Wijn collectie Hugh Johnson onder de hamer

Wijn veilingHugh Johnson, één van werelds best verkopende wijnschrijvers, gaat een gedeelte van wijncollectie veilen. Onder de te veilen flessen bevinden zich verschillende juweeltjes, waar Johnson met pijn in zijn hart afscheid van neemt. De veiling vindt plaats op 16 mei bij Sworders, een veilinghuis in Stansted Mountfitchet in het noorden van Essex.

Verkoop huis

De reden dat Johnson een gedeelte van zijn wijn collectie gaat veilen, is dat het huis Saling Hill, waar hij al 40 jaar woont te koop staat. Johnson wil het huis verkopen, omdat hij naar Londen wil verhuizen om dichter bij zijn kinderen en kleinkinderen te zijn. De vijf kelders van het huis heeft Johnson de afgelopen jaren gevuld met de beste wijnen van de 20e eeuw en deze collectie bevat dan ook een aantal pareltjes.

Top wijnen

Volgens Decanter.com, die de voorlopige veilinglijst heeft ingezien, staan er verschillende topwijnen uit de Bordeaux op deze lijst zoals wijnen van Latour en d’Yquem uit 1945, maar ook een Latour uit 1937 en 1961. Zes flessen Latour uit 1961 werden onlangs geveild op de veiling van de wijnen van de Britse overheid en brachten toen 28.000 pond op.

Ook behoort een Magnum van Krug uit 1971 tot zijn collectie en drie flessen Malmseys uit 1830, evenals een grote selectie van uitstekende flessen uit Duitsland, Spanje, Italië en de Bourgogne, met als hoogtepunten twee jaargangen van DRC Grand Echezeaux, twee flessen La Tache – uit 1988 en 1999 – en Leflaive Chevalier Montrachet uit 2000.

De veiling zal naar verwachting tienduizenden ponden gaan opleveren. Niet alles uit de kelders van Johnson wordt geveild, maar zijn collectie wordt wel behoorlijk afgeslankt.

Hugh Johnson

Hugh Johnson is een bekende wijnschrijver en schreef samen met Jancis Robinson de Wijnatlas, waarvan de eerste editie al in 1971 werd uitgegeven, een naslagwerk met veel achtergrondinformatie en talloze duidelijke kaarten van wijngebieden. Ook geeft Johnson jaarlijks de Wijngids uit. Op Wijnbloggers hebben we meerdere filmpjes van Hugh Johnson gepubliceerd. Filmpjes die vooral gaan over de geschiedenis van wijn. Erg leuk om eens te bekijken. Je vindt ze hier

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.