Wijn en auto: wat is het verband?

Hoe zit dat nou tussen wijn en auto’s? Houden mensen met een mooie auto ook van mooie, lekkere, wijnen? Houden mensen met bijvoorbeeld een rode Ferrari van een dikke Toscaanse Brunello?

wijn en autoDe ervaring lijkt dat er allerlei verbanden bestaan tussen kleur, herkomst en prijs van wijn en auto’s. Dat wil zeggen tussen de mensen die wijn drinken en de auto die ze rijden of graag zouden willen rijden.

Laten we beginnen bij de basis: Fransen en rode wijn, zeg een gewone Pinot Noir uit de Bourgogne. Die Pinot Noir die heeft ongetwijfeld veel van zijn terroir meegekregen, ofwel een stevige aardsheid en soms zelfs boerenstallucht of paardenzweetlucht. En die Fransman? Die rijdt natuurlijk in z’n boerenkloffie op z’n Franse tractor en daarnaast in een oud frans Peugeotje vol met deuken en modder.

Dan de Noord-Italiaanse charmeur. Die houdt ongetwijfeld van de wat duurdere rode wijnen uit de Piemonte en Toscane: die zijn met veel liefde gemaakt – bijvoorbeeld de Barolo van die lastige maar ó zo talentvolle Nebbiolo druif – en doen het ongetwijfeld goed bij de vrouwen. En wat voor auto past daar dan bij? Een temperamentvolle rode Alfa Romeo of voor de echte rijken een Ferrari of Lamborghini.

En de Spanjaarden dan? Nou, die drinken gewoon heel veel lokale Spaanse wijnen. Van mousserende Cava’s tot aan dikke rode reserva’s uit de Rioja of Ribero del Duero. En dat allemaal tegen een prijs waar wij vanwege alle importkosten en accijnzen jaloers op zijn. Helaas hebben ze sinds kort geen geld meer voor een auto…

Maar hoe zit dat dan eigenlijk met de Nederlander? Die is meestal nogal zuinig en drinkt daarom helaas veel goedkope meuk uit de Supermarkt. Zijn dat dan de Kia of Dacia rijders? En hoe zit het dan met al die Duitse leasebakken in de Randstad? Omdat hun berijders die auto niet zelf hoeven aan te schaffen, hebben ze voldoende geld om ook eens wat duurders te kopen. Dus gaan die mannen en vrouwen voor kwaliteitswijn uit Europa en een beetje uit de nieuwe wereld.

Bestaat er een verband tussen wijn en auto’s?

Ik weet het niet. In nationalistisch Frankrijk: ja! In Bella Italia: ja! Ze houden van hun eigen wijn en auto’s. Maar in Nederland? Tja, we maken maar weinig wijnen en nog minder auto’s. Dus met onze VOC-mentaliteit halen we beiden uit alle hoeken en gaten van de wereld. We zijn eigenlijk dol op alle soorten wijn uit alle landen en datzelfde geldt voor al die auto’s……

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.