Wijn en Chocolade voor Valentijnsdag

Valentijnsdag wijn en chocoladeAanstaande vrijdag is het weer Valentijnsdag en nu de bloemenveilingen misschien in staking gaan, kan het wel eens lastig worden om je geliefde met Valentijnsdag te verassen met een mooi boeketje bloemen. Of de bloemen zijn peperduur of niet te vinden. Je zult dus moeten uitkijken naar een alternatief. Natuurlijk kun je ook een kaartje sturen, maar wij van Wijnbloggers gaan natuurlijk voor wijn! Maar dit jaar niet alleen voor wijn, maar voor wijn & chocolade. Een prachtige combinatie!

Wijn & Chocolade op Valentijnsdag

Waarom wijn en chocolade met Valentijnsdag? Het antwoord is eigenlijk simpel. De meeste mensen zijn dol op chocolade en ook menig Nederlander weet een goed glas wijn te waarderen. Zeker als het gaat om een nieuwe liefde is het een veilige keuze. En heb je een partner waarmee je al weken, maanden of jaren gelukkig mee bent, dan weet je wel of dit een combinatie is, waarmee je je geliefde kunt verrassen of in ieder geval of deze combi het proberen waard is. Houd je geliefde niet van wijn of chocolade, dan is de verrassing natuurlijk niet echt een handige keuze 🙂 Maar dan vind je vast wel een andere manier om je geliefde te verrassen met Valentijnsdag…

De combinatie van wijn en chocolade kan, als je het goed doet, echt een goddelijke combinatie zijn. Maar hoe vind je de juiste combinatie van wijn & chocolade? Allereerst blijft smaak natuurlijk persoonlijk, maar er zijn wel een paar tips die we je mee willen geven om een mooie combinatie van wijn en chocolade te vinden.

Tips voor het combineren van wijn & chocolade

Tip 1: Het combineren van wijn & chocolade is niet eenvoudig
Het combineren van wijn & chocolade is niet eenvoudig is en dat je een beetje zal moeten experimenteren om de beste combinatie te vinden. Maar het is pas dinsdag dus je hebt nog even de tijd.

Tip 2: Wijn zoeter dan de chocolade
Probeer bij het kiezen van een wijn bij chocolade er voor te zorgen dat de wijn zoeter is dan de chocolade of in ieder geval even zoet, anders zul je de wijn die je erbij drinkt als bitter en zuurt ervaren.

valentijnsdag wijn-chocolade tip 3Tip 3: Hoe sterker de chocolade, hoe meer body een wijn kan hebben
De body van een wijn wil zeggen hoeveel karakter een wijn heeft; het gevoel in de mond die wijn geeft. De combinatie van alcohol, suiker, smaakstoffen en tannine, die je proeft als je een slok wijn neemt, vertellen je of een wijn body heeft of niet. Ook chocolade verschilt natuurlijk in smaak en kan variëren van heel zoet tot krachtig en bitter. Bij het combineren van wijn en chocolade zul je dan ook rekening moeten houden met de kracht en bitterheid van de chocolade aan de ene kant en de body van de wijn aan de andere kant.

Lichtere chocolade gaat bijvoorbeeld beter met lichtere wijnen, met wijnen die niet al te veel body hebben, terwijl donkere chocolade heel goed samengaat met wijnen die meer body hebben. Ook chocolade bevat tannine (looizuur). Hoe donkerder de kleur van chocolade, hoe tannine er in chocolade zit. Een wijn die heel veel tannine heeft, combineert vaak niet goed met chocolade, omdat het de aroma’s van chocolade onderdrukt. Er zijn wijnen die zelf al beschikken over hinten van chocolade in de smaak, deze combineren dan ook vaak goed met echte chocolade.

Tip 4: Eerst wijn, dan chocolade
Heb je wijn en chocolade in huis en wil je gaan proeven of het ook echt een hemelse match is, neem dan eerst een slokje wijn en ga dan pas over tot het proeven van de chocolade. Neem je eerst een stukje chocolade en dan een slokje wijn, dan zal de bitterheid van de chocolade voorkomen dat de wijn echt goed tot zijn recht komt.

Combinatie tips Wijn & Chocolade

Valentijnsdag witte chocoladeWitte chocolade
Witte chocolade is romig en heeft vaak een wat boterachtige smaak, waardoor witte chocolade bijvoorbeeld goed te combineren is met sherry (bv. Pedro Ximenez), maar ook met een Moscato d’Asti kan witte chocolade goed gecombineerd worden. Maar je kunt ook gaan voor bijvoorbeeld een Zinfandel. Ondanks het tannine- en alcoholgehalte kan een Zinfandel in combinatie met chocolade een uitzonderlijke beleving geven. Door het romige karakter van de witte chocolade, wordt de tannine in Zinfandel namelijk verzacht en levert het een mooie combi op.

Valentijsdag melk chocoladeMelkchocolade
Bij melkchocolade kun je voor een Merlot, met niet al te veel body kiezen, maar ook een Pinot Noir kan een mooie combinatie opleveren. Over het algemeen doen ook Rieslings, Muscat of dessertwijnen het erg goed met melkchocolade. En laten we natuurlijk port niet vergeten. Ruby port en melkchocolade gaan ook goed samen en is een veilige keuze!


valentijnsdag puurPure chocolade

Donkere chocolade vraagt om een wijn die wat meer body heeft. Een wat robuustere wijn met wat geroosterde smaak en een vleugje chocolade. Cabernets en Zinfandels gaan goed met pure chocolade, maar ook een pinot noir of een Merlot kan een goede match zijn.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor Banyuls, een versterkte wijn uit Zuid-Frankrijk, die de reputatie heeft, één van de weinige wijnen te zijn, die je bij chocolade kunt drinken!

Heb jij de ultieme tip voor het combineren van wijn en chocolade of een geweldige combinatie van wijn en chocolade, laat deze dan hieronder achter in de reacties. Wij zijn benieuwd!

Gerelateerde berichten
10 romantische wijnen voor Valentijnsdag
Valentijnsdag en Wijn
Welke wijn drink je op Valentijnsdag?
Top 5 films over wijn voor Valentijnsdag
Wijn en Valentijnsdag

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.