Wijn film Chateau Doisy-Vedrines

Chateau Doisy-VedrinesVandaag gaat James Cluer (Master of Wine) op bezoek bij Chateau Doisy-Vedrines. Chateau Doisy-Vedrines  is gelegen in Barsac aan de linkerzijde van de Garonne-rivier in het departement Gironde in de regio Graves . Het Chateau Doisy-Vedrines is gelegen op de bergkam van Haut-Barsac.

Chateau Doisy-Vedrines

Chateau Doisy-Vedrines heeft een wijngaard van 25 hectare die aangeplant is met de druivensoorten: Sémillon (80%), Sauvignon Blanc (15%) en Muscadelle (5%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar. Het plukken van de druiven geschiedt met de hand door een grote groep vrijwilligers, die vaak jaar na jaar terugkomen om te helpen met de pluk.

Het Chateau produceert 3 verschillende wijnen: De Grand vin Château Doisy-Vedrines (ongeveer 3000 kisten per jaar), de tweede wijn La Petite Vedrines (eveneens ongeveer 3000 kisten per jaar). Dit zijn allebei zoete, witte wijnen. Daarnaast produceert Chateau Doisy-Vedrines ook nog een droge witte wijn, hetzij in beperkte hoeveelheden, de Chevalier de Vedrines. De totale productie van het chateau wordt geschat op 65.000 flessen per jaar.  Het Chateau heeft bij de classificatie van 1855 de classificatie Deuxième Cru gekregen.

Geschiedenis van Chateau Doisy-Vedrines in vogelvlucht

Over de geschiedenis van Chateau Doisy-Vedrine valt op zich niet zo heel veel te vertellen. Er is weinig over teruggevonden. Bekend is wel dat de drie Doisy wijngaarden van Barsac; Chateau Doisy-Vedrine, Doisy-Daëne en Doisy-Dubroca oorspronkelijk één geheel hebben gevormd. De eerste aantekeningen over het chateau dateren uit de 18e eeuw en beschrijven een landgoed in het zuiden van Chateau Couter dat eigendom is van de familie Vendrines. De 16e eeuwse toren die op het landgoed staat, maakt duidelijk dat er meer geschiedenis moet zijn, maar het is niet terug te vinden. Wel is bekend dat in de 18e eeuw de pasgetrouwde Jean Vedrines en Marie Raymond zich vestigen in een klein dorpje, La Pinesse, dat eigendom is van de familie Raymond. In dit dorpje vestigen zij zich op een landgoed, compleet met kasteel en zij, of hun nakomelingen hebben de wijnstokken aangeplant. In deze eeuw weten zij ook een klein stukje van de Coutet wijngaard te verwerven als de huidige eigenaar Gabriel-Barthelemy-Romain de Filhot in 1794 onder de guillotine komt.

Al in het begin van de 19e eeuw wordt het landgoed erkend als één van de toonaangevende wijngaarden van Barsac. Samen met Chateau Coutet en Chateau Climes wordt het landgoed genoemd in Andre Jullien’s Topographie de Tous les Vignobles Connus (gepubliceerd 1816). Vermoedelijk zijn de wijngaarden dan allemaal in gemeenschappelijk bezit van de families Vedrines en Dubosq. Maar dit is allemaal niet echt duidelijk.

Met de komst van de nieuwe Napoleontische wetten wordt het geheel in drieën verdeeld. Het kleinste gedeelte, het huidige Chateau Doisy-Dubroca, wordt gekocht door de familie Faux. Het tweede deel wordt gekocht door Jean Jacques Emmanuel Daëne en is nu het huidige Chateau Doisy-Daëne en het derde en grootste deel blijft in eigendom van de families Vedrines en Dubosq en vormt daarmee het onstaan van Chateau Doisy-Vedrines.

De familie Castéja op Chateau Doisy-Vedrines

De familie Vedrines (of Vedrines-Dubosq) blijven op het chateau tot in 1851. In 1851 verkopen ze het Chateau aan de Boireau familie. Het Chateau komt in handen van Madame Teyssonneau, dan nog een kind, en zij leidt het chateau tot op 94-jarige leeftijd. Dan komt het in handen van haar kleinzoon Pierre Castéja (zoon van haar dochter). Na het overlijden van deze Pierre komt het Chateau onder beheer van Oliver Castéja, die vandaag de dag nog steeds de touwtjes in handen heeft op Chateau Doisy-Vedrines.

Wijn film Chateau Doisy-Vedrines

Vandaag is James Cluer dus op bezoek bij Chateau Doisy-Vedrines en geeft hij een kleine rondleiding.

Andere Wijnfilmpjes op Wijnbloggers.nl

Chateau d’ Yquem
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Lafite-Rothschild
Chateau Mouton-Rothschild
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Palmer
Chateau Margaux
Chateau la Louvière
Chateau Smith Haut la Fitte
Bordeaux

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.