Wijn domein beboet voor toevoegen actieve kool

domein beboet  koolstof wijnDe eigenaar van een domein in Lussac-Saint-Emilion is beboet, omdat hij actieve kool (bewerkte koolstof) toevoegde aan zijn wijn. Het toevoegen van actieve kool aan wijn is, volgens Europese wetgeving wel toegestaan, maar niet als de wijn al klaar is, maar alleen voor of tijdens het vinificatie-proces.

De wijnmaker, die niet bij naam genoemd wordt, voegde aan 230 hectoliter uit de jaargang 2008 actieve kool toe. 199 hectoliter hiervan werd vervolgens verkocht als AOC Lussac-Saint-Emilion aan een handelaar, die het vervolgens bottelde en verkocht aan consumenten.

Lussac-Saint-Emilion

Lussac-Saint-Emilion is een Appellation d’origine contrôlée (AOC), gelegen in de Bordeaux-streek op de rechterbank van de Garonne en Dordogne. Het is één van de zogenaamde satellieten van Saint-Emilion. In totaal heeft Saint-Emilion vier satellieten (Saint-Georges-St-Emilion, Montagne-St-Emilion, Puisseguin-St-Emilion en dus Lussac-Saint-Emilion). Dit zijn vier gemeenten die hun naam mogen toevoegen aan de herkomstbenaming Saint-Emilion.

Toevoegen van koolstof aan wijn

Het toevoegen van actieve kool is volgens Europese wetgeving alleen toegestaan in het begin van het productieproces van rode wijn. Actieve kool wordt gebruikt om wijn van geur en smaakstoffen te ontdoen. Door rot in de druiven kunnen er nare smaken en geuren ontstaan en door actieve kool toe te voegen, kun je de wijn van deze ontdoen. Als er na de gisting nog steeds nare geuren en smaken waar te nemen zijn, mag je geen actieve kool meer toevoegen en moet de wijn vernietigd worden.

In moeilijke jaren is de verleiding soms groot…

‘In moeilijke jaren is de verleiding om fouten te corrigeren groter. Grote chateaus vernietigen de bedorven wijn vaak, maar voor de kleinere producenten zijn de economische gevolgen groter.’, zegt Jean-Philippe Daugas van het Direction Generale de la concurrence, de la Consommation et de la Repression des fraudes (DGCCRF) tegen Decanter.com.

De rechter oordeelde – na alle partijen tijdens het proces dat in Libourne plaatsvond, gehoord te hebben – dat de koolstof geen gevaar voor de gezondheid van het publiek vormde, maar dat de actie van de eigenaar van het domein schadelijk waren voor de reputatie van zijn appellation en veroordeelde de man daarom tot het betalen van €5.000 boete, en € 5.000 voorwaardelijk.

 Deze week nog meer op Wijnbloggers…

Wijn cursus – Nederland 46 register vinologen rijker
Welke wijnproeverijen zijn er dit weekend?
Kreeften wijn 2013; het Oosterscheldekreeftenseizoen is geopend
Wijn app Wine Vintage Chart een aanrader of niet?
WK Sommelier 2013 gewonnen door Zwitser Paolo Basso
Ilja Gort en het leven op een wijngaard: Focus (2)
Top 5 best gelezen wijn artikelen Maart 2013
Witte wijn Emerald Riesling
Ilja Gort en het leven op een wijngaard: Focus (1)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.