Wijn en Valentijnsdag

wijn en ValentijnsdagWat heeft wijn nu met Valentijnsdag te maken? Wel, Valentijnsdag is dé dag om met je geliefde de liefde te vieren of een stille liefde te laten weten wat je voor haar of hem voelt. Wat is mooier dan dat te doen onder het genot van een mooi fles wijn of champagne. Ik ken mensen die ieder jaar Valentijnsdag vieren omdat ze op die dag elkaar de liefde hebben verklaard of eerste zoen hebben gegeven. Soms onder invloed van een lekker glas wijn of champagne.

(Misschien denk je dat Valentijnsdag flauwekul is, maar uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen wel degelijk teleurgesteld zijn als hun partner niks doet aan Valentijnsdag…)

Valentijnsdag - oude kaartWaar komt Valentijnsdag vandaan?

Al in de 14e eeuw besteedde verliefde gemalen op de dag van Sint Valentijn (14 feb) aandacht aan hun geliefde of beminde. Vaak werden er gedichten geschreven of brieven. Natuurlijk hoorde daar bloemen of cadeautjes bij en deze werden dan ook vaak gegeven. De minnebrieven, al dan niet zelf geschreven of gekocht, werden Valentines genoemd en deze weren vaak prachtig versierd, maar vaak mierzoet (hoofs) geschreven. Uiteraard was de boodschap die van liefde of trouw. Helaas, vestigde deze traditie zich nauwelijks op het Europese vaste land en bleef het lange tjjd een Engelse aangelegenheid. Gelukkig is het in Engeland ook een traditie geworden en staan zelfs heden ten dage de advertenties in de Engelse kranten op 14 februari bomvol met harte boodschappen en smeekbedes.

Het waren dan ook de Engelse emigranten, die deze traditie meenamen naar de Verenigde Staten, waar “Valentines Day” een groot succes is en heden ten dage nog steeds zeer populair. Vooral de consumenten-industrie weet handig in te spelen op Valentijnsdag en er een goede boterham aan te verdienen. In Nederland is deze ‘traditie’ eigenlijk pas begin jaren ‘80 in opgekomen. In eerste instantie vooral door de wenskaarten-industrie, die Valentijnsdag als een geschikte moment zag om een mooi kaart of brief te sturen. Later namen de bloemenzaken en cadeauwinkels deze dag meer en meer mee in hun marketing.

Valentijnsdag - St. ValentijnWat is de oorsprong van Valentijnsdag?

De naam Valentijnsdag is een afleiding van de bisschop Sint Valentines uit Terni (Italië), of van de Romeinse priester Sint Veten. Beide zijn zeer goed mogelijk. De priester Valentines leefde in de 3e eeuw in Rome en deed veel goeds voor de armen, oude van dagen en zieken. Naast voedsel en medicijnen schonk hij bloemen uit de kloostertuin. Mensen die hem om raad vroegen (jonge stelletjes) gaf hij altijd een bloem als symbool van trouw en liefde mee en zo werd het Valentijnsdag een dag om iemand een bloemetje te geven. Daarnaast gaat het verhaal dat Valentines de blinde dochter van Asterius, stadhouder van Rome, genas. Onder de indruk van dit wonder bekeerde Asterius zich tot het christendom. Hij liet meteen zijn hele huishouden dopen en schonk alle christenen die gevangen zaten de vrijheid. Helaas ontstemde hij met deze daad Keizer Claudius de 2e, waardoor hij uiteindelijk door Claudius werd gemarteld en later werd onthoofd en wel op de 14e februari 269.

Sint Velten of Felten werd als Martelaar onthoofd in de derde eeuw. Hij zou op de dag voor zijn dood een liefdebrief aan de dochter van de cipier hebben gestuurd en deze ondertekend met Valentijn. Dit verhaal is bij de bevolking blijven hangen en doorverteld. Vandaar dat men de naam Valentijnsdag kan associëren met de ondertekening van de brief door Sint Velten.

Wat drinken we op Valentijnsdag?

Eigenlijk zijn er maar een paar opties. Allereerst natuurlijk een rode wijn. Rood is de kleur van de liefde en ik zou dan gaan voor een goede, rode Italiaanse wijn, gezien de Italiaanse oorsprong van Valentijnsdag, een Engels cider gezien de populariteit in de UK of een Amerikaanse Chardonnay uit de USA. Al hoewel…. Niet echt aanlokkelijke opties, behalve dan die Italiaanse. Een mooie Barollo, Brunello of een Barbera zal vast menig liefdesvreugde versterken, dan wel de moed verhogen om te vertellen dat je echt van iemand houdt. Ik zou zeggen: kies voor een mooi Italiaanse lover als wijn.

Valentijnsdag - Welke wijn drink je op Valentijnsdag?Wat drink je nu echt om de je liefde te vieren?

Als je echt indruk wil maken dan kies je voor een mooie champagne, opgeluisterd met een klassiek strijkje in een mooi restaurant. Tenminste, dat is wat je ziet in de film. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo te gaan en kun je thuis ook een mooi gerecht koken met een mooie wijn erbij en begin dan met een lekker aperitief of een glas champagne.

Lekkere suggesties:

Grand Cru Millésime ’04 – Corbon
Veuve Cliquot Ponsardin Yellow Label Brut champagne
Carbuné Barbera d’Asti
Barbera d’Alba La Rossa

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.