Mooiste beeltenis Koningin Beatrix siert wijn etiket

Beeld van Beatrix op wijn etiketWijnkoperij van Tetering komt wel met een hele mooie en natuurlijk toepasselijke actie dit jaar. De veertig jaar oude wijnkoperij brengt dit jaar drie, met zorg geselecteerde, wijnen uit als eerbetoon aan koningin Beatrix. Op de wijn etiketten van deze drie wijnen zal een afbeelding van de koningin staan en de wijnen met daarop de beeltenis van Beatrix zullen alleen dit jaar te verkrijgen zijn.

Wijn etiket met afbeelding koningin Beatrix

Op de wijn etiketten van deze wijnen (rood, wit en rosé) zal het winnende beeld van de tentoonstelling “Beeld van Beatrix’ te zien zijn. Deze tentoonstelling, door Paleis het Loo en NOS georganiseerd. Voor deze tentoonstelling werden kunstenaars opgeroepen hun beeld van Beatrix in te zenden en dat deden ze massaal. Uit 2200 inzendingen werd de inzending “Diplomatie” van Edith Benedictus Buning uit Hooghalen door de jury gekozen tot het mooiste beeld van Beatrix.

Mooiste beeltenis Beatrix op wijn etiketDit mooiste beeld is gemaakt van blauw glas en is opgebouwd uit vier lagen glas, die samen het gezicht van Beatrix vormen. Deze glaslagen geven de gelaagdheid weer van de koningin, die zich overal ter wereld heel diplomatiek weet te verplaatsen in anderen en die zich aan alle lagen van de cultuur weet aan te passen. De blauwe kleur van het glas verwijst naar het blauwe bloed van Beatrix. Beatrix is en profile uitgebeeld, omdat de kunstenares de koningin haar privacy gunt. Het glas is gesneden in de vorm en vervolgens in de over per plaat tot een geheel gesmolten. (bron: Paleis het Loo – Glasobject ‘Diplomatie’).

De expositie op Paleis Het Loo, waar verschillende inzendingen te zien zijn, loopt tot 20 mei, alwaar het publiek ook nog kan stemmen op de verschillende inzendingen. De inzending met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs.

De geselecteerde wijnen

Het wijn etiket met de beeltenis van Beatrix komt op een rode wijn, witte wijn en een rosé. Het domein waarvan de wijnen afkomstig zijn ligt vlakbij het Franse Uzés in de regio Languedoc-Roussillon. Het domein is verdeeld over drie verschillende percelen, die samen ongevaar 40 hectare aan wijngaarden bevatten.

De wijnen:

De rode wijn, Rouge 2012, is gemaakt van de Merlot, Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre en wordt door Van Tetering omschreven als een wijn die geurt naar rood fruit en in de mond licht iets kruidigs heeft. Het is een soepele, ronde wijn met fijne tannines die lekker is bij rood vlees, gevolgelte, pizza’s, pastagerechten en stevige kazen.

De witte wijn, Blanc 2012, is gemaakt van Chardonnay, Sauvignon, Ugni Blanc, Grenache Blanc en Roussanne.Volgens van Tetering biedt deze wijn de elegantie van een Roussanne, het uitgesproken aroma van een Sauvignon, de levendigheid van de Ugni Blanc en het vlezige van de Grenache Blanc en kan de wijn goed gedronken worden bij salades met schaal- en schelpdieren, visgerechten, verse kazen en tapas.

De Rosé 2012 is een rosé die is gemaakt van de druivensoorten Merlot, Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre en is een wijn die volop aroma’s van klein rood fruit heeft en erg fruitige (frambozen en grenadine) en verfrissende afdronk heeft. Een wijn die goed te combineren valt met tapas, visgerechten, pastagerechten en de barbecue.

Bron informatie en fotomateriaal: NOS, Paleis het Loo, Van Tetering, de Krant van Midden-Drenthe

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.