Wijn, hoofdpijn en sulfiet en wat dat met elkaar te maken heeft..

Regelmatig hoor ik de volgende vraag in de wijnwinkel waar ik werk: heb je een wijn zonder sulfiet? Daar krijg ik namelijk zo’n hoofdpijn van. Ik moet dan noodgedwongen op mijn lip bijten om vriendelijk blijven. Niet zeggen dat ze dan maar wat minder moeten drinken. Of dat misschien alcohol de boosdoener is?

Zo kreeg ik laatst van een vriendin een nieuw en fancy cadeautje. Een flesje ‘Sulfree’. Belooft van alles. Wel de wijn maar niet de kopzorgen. 1 Druppeltje in je glas en je hebt nergens meer last van. Voor mij een goede reden om me hier eens in te verdiepen. Wat is sulfiet eigenlijk? Waarom zit het in wijn? En, heel belangrijk, krijg je er hoofdpijn van?

IMG_1903

Wat is sulfiet?
Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel. Het zit van nature op de schil van de druif. Het fijne van sulfiet is dat het beschermt tegen schimmels en bacteriën. En, ook heel handig. Het gaat verkleuring van levensmiddelen tegen. Ooit afgevraagd hoe zo’n voorgesneden, verpakt appeltje fris van kleur blijft? Precies, een handje sulfiet erover. Dat is dus de reden dat het spulletje toegevoegd wordt aan wijn. Dat gebeurt vlak na de gisting. Zo blijft de wijn fris en fruitig. Zo zal de wijn minder snel muf worden door de zuurstof. En beestjes en schimmels hebben geen schijn van kans.

Wijn en sulfiet
Bestaat er ook wijn zonder sulfiet? Daar kunnen we duidelijk in zijn: nee. Omdat sulfiet van nature al voor komt op de druif. Er bestaan wel wijnen zonder toegevoegde sulfiet. Dat staat dan ook op het etiket. Die zijn dus wat vatbaarder voor oxidatie en schimmels. En hebben vaak een wat beperktere levensduur. Als het gehalte sulfiet boven de 10 milligram per liter zit moet dat vermeld worden op het etiket. ‘Bevat sulfiet’. Of in het Frans ‘contient des sulfites’. Duidelijk. Dan weet je dat er waarschijnlijk extra gezwaveld is. De hoeveelheid is wettelijk vastgelegd 150 milligram per liter voor rode wijn. En 200 milligram per liter voor witte wijn en rosé. Even ter vergelijking. Een kilo chips bevat 400 milligram sulfiet. En een kilo gedroogd fruit 1000 milligram! Nog nooit gehoord dat iemand hoofdpijn kreeg van gedroogd fruit trouwens.

Hoofdpijn en sulfiet
Komen we gelijk bij de laatste vraag. Krijg je hoofdpijn van sulfiet? Ik geloof van niet. Er is een kleine groep mensen met een sulfiet intolerantie. Vaak astma patiënten. Die krijgen er zeker last van. De symptomen zijn dan meestal wel anders. Hoofdpijn staat onderaan de lijst. Bij mensen zonder astma denk ik dat alcohol de boosdoener is. Onttrekt vocht aan je lijf en ook aan je hersenen. Dat veroorzaakt de hoofdpijn. Er is ook nog een stofje dat tyramine heet. Komt voornamelijk voor in rode wijn. Is ook veroorzaker van hoofdpijn. Sulfiet niet. Tenzij je natuurlijk overgevoelig bent voor zwavel. Pas dan ook maar op met chips!

Sulfree
Heb het flesje ‘Sulfree’ eens goed besnuffeld. Het werkende stofje daarin is waterstofperoxide. Dat belooft zuurstof in je wijn te brengen. Dat zich dan hecht aan de sulfieten in de wijn. En die worden dan  omgezet naar een ander stofje. Waar je dan geen hoofdpijn van kunt krijgen. Pff.. ik vind het ingewikkeld hoor. Ken waterstofperoxide voornamelijk om te ontsmetten of je haar te blonderen. Om dat dan in mijn wijn te druppelen…. Heb het natuurlijk wel geprobeerd. Toegegeven, de wijn verandert niet door dat drupje. Maar ik houd er toch een raar gevoel aan over. Denk dat ik het op de ouderwetse manier blijf doen. Per glas wijn ook maar een glas water. Werkt prima tegen hoofdpijn. En is nog lekker makkelijk ook.

image

 

7 Reacties
 1. Ik drink eerder een liter wijn dan dat ik een kilo chips of gedroogd fruit eet. Denk dat de meeste dat ook wel hebben. Ik drink ook water naast mijn wijn. Mij is wel opgevallen dat ik bij bepaalde merken een allergische reactie krijg (jeukende ogen, benauwd etc) en bij andere weer niet.

  Ik ga dit spul mooi even proberen, zodat ik geen antihistamine meer naast mijn wijn hoef te slikken.

 2. Toegevoegd sulfiet in combinatie met alcohol geeft bij mensen die daar gevoelig voor zijn nog allerlei andere problemen. Dit kan zijn zweten, gejaagdheid, verhoogde hartfrequentie en onregelmatig hartritme. Drinken van wijn zonder toegevoegd sulfiet kan voor deze mensen een oplossing zijn. Maar dan moet men wel uitgaan van niet meer dan 2-3 glazen.

 3. Gewoon uitproberen en ook eens wijnen drinken zonder toegevoegde sulfieten. Ik ben beslist niet astmatisch maar heb na wijn zonder toegevoegde sulfiet minder hoofdpijn.

  1. Kijk eens bij blijewijnen op facebook. Ik ben net gestart met de import van wijnen zonder toegevoegd sulfiet! Je kunt me altijd mailen of bellen voor meer info:-)

 4. Sulfiet h2so3 of 2, tijdje geleden, h2s krijg je zeker hoofdpijn van, maar dat is de stof die naar scheetjes ruikt, waterstofsulfide. Wat h2o2 zal doen is zijn zuurstof afstaan aan de sulfiet, waardoor dus sulfaat zal ontstaan. Minder reactief dan sulfiet dan. Of je er hoofdpijn van krijgt? Weet ik eigenlijk niet. Van alcohol wel, als je niet genoeg vocht neemt.

 5. Is er cognac te kopen zonder sulfiet,of mag men er enkele druppels van de goedkopere H202-waterstofperoxide in doen,alsook in rode wijn.?

  Dank bij voorbaat voor wat inlichtingen en geachte groeten.j.m.

 6. Goed artikel . Wij hebben een webshop met biologische wijnen. Eén van onze wijnhuizen maakt sulfietvrije wijnen. Wat wij horen van onze klanten en wij ook zelf ervaren, is dat de wijn puurder smaakt en dus lekkerder. Als wijnmaker vereist het een hoop extra werk en ook passie om het zo te kunnen maken. Dat proef je in de wijn terug. Gelukkig zit er in biologische wijnen sowieso minder toegevoegd sulfiet .
  (Mocht je geïnteresseerd zijn naar dit wijnhuis, zie https://grootgenot.com/wijnhuizen/costes-cirgues/ en hun wijnen https://grootgenot.com/product-categorie/winkel/?filter_eigenschappen=sulfietvrij)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.