Wijn cursus – Nederland 46 register vinologen rijker

Wijn cursus Wijn proevenAfgelopen week namen 46 nieuwe vinologen hun diploma in ontvangst. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het schitterende Grand Hotel Karel V in Utrecht. De opleiding tot Vinoloog is een pittige studie, waar jaarlijks ongeveer 130 mensen aan beginnen bij de Wijnacademie.

Wijn opleiding tot Vinoloog

De wijn opleiding tot vinoloog kun je niet zo maar volgen. Alvorens aan de opleiding te kunnen beginnen, dien je over een aantal andere vooropleidingen te beschikken. De Wijnacademie biedt 5 oplopende SWEN-cursussen aan: Wijnvignet, Wijnoorkonde, Wijnbrevet, Vinoloog van de Wijnacademie en Magister Vini.

SWEN staat voor Stichting WijnExamen Nederland, het landelijke instituut dat de examenniveau’s op het gebied van wijn, van beginnerscursus tot het allerhoogste professionele niveau, vaststelt en controleert.

Wijn cursus – Wijnvignet (SWEN – basis)

De wijn cursus Wijnvignet is recent toegevoegd aan het lesaanbod. Het Wijnvignet is geïntroduceerd omdat voor de beginnende wijnliefhebbers de stap naar een wijnexamen soms te groot is en er behoefte aan een laagdrempelige eerste kennismaking met wijn. Wijn moet leuk zijn! Daarom heeft Wijnacademie het Wijnvignet (examen) geïntroduceerd. Het Wijnvignet is geen vereiste om aan de Wijnoorkonde (SWEN 1) te beginnen.

Na het behalen van het Wijnvignet:

  • ken je een klein aantal veel voorkomende druivenrassen,
  • (her)ken je de belangrijkste klassieke en nieuwe wijngebieden,
  • kun je een aantal basissmaken herkennen en benoemen,
  • kun je een wijn- en champagnefles op de juiste wijze openen,
  • kun je een fles wijn decanteren,
  • heb je kennis over verantwoord alcoholgebruik,
  • ben je beter voorbereid op de Wijnoorkonde (SWEN-1)

Wijn cursus – De Wijnoorkonde  (SWEN-1)

Zoals eerder al aangegeven, is het Wijnvignet geen vereiste om aan SWEN-1, de Wijnoordkonde te beginnen. Ook zijn er geen andere toelatingseisen.

Bij de opleiding Wijnoorkonde leer je nog meer over wijn. Je leert druivenrassen herkennen, weet je beter wat jouw smaak is (wat vind je lekker, waarom vind je het lekker en waarom juist niet), leer je bewuster proeven en krijg je meer kennis van bepaalde wijn-eigeschappen, herken je kwaliteits- en smaakverschillen in wijn, leer je meer over de verschillende wijnlanden en wijnwetgeving, leer je etiketten beter te begrijpen.

Wijn cursus – Het Wijnbrevet (SWEN 2)

Tijdens de opleiding Wijnbrevet wordt er nog meer ingegaan op wijnbouw, wijnlanden, wijnbereiding, wijngebieden, druivenrassen en wijn-spijscombinaties. Het belangrijkste onderdeel van de opleiding is het nog beter leren proeven van wijn.

Het Wijnbrevet geeft toegang tot de opleiding tot Vinoloog.

Wijn opleiding – Vinoloog van de Wijnacademie

De opleiding tot Vinoloog is een pittige opleiding waarbij nog dieper wordt ingegaan op de theoretische kennis van het wijnmaken, wijnlanden en –gebieden en speelt het ontwikkelen van proef technische kennis en vaardigheden een grote rol. Je leert tevens proefnotities schrijven, wijn-spijscombinaties beoordelen en goed wijnproeven.

Om de titel Vinoloog te mogen voeren, moet je dan ook gediplomeerd zijn. Sinds de start van de opleiding, veertig jaar geleden, hebben 1874 wijnliefhebbers het diploma met succes weten af te leggen bij de Wijnacademie. Sinds 2004 krijgen geslaagden bij het diploma Vinoloog nog een een certificaat, namelijk het RegisterVinoloog en worden de registervinologen na 10 jaar nog een keer opgeroepen voor een herexamen. Het herexamen moet behaald worden om de titel te mogen behouden.

Meer informatie over de verschillende wijn cursussen, toelatingseisen en exameneisen vind je op de website van de Stichting WijnExamen Nederland (SWEN)

Bron: SWEN, Wijnacademie

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.