Asperges, welke wijn drink je daar nu bij?

 AspergesEen groot voordeel van het wonen in het midden van het land is dat je groenten en fruit gewoon bij de boer kunt halen. En gisteravond toen ik richting Nijmegen reed, zag ik de verschillende borden langs de weg al weer staan: Asperges te koop!

Natuurlijk, het Aspergeseizoen is begonnen. Heerlijk! Dit weekend zullen er dan ook weer asperges, gekocht bij de boer, op het menu staan. De asperges zijn laat dit jaar. Vaak eten wij asperges met Pasen, dit jaar niet. Of was Pasen gewoon erg vroeg? Nee, de asperges zijn gewoon laat dit jaar. Door het koude voorjaar zijn de asperges zo’n 2 a 3 weken later dan normaal en zullen we dus korter van de asperges kunnen genieten, want het seizoen duurt traditioneel tot Sint Jan (24 juni).

Maar goed dit weekend dus lekker aan het witte goud. Op Moederdag dus die dag kan voor mij al niet meer stuk! Maar welke wijn drink je bij asperges? Bij geen enkele groente denk je zo snel aan wijn, maar asperges en wijn lijken wel onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Wijn en Asperges

Welke wijn je bij asperges wilt drinken, hangt samen met de bereiding van de asperges en welke ingrediënten je gebruikt. De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. En kies ook beter maar niet voor een wijn die op hout gelagerd is, want dit verpest de smaak van asperges.

Al snel kom je dan uit bij een witte wijn (al kan een zachte rode wijn met niet al te veel tannine ook). Een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. En ook een grüner veltliner kan geschonken worden bij asperges of een Sauvignon Blanc, Weissburgunder of een Sylvaner. Ook wijnen van Nederlandse bodem kunnen goed bij asperges. In Nederland wordt het witte goud in verschillende streken geteeld en streekproducten combineren immers altijd goed.

Zo werd door het  Acherhoeks Asperge Gilde (AAG) de Ermegard 2011 van Domein Hof Detharding  als beste witte wijn bevonden, gevolgd door de Cuvée Speciaal 2011 van Wijngoed Avitera in Azewijn en de derde plaats ging naar de Gris de Printemps van Wijngaard Slingehorst in Groenlo.

Combineer je asperges met een gebonden saus, kies dan voor een vollere wijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een wijn gemaakt van de chardonnay druif, maar er blijven natuurlijk ook andere mogelijkheden. Zo heeft Het Brabants Asperge Genootschap de l’Arjolle Sauvignon Blanc-Viognier 2012 uitgeroepen tot dé Aspergewijn van 2013.

Tip

Asperges zijn dagvers het lekkerste en kun je ze beter bij de boer halen dan in de supermarkt. Wil je weten waar je bij de boer asperges kunt halen, download dan de app Appsperge. Deze app vertelt je op basis van je locatie waar je in de buurt asperges kunt halen. Handig toch?

Natuurlijk blijft de keuze voor een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht een persoonlijke keuze. Dat maakt het ook zo leuk! Wij van Wijnbloggers zijn dan ook ontzettend benieuwd naar welke wijn jij schenkt bij asperges! Laat het ons weten en geeft je tip hieronder in de reacties!

5 Reacties
 1. Asperges worden vaak gegeten in combinatie met bijvoorbeeld gerookte zalm, kip of lamsvlees.
  De combinatie bepaald de keuze van de wijn.
  Bij gerookte zalm kan een mooie droge witte wijn metaalachtig gaan smaken. Neem dan een wat fruitige witte wijn of rosé.(bijvoorbeeld gewurztraminer of een Duitse feinherb riesling) Bij rood lamsvlees een mooie zachte spätburgunder of schwarzriesling.
  Allemaal duitse wijnen, Duitsland is immers het asperges andere bij uitstek.

 2. Asperges worden vaak gegeten in combinatie met bijvoorbeeld gerookte zalm, kip of lamsvlees.
  De combinatie bepaald de keuze van de wijn.
  Bij gerookte zalm kan een mooie droge witte wijn metaalachtig gaan smaken. Neem dan een wat fruitige witte wijn of rosé.(bijvoorbeeld gewurztraminer of een Duitse feinherb riesling) Bij rood lamsvlees een mooie zachte spätburgunder of schwarzriesling.
  Allemaal duitse wijnen, Duitsland is immers het aspergeland bij uitstek.

 3. Wat ook heel lekker is bij traditionele asperges dus met een holandaise saus ,eieren en gekookte ham met nieuwe aardappelen is een Muscat de’Alsace !

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.