Wat voor wijn drinken we met deze ‘hittegolf’? Dat antwoord is natuurlijk: ROSÉ

Rosé wijn zonEindelijk is het dan zo ver dames en heren! De zon is weer eens gaan schijnen deze week en het is nu voorspeld dat het welgeteld een aantal dagen mag duren. Dat is dan toch tijd voor een enorm feestje. Hoe vieren we dat? Juist, met een glas rosé. Hoe leuk zou het zijn om iets meer te weten te komen over de geliefde rosé wijnen. Zoals jullie weten heb je verschillende soorten rosé wijnen. Sommigen geliefd en sommigen vallen helaas niet zo in de smaak. Ik ben zelf best wel fan van rosé uit de Provence. Denk aan de AIX rosé, of Miraval. Oops, ik ben denk ik stiekem een beetje verwend geraakt. Graag willen we in dit artikel de verschillende rosé wijnen uiteenzetten en je wat inspiratie geven om deze warme dagen goed door te kunnen komen.

Hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat hij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden.

Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken. (Bron: Wikipedia). 

Bekende rosé wijnen

Ik heb mijn favorietjes al even uitgesproken en die wil ik dan ook graag even met jullie delen in het kort. Daarnaast wil ik ook wat totaal verschillende soorten rosé met jullie delen. Ik moet wel onpartijdig blijven natuurlijk.

Rosé uit de Provence (Frankrijk)

Het belangrijkste wijntype is Provence rosé. Een aanzienlijk deel van de Provence rosé productie wordt in de Provence zelf gedronken. De Provence rosé wijnen passen bij het klimtaat; ze zijn licht, fris en fruitig – echte dorstlessers. Het meeste gangbare type Provence rosé wordt gemaakt op basis van een korte inweking van blauwe druiven. Nadat deze voldoende kleur hebben afgegeven, worden ze geperst. Daarna vindt de gisting plaats op lage temperatuur. Door kleine variaties op deze vinificatiemethode ontstaan verschillende typen Provence rosé. De kwaliteit van de rode wijnen is de laatste jaren sterk verbeterd.

AIX Rosé

AIX rosé wordt gemaakt van de volgende druivensoorten: Grenache, Syrah, Cinsault. Deze combinatie zorgt voor een rosé, die heerlijk wegdrinkt en waarvan men graag een 2e fles opent. Een frisse, droge en qua kleur bijna bleke en zalmachtige rosé met een uiterst plezierige lange afdronk. In deze rosé proef je de Provence: bessenfruit, pruimen, karamel en een tikkeltje kruidig. AIX rosé met een evenwichtige smaak is zon en rijpheid in een wijnglas.

Miraval Rosé

2015 was een prachtig jaar voor de Provence wijnen met voldoende regen in de winter zodat er voldoende reserve was aan water voor de zomer. Ook de regen in juni kon niet beter en dit maakt 2015 tot een van de beste jaren voor de rose en witte wijnen bij Miraval. De wijngaarden rondom Château Miraval  liggen tegen een helling op 350 meter hoogte, dat maakt de Miraval wijnen zo elegant en verfijnd. De Miraval Cuvee Pink floyd rosé is gemaakt van biologisch geteelde druiven. De wijn is een blend van hoofdzakelijk grenache met een kleine hoeveelheid Cinsault en Syrah. De Jolie-Pitt & Perrin Pink Floyd van Miraval is een geweldige rose en door Decanter verkozen als ’s werelds beste rose.

Rosé uit Spanje

De voornaamste druif om spaanse rosé te maken is Tempranillo. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor spaanse rosé zoals garnacha en cabernet Sauvignon. Spaanse rosé is vaak donker van kleur. Ze zijn bekend om hun vele fruit zoals framboos, aardbei en rode bessen.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.