Wijn en hout…

wijn en hout - vatenWijn en hout en wat heeft dat dan met elkaar te maken?

Ik herinner me nog een van de eerste lessen op de wijnacademie. Medecursisten met prachtige proefnotities. Over wijn met een spoortje Frans eiken. Of toch liever Sloveens eiken. Dat was namelijk veel beter dan het ordinaire blerende Amerikaanse hout. Ik was even de draad kwijt. Met het risico als sufferd gezien te worden toch maar vraag gesteld. Hoe haal je die verschillen er dan uit? Hoe ruik of proef je dat?

Een paar jaar verder. Flink wat kennis opgedaan. Kan ik gelukkig ook zo’n interessante notitie schrijven. Regelmatig krijg ik nu vergelijkbare vragen hierover. Wat is eigenlijk het nut van wijn in een houten vat stoppen? En hoe kun je dat dan proeven of ruiken?

Allereerst leent niet elke druif zich voor houtrijping. Sommige druivenrassen halen hun kracht juist uit het fruitige frisse.

Er is een onderscheid in reductieve en oxidatieve wijnbereiding. Moeilijke woorden voor wijn gemaakt zonder invloed van zuurstof en met wat invloed van zuurstof. Jonge, frisse en fruitige wijnen zijn reductief gemaakt. Gisten en rijpen in RVS tanks. Witte wijn blijft dan wat lichter van kleur en rode wijn wat paarsiger. Voor beide geldt dat de fruitaroma’s beter bewaard blijven. Meestal wijnen om jong te drinken. Daarom ook vaak met een schroefdop afgesloten.

Oxidatieve wijnen worden gemaakt of rijpen onder lichte invloed van zuurstof. In een houten vat dus. De witte worden wat donkerder en de rode wat lichter van kleur. Ook verandert er iets in de smaak. De fruitaroma’s verdwijnen een klein beetje. Er komen wat rijpere en complexere geuren naar boven. Het poreuze hout laat een klein beetje lucht door. En dat verzacht de tannines in rode wijn. Het zorgt voor een wat zachtere en rondere smaak. Ook geeft het wat complexere aroma’s. Denk aan vanille, caramel of toast. Bij witte wijnen geeft het hout de wijn wat meer body. Wat meer vulling. En ook hier wat andere geuren en smaken. Bijvoorbeeld zo’n lekkere vette en boterige Chardonnay. Dat vette en boterige komt van de houtrijping.

wijn en hout - Wat was nou dat verschil tussen Frans en Amerikaans eiken? Denk aan Claudia Cardinale versus Dolly Parton. Ingetogen elegant of zwoel en licht opdringerig. Allebei fijn hoor. Net hoe je pet staat.Dan is ook nog van belang hoe groot zo’n vat is. Simpel gezegd hoe groter het vat hoe minder groot de invloed van het hout. In de Bordeaux gebruikt men barriques. Vaten van 225 liter. Dat heeft veel meer invloed op de wijn dan een foeder. Dat is een vat van 600 liter. Het hout voor al deze vaten wordt gebogen om het vat rond te maken. Dat gebeurt door  de planken te verhitten. Dat heet toasten. De mate van toasting is dan ook weer van invloed op de smaak. En om het nog iets ingewikkelder te maken. Hoe nieuwer het hout hoe groter de invloed die het vat heeft op de wijn. Dat rijpen op hout is dus nog een knap lastig verhaal. Met een heleboel keuzes. En kostbaar ook nog. Zo’n nieuw vat is duur in de aanschaf. Dus dat vertaalt zich in de prijs per fles.

Soms moet je jezelf dan maar verwennen. Af en toe zon dikke fles kopen. Heerlijk. Mooie complexe en gerijpte wijn. Steek je neus maar eens in een glas witte Bourgogne. Of een rode bordeaux. En houd je glas stil zonder te walsen. En dan die eerste grote snuif. Bam! Boter, toast, caramel en sigarenkistjes springen je glas uit.

Wat was nou dat verschil tussen Frans en Amerikaans eiken? Denk aan Claudia Cardinale versus Dolly Parton. Ingetogen elegant of zwoel en licht opdringerig. Allebei fijn hoor. Net hoe je pet staat.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.