wijn en asperges - een proeverijOp donderdag 16 mei 2013 organiseerde het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden, Oost-Brabant een wijnproeverij met als thema: Asperges. Een verslag van deze geslaagde avond door Dick Jager.

Wijn en asperges met André Vermeulen 2013

Het is weer voorjaar en dus Aspergetijd…. en dan komt André, zoals ieder jaar weer met zijn recepten; ieder jaar nieuw en spannend .Wat hij kan met Asperges en wat hij in Spanje allemaal voor specialiteiten verzint! Bekijk de impressie en geniet na en watertand!

De avond start met een Cava. Deze Cava, Rince-Bouche, Een Cava Extra Brut,  ARESTEL (methode Traditionel) wordt vergezeld door een heerlijk voorgerecht.


Bij  de Cava,  Asperge crème-garnaal, een prima begin.

 

Kees opende informeel deze avond , terwijl de keukenbrigade actief bleef .

  
Dan worden er twee wijnen geserveerd, in het linker glas een Riesling van Ruhlmann-Dirringer Vieilles Vignes 2005.
In het rechter wordt  glas een Riesling Grand Cru , Frankstein, geschonken.
Daarbij wordt geserveerd een Pan Catalan met Serranoham en gemarineerde asperges. De marinade bestaat uit olijfolie, aardbei azijn, moes van aardbei en balsamico. De vieille vigne combineert het best bij dit gerecht.

Het is genieten, en de stemming is opperbest, wat gaat er allemaal nog komen?


De keukenbrigade heeft er zin an en zorgen dat het een lekker plaatje wordt.

Er verschijnt een Empanada met ragout van asperge en serranoham.
Ensalade Canonigo krokante reepjes serranoham.

De wijnen: Een Riesling Spätlese uit de MittelRhein van Albert Lambrich 2006 en een Riesling Kabinett, Halbtrocken van Weingut Georg Siben Erben uit Diedesheim Pfalz 2005, bij algemene stemmen wordt de Spätlese als favoriet gekozen.

André vertelt over zijn wijnkeuze en zijn keukengeheimen wekken ons aller nieuwsgierigheid.

Er komt een overheerlijke Paella d’ esparagos, garnalen en citroen. Een smulgerecht.
De wijnen komen uit Frankenland. Een Eschendorfer Lump, Riesling Spätlese 2002 (Gold Medaille)
De andere een Riesling Spätlese Gehlen van 2003 .Dettelbocher Sonnenleite.

De Gehlen past uitstekend bij dit gerecht.

Dan is er Cabrales , een blauwschimmel kaas uit Asturië met confituur d’asperge, een marmelade van asperges en muscaatwijn.
Een combinatie savoureux!
De wijnen, Weinhaus Loersch-Eifel komt met een Spätlese 2006, Trittenheimer Apotheke uit de Mosel-Saar-Ruwer, een uitmuntende wijn bij dit gerecht.

De 2004 Bacharacher Wolfshöhle, Riesling Spätlese van weingut Werner Bock was zeker mooi, maar de Trittenheimer won.

Het was een avond met allure en onverwachte gerechten, heerlijk en verrassend .

Natuurlijk een dankwoord, een uitnodiging voor volgend jaar en een bijzondere fles voor André.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.