werd bevestigd door een andere stewardess. Het probleem is alleen dat de stewardess dit nog niet eerder heeft verteld. Niet tijdens de verhoren en ook niet tijdens eerdere zittingen. De rechter toonde enige bereidheid om de gezagvoerder te gaan horen, maar de advocaat van de KLM voerde aan dat de zaak alleen heropend kan worden als blijkt dat de KLM feiten heeft achtergehouden en dat is volgens de advocaat niet het geval.

Een uitspraak is er nog niet. De rechter buigt zich de komende tijd over deze zaak en zal 4 februari met een uitspraak komen.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.