Wijn (bouw) slecht voor Frans sperma?

wijn bouw FrankrijkHet gaat slecht met de kwaliteit van het Franse sperma en dat is waarschijnlijk te wijten aan de Franse wijnindustrie. Het gemiddelde aantal zaadcellen bij Franse mannen is, tussen 1989 en 2005, met maar liefst een derde gedaald. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek onder 26.000 Franse mannen, waarin de vraag centraal stond of het gebruik van pesticiden bij de productie van wijn schuldig is aan deze daling.

Slechte kwaliteit vooral in wijngebieden Aquitanië en Midi-Pyrénées

Uit het onderzoek, uitgevoerd door een onderzoeksteam van Institut de Veille, blijkt dat de grootste kwaliteitsdaling van het sperma voorkomt in de twee grote wijngebieden Aquitanië (waar de Bordeaux-streek ligt) en de Midi-Pyrénées in het zuidwesten van Frankrijk. In deze twee regio’s werken heel veel mensen in de wijnbouw, waar het gebruik van pesticiden aan de orde van de dag is. Chemicaliën kunnen de mannelijke hormoonhuishouding verstoren en zelfs de productie van zaadcellen onderbreken.

Onderzoeker Dr. Joëlle LeMoal, zegt in The Local: “In de wijnbouw wordt, vergeleken met andere agrarische activiteiten de meeste bestrijdingsmiddelen in verhouding tot de oppervlakte van de landbouwgrond gebruikt. Nergens worden zoveel pesticiden gebruikt als in de wijnbouw.”

wijn gebieden & kwaliteitsdaling Frans spermaDaling in aantal zaadcellen

In de periode van 1989 tot en met 2005 neemt de kwaliteit van de Franse zaadcellen dus af. De mannen, die aan het onderzoek meededen en afkomstig waren uit Aquitanië en de Midi-Pyrénées bleken een lager dan gemiddeld aantal goed gevormde zaadcellen te hebben, terwijl er in gebieden als Franche-Comté en Bretagne juist een stijging te zien was.

Opvallend was wel dat in andere grote wijnbouwgebieden als de Bourgogne en de Loire geen kwaliteitsdaling van de zaadcellen werd gezien. Dus is het nog maar de vraag of ook echt kan worden aangenomen dat pesticiden in de wijnbouw de oorzaak zijn van het slechte Franse zaad. Dr. LeMoal benadrukt dan ook dat er meer onderzoek nodig is, maar dat dit onderzoek wel als een waarschuwing moet dienen. De kwaliteit van sperma is namelijk (mede) gerelateerd aan levensverwachting.

Wijn zorgt juist voor sterker sperma

Al blijkt uit dit recente onderzoek dat wijnbouw en het gebruik van de grote hoeveelheid pesticiden waarschijnlijk geen goede invloed heeft op de kwaliteit van zaadcellen, uit een ander recent onderzoek blijkt dat mannen die gemiddeld drie keer per week een lekker glaasje wijn dronken, juist veel sterker sperma produceerden…

Misschien moeten de mannen in Aquitainië en de Midi-Pyrénées die werkzaam zijn in de wijnbouw, zelf wat vaker genieten van een glaasje rode wijn…. 🙂

Bron: The Local

Meer lezen over wijn en gezondheid? Kijk dan eens hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.