Wijn en een wenskaart bij Hallmark.nl

Wanneer ik zeg dat ik bij Hallmark werk, krijg ik steevast als response ‘oooh, van de kaartjes?’. Klopt! Maar sinds jaar en dag (letterlijk!) zijn we flink uitgebreid met een cadeau-assortiment. Via de website Hallmark.nl kun je gemakkelijk een kaartje sturen én kun je daar, als je dat wilt, een chocolaatje (Leonidas, bijvoorbeeld), een bloemetje of een fles wijn aan toevoegen. Volgende dag ligt het op de mat bij de ontvanger. Ideaal, toch?

Maar ja, dan moet het wel écht goede wijn zijn, anders is het zo’n domper. Soms mag het duur zijn, maar soms – en des te leuker – zijn het de kleine momentjes die je wilt vieren voor een leuk prijsje welteverstaan. Gewoon als grapje in de brievenbus. Dus ging ik op onderzoek uit. Handen uit de mouwen en proeven maar!

Poëzie uit Portugal

Ja, Portugal heeft mijn hart gestolen. Sinds een paar jaar woont een vriendin er en wip ik regelmatig langs. Bij elk bezoek leer ik weer meer over Portugal als wijnland. Het leuke is ook dat Portugal veel authentieke druivensoorten gebruikt, zoals de arinto en de  wijn met sokkenalfrocheiro. In de zomer (of wanneer je die niet wilt vergeten) adviseer ik de Proeza Branco, een frisse, witte wijn vol fruit: perzik, abrikoos en citrus.

De rode versie, Proeza Tinto, van hetzelfde huis wordt gemaakt van de drie authentieke Portugese druivenrassen: touriga nacional, tinta roriz en de alfrocheiro. Een wijn met tonen van pruimen, zwarte bessen en genoeg pit. Ik zie mezelf al zitten voor de open haard. Over de open haard gesproken, daar horen lekkere dikke, maar vooral hippe sokken bij. Zo ontstond het pakket Wine & Happy Socks! Hét ulitieme cadeautje voor de kerst 😉

Oeh la la, Chili

Waar Portugal me verrast in de Oude Wereld, doet Chili dat in de Nieuwe Wereld. Toegegeven, eerst wist ik het gewoon niet met Chili. Dus werd het tijd om me er eens in te verdiepen. Het is echt een heel bijzonder wijnland. Niet in de laatste plaats omdat de druifluis, die bijna alle wijngaarden in Europa vernietigde, Chili nooit heeft bereikt. Daarnaast heeft Chili een mix aan klimaten, wat dus ook een mix aan druivensoorten oplevert.cadeau chili

De belangrijkste druif van Chili is de carmenère. Een van oorsprong blauwe druif uit het Franse Bergerac, maar maakt tegenwoordig furore in Chili. Carmenère levert vaak krachtige wijnen op met smaken van donker fruit en koffie. De Finca Negra Carmenère doet me denken aan café noir chocolade. Zwarte bes, cassis en voldoende pit. Krachtpatsertje.

Als witte tegenhanger heb ik de Chardonnay uitgezocht. Een mooie wijn met meerdere lagen: fruit, zonnig, vol, rijp. Meloen, perzik en peer zijn te herkennen. Door de houtlagering heeft de wijn ook een klein vanille-toontje.

La Bella Italia

Naast bovenstaande juweeltjes mocht ik ook nog even langs de Super-de-Luxe wijntafel. Daar geniet ik toch altijd van, vooral als je dat op een willekeurige maandagmiddag doet.

Mijn eerste keuze wordt Amarone van het wijnhuis Santi. Amarone della Valpolicella is een beroemde rode wijn uit Italië. De wijn wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Tijdens het drogen raken ze zo’n 25% tot 50% van hun vocht kwijt en wat er overblijft is dus geconcentreerder en zoeter. Deze methode is eigenlijk bij toeval ontdekt. De wijnboeren waren bezig met het maken van Recioto della Valpolicella, een zoete rode wijn. Zoet, omdat hij niet helemaal uitgistte.

Een slimme wijnboer ging dat laatste toch eens testen. Wat zou er gebeuren als ik de ingedroogde druiven laat uitgisten? Zo ontstond Amarone, een droge rode wijn met een fluweelzachte smaak waar je u tegen zegt. Daarom kun je deze Santi Amarone ook het beste drinken met je ogen dicht met je voeten op tafel. Op en top genieten. Gedroogde pruimen, rood fruit, vanille, zoete specerijen. Probeer eens met een terrine van gorgonzola & roomkaas.

La Douce France

We duikelen van het ene sprookje in het andere. Chateauneuf-du-Pape vindt zijn oorsprong in het gelijknamige dorpje in het zuiden van Frankrijk en betekent letterlijk ‘het nieuwe kasteel van de Paus’. De ene Chateauneuf is de andere niet: er mogen tot wel 18 verschillende druivenrassen gebruikt worden.

Deze wijn bestaat uit grenache, syrah en mouvèdre. Stuk voor stuk druiven die typisch voor een kruidig aroma zorgen. Mooi in balans met de warme fruit tonen van kersen en pruimeHallmarkn. Je denkt automatisch aan jachtschotels en wild. Het is de wijn voor de wintermaanden en het perfecte cadeautje voor de klassieke keukenprins.

Het is pas crisis als de wijn op is

De lijfspreuk van mijn wijnclub, die natuurlijk niet mag ontbreken op een Hallmark kaartje. Dus of je nu een vriendin, je oma of je zakenrelatie verrast met een fles wijn, je kunt je boodschap kwijt in een hysterische wijnkaart*. Grappig, toch?

*Alle wijnen zijn inclusief wenskaart naar keuze. Dat mag natuurlijk ook een verjaardagskaart, een kerstkaart of een fotokaart zijn. Jouw wijn en wenskaart worden geleverd in luxe houten wijnkist. Want zo hoort het 🙂 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.