Het wijn-incident – De stewardessen aan het woord

KLM en het wijn-incidentWe hebben het er hier al vaker over gehad: Het wijn-incident en de ontslagen stewardessen. EenVandaag sprak met de stewardessen, hun advocaat en Vakbond van Cabinepersoneel (VNC), over de in hun ogen veel te zware straf.

Het wijn-incident

Twee stewardessen,  drinken ’s middags bij de lunch een glaasje wijn. Dezelfde avond hebben zij dienst op de nachtvlucht van Johannesburg naar Amsterdam. De stewardessen zeggen de gezagvoerder dat zij een wijntje tijdens de lunch hebben gedronken en dat zij misschien de 10-uurs regel (het verbod om binnen tien uur voor aanvang van de dienst alcohol te drinken) overschrijden. De gezagvoerder staat de stewardessen toe om gewoon met hun dienst te beginnen. Volgens de gezagvoerder is de vliegveiligheid niet in het geding  én hij wil de vlucht niet uitstellen tot de volgende dag (als hij de stewardessen niet had laten werken, was er te weinig personeel aan boord en had de vlucht uitgesteld moeten worden), dus het vliegtuig vertrekt. En daarmee is de kous af, zou je denken. Maar helaas, het wijntje krijgt een staartje wat resulteert in het ontslag van de twee stewardessen.

Angstcultuur binnen het bedrijf

Volgens de VNC leidt het ontslag van de twee stewardessen tot een angstcultuur binnen het bedrijf.   Het personeel zou in angst werken en bang zijn om fouten te maken, want als twee stewardessen, die al zo lang in dienst zijn, ontslagen worden om het drinken van een wijntje tijdens de lunch (zo’n 8,5 uur voor vertrek), wat gebeurt er dan als jij een fout maakt?

De KLM meende dat de vrouwen een voorbeeldfunctie hadden en het wijntje is hen daarom extra streng aangerekend. Geen reden tot het ontstaan van een angstcultuur dus… volgens de KLM

Rechtszaak verloren…

De stewardessen vinden hun ontslag een veels te zware sanctie en stappen dan ook naar de rechter toe. Maar tevergeefs, want de rechter stelt de KLM in het gelijk en de stewardessen staan op straat.

Stewardessen aan het woord bij EenVandaag

In de onderstaande video spreken verslaggevers van EenVandaag met de stewardessen, hun advocaat en vakbond VNC over het wijn-incident.
sitestat

Bron: EenVandaag

1 Reactie
  1. Ze zijn om half vier gaan drinken. Dat wisten ze. 7,5 uur voordat ze aan het werk moesten. Daarbij hebben ze de gezagsvoerder niet ingelicht (eigen verklaringen, zie rechtspraak.nl). Terecht ontsalgen dus.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.