Wijn film Chateau Pavie

Chateau PavieChateau Pavie, gelegen ten zuid-oosten van Saint-Emillion is één van de twee chateaus die in 2012 als nieuwkomers geclassificeerd zijn als Premier Grand Cru Classée A in de nieuwste versie van de classificatie van Saint-EmilionIn deze classificatie van 2012 zijn 82 chateaus opgenomen en hebben vier chateaus,  Chateau AusoneChateau Cheval BlancChateau Pavie en Chateau Angélus, de classificatie Premier Grand Cru Classée A. Vanaf 1954 had Chateau Pavie al de classficatie Premier Grand Cru Classée B en nu is dat dus A geworden.

De geschiedenis van Chateau Pavie in vogelvlucht

De geschiedenis van chateau Pavie gaat heel, heel ver terug tot in de tijd van de Romeinen. Het is bekend dat Chateau Pavie, samen met Chateau Ausone, al in de 4e eeuw bestond. De naam van het chateau wordt ontleend aan de boomgaarden met perziken die er in deze omgeving te vinden waren. Al gaat de geschiedenis van Chateau Pavie terug tot de 4e eeuw, de echte wijnmakerij neemt pas vorm aan in de late 19e eeuw als Ferdinand Bouffard wijngaarden van families in Saint-Emillion begint op te kopen. In eerste instantie worden de kavels grond allemaal apart beheerd, maar uiteindelijk wordt het allemaal, op één na, samengevoegd. De 9 hectare grond die Bouffard heeft gekocht van de familie Pigasse behield de eigen identiteit, ook nu nog, en is beter bekend als Chateau Pavie-Decesse.

Bouffard en zijn wijngaarden worden behoorlijk getroffen door de phylloxera-plaag, die aan het einde van de 19e eeuw door Frankrijk – en de rest van de wereld – trekt en bijna 70 procent van de druiven vernietigd – en is dan ook genoodzaakt om aan het einde van de Eerste Wereldoorlog Chateau Pavie te verkopen aan Alexandre Valette. In 1943 verkoopt diens kleinzoon, Jean Paul Valette, Chateau Pavie voor 31 miljoen francs aan Gerard Perse.

Chateau Pavie - GPGerard Perse

Gerard Perse is een Parijse miljonair en een echte selfmade man. Als zoon van een schilder, volgt hij zijn vader in de voetsporen, maar dat lukt niet helemaal en hij gaat dan ook failliet. In 1976 neemt hij een klein kruidenierswinkeltje over in de buitenwijken van Parijs, om vervolgens via franchising een supermarkt te beginnen voor Champion, onderdeel van Carrefour. Dit loopt als een trein en Perse neemt steeds meer en meer supermarkten over totdat hij besluit zijn supermarkten te verkopen en zich toe te leggen op zijn ware passie en hobby: Wijn.

In 1993 koopt Perse Chateau Monbousquet en het begin is moeilijk. Lokale boeren zien Perse (en zijn moderne technieken) niet graag komen en lachen hem zelfs uit om zijn koop. (Wie koopt er nou zo’n middelmatig chateau?!). Perse investeert behoorlijk in het chateau en vormt ook meningmaal de bron van vele discussies. Zo paste hij methodes in de wijnbouw toe die in deze omgeving absolute not done waren. Zoals bijvoorbeeld de vendanges vertes (het vroegtijdig wegsnijden van onrijpe druiventrossen als er blijkt dat er teveel productie zal zijn waardoor je een betere kwaliteit van de druiven en de wijn zal krijgen). Dat was toen in de Saint-Emillion-streek nog ongehoord (verspilling!), maar vandaag de dag doet bijna iedereen het.

Nog een punt van discussie was het aantrekken van oenoloog Michel Rolland. Deze Rolland was een goede vriend van de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker. Beide heren staan bekend om hun liefde voor geconcentreerde en krachtige wijnen van volrijpe druiven gemaakt en lang gerijpt op nieuw eikenhout. Men spreekt ook wel van “Parkerwijnen”. In de Bordeaux worden deze “Parkerwijnen”  gezien als wijnen die in gaan tegen de Bordelaise traditie, wijnen die de eigenheid van de Bordeaux verloochenen.

Maar Perse heeft succes en weet de wijnen van Chateau Monbousquet wereldwijd weer op de kaart te zetten. In 1997 koopt Perse dan vervolgens Chateau Pavie-Decesse en in 1998 Chateau Pavie.

Chateau Pavie

Chateau Pavie is 40 hectare groot en beplant met de druivenrassen Merlot (60%), Cabernet Franc (30%) en de Cabernet Sauvignon (10%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 43 jaar en de wijnen worden 18 tot 24 maanden gerijpt op 100% nieuwe eiken vaten. Jaarlijks produceert Chateau Pavie (gemiddeld) zo’n 8000 kisten wijn.

James Cluer en Chateau Pavie

Vandaag de wijn video van het bezoek van James Cluer aan Chateau Pavie met een kijkje in de geweldige kelders van het Chateau.

 

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau Coutet
Chateau Doisy-Vedrines
Chateau d’ Yquem
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux
Saint-Emilion

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.