Wijnboer ontvoert, het werk van Franse wijn terroristen?

wijn terroristEen wijnboer uit de Languedoc is begin januari door een groepje gemaskerde mannen ontvoerd en bedreigd. De reden voor de ontvoering is dat deze wijnboer een overeenkomst heeft getekend, waarin hij een gedeelte van zijn wijngaard verkoopt aan een Zwitserse koper, bericht Lapedeche.fr. Heeft Frankrijk te maken met wijnterroristen?

Don’t sell your vineyard to foreigners…

Op 5 januari werd de wijnboer door 3 gemaskerde mannen in de kofferbak van een auto gegooid en bedreigd met de dood als de wijnboer zijn wijngaard of een gedeelte van de grond van de wijngaard zou verkopen aan een buitenlandse koper. De wijnboer werd ongedeerd vrijgelaten in de buurt van Mèze. De gemaskeerde mannen beweerden lid te zijn van de “Le Comité d’acties agricoles”, een groep die het Franse land voor de Franse boeren wil behouden. Volgens het Openbaar Ministerie van Béziers maakt de wijnboer het goed, waren de ontvoerders niet gewapend en bestaat: “Le Comité d’acties agricoles” niet.

Toch is deze ontkenning van het bestaan misschien wel vreemd te noemen, aangezien er ook verscheidene dreigbrieven van deze organisatie zijn ontvangen door makelaars die in landbouwgrond bemiddelen. Ook de Sociéte d’Amenagement Foncier et d’Etablissement Rural (SAFER), een organisatie die in jaren ’60 in Frankrijk werd opgericht met als voornaamste doel om de landbouwgrond in handen van de boeren te houden, ontving in december al een dreigbrief. Aan deze brief is toen geen aandacht besteed en SAFER verklaarde ook niets te maken te hebben met de verkoop van de grond van de ontvoerde wijnboer.

Wijn terroristen in Frankrijk?

Wijnterroristen, die wijnboeren in Frankrijk ontvoeren als zij grond aan buitenlanders verkopen? Het lijkt een gek verhaal. En volgens Roland Travers van SAFER valt het met de verkoop van wijngaarden aan buitenlandse kopers ook mee. In 2013 werden er in totaal 250 transacties afgesloten, waarbij het ging om de verkoop van wijnbouwgrond. Slechts bij 8 transacties ging het om de verkoop aan buitenlandse kopers.

En ook in de Bordeaux werd een vreemde dreigbrief ontvangen na het helikopterongeluk, waarbij een Franse wijnboer en een Chinese koper met zijn zoon om het leven kwamen. 19 december 2013 stortte in de Bordeaux een helikopter neer met aan boord James Gregory, de eigenaar van Château de La Riviere, en Lam Kok, een Chinese miljardair. Gregory had net zijn wijngaard verkocht aan Kok. De tekst van de dreigbrief was duidelijk: “James Gregory heeft de verkoop van zijn Château aan een buitenlandse koper betaald met zijn leven.” Hoewel de taal in de brief duidelijk was, werd het helikopterongeluk niet opgeëist in de brief en volgens de politie is er ook geen enkel verband en reden om dat te denken.

Men vermoedt dat deze anonieme dreigbrieven het werk zijn van het Comité d’action viticole (CAV), een groep van van militante wijnmakers, die al actief zijn sinds de jaren ’60. CAV eist een betere bescherming door de Franse regering tegen buitenlandse wijnimport. De dreigbrieven werden ondertekend met Comité d’action agricoles en “Volem viure al pais”, de handtekening van CAV.

CAV wordt er ook van verdacht eind juli het kantoor van de Socialistische Partij in Carcassonne te hebben opgeblazen. En CAV heeft sinds hun oprichting al een aantal keren toegeslagen. In 2008 vielen ze in Narbonne een gebouw binnen. En ook voormalig president Nicola Sarkozy ontving een videoboodschap van CAV waarin mannen met bivakmutsen waarschuwden dat er bloed zou vloeien als er niet geluisterd werd naar hun eisen.

Wijnterroristen in Frankrijk, het valt toch moeilijk te geloven?

Bron: Lapedeche.fr, Midi Libre

1 Reactie
  1. CAV wordt verdacht van het opblazen van een kantoor van de Socialistische Partij en van meerdere geweldplegingen, waaronder bedreigingen aan de president. Worden zij dan niet vervolgd of is justitie in Frankrijk even stompzinnig als in Nederland? Zij zouden toch minstens een taakstraf moeten krijgen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.