Wijn Blog Top 5 meest gelezen artikelen maart 2014

Wijn Blog top 5 Wijn artikelen Januari

De maand april is weer begonnen dus is het tijd om even terug te kijken naar de maand maart. Welke wijn blog artikelen werden in de maand maart het meest gelezen op Wijnbloggers.nl? We zetten de 5 meest gelezen wijn blog artikelen voor je op een rijtje…

Wijn Blog Top 5 Maart 2014

De 5 geheimen van de wijnen van de Aldiwijnen van de aldi - Wijn blog top 5‘Goede Wijn hoeft niet duur te zijn’ , met dat motto, en de resultaten van de wijntest van de Consumentenbond, adverteerde de Aldi eind 2013 paginagroot in verschillende dagbladen. De Kaapse Pracht Rood en de rode wijn van de Aldi kregen in de test van de consumentenbond respectievelijk het predicaat Best Getest en Beste Koop. Weliswaar ging het in de wijntest alleen maar om rode wijnen onder de €4,-, maar dat vermeldde de advertentie niet.Menig wijnliefhebber weet het. Bij de Aldi, maar ook bij de Lidl kun je best een redelijk flesje wijn halen. En voor niet al te veel geld. In Duitsland is de Aldi nu zelfs de grootste wijnhandelaar. Volgens cijfers van hetDeutsche Weininstitut wordt 1 op de 2 wijnen bij de Aldi, Lidl of andere goedkope (prijsvechtende) supermarkten gekocht. Wat is nu het geheim van de wijnen van de Aldi? Hoe kan de Aldi relatief goede wijnen nu zo goedkoop aanbieden? Het Duitse weekblad Focus ontrafelde de 5 geheimen van de wijnen van de Aldi.

Lees verder

Leven op een wijngaard in Frankrijk

Wijngaard Mas de Dames - Wijn blog top 5

Lidewij, een koppige wijnvrouw in de Languedoc

We schrijven 2001. Lidewij van Wilgen en haar partner hebben een droom. Waarom zouden ze er als wijnliefhebbers niet op wagen een eigen wijndomein te starten in Frankrijk? Bordeaux was een eerste optie, maar met de te conservatieve sfeer en de prijs van de zelfs verwaarloosde wijndomeinen kwam de ontnuchtering. Het zou uiteindelijk een oud wijndomein in Murviel-les-Béziers worden, in de Languedoc. “Een beetje de Nieuwe Wereld in Frankrijk”, vertelt Lidewij. Ze doet haar verhaal, dat begon met een droom, maar meer dan eens kantelde die in wanhoop en ontreddering.

Als we het domein van Mas de Dames oprijden, schiet een kat pijlsnel weg achter de haag. Een ezel – hij heet Gaspard – balkt. Pony Tom slaat het allemaal gade met stille blik. Lidewij komt ons tegemoet. Of ze even heeft, en sorry dat we zomaar komen binnenvallen. “Tuurlijk”, klinkt het breedlachend. ”Ik heb de druivenpluk toch even uitgesteld, Niet voldoende rijp. Nog één of twee dagen wachten.”
We zetten ons rond een tuintafeltje onder een schaduwrijke boom. Hier in dit heerlijke landhuis woont ze samen met haar drie leuke dochters Marijn (17), Fiene (14) en Lara (11), vandaar ‘Mas des Dames’, ja. Lidewij is vandaag professioneel wijnmaker. Ze weet vandaag erg goed waarmee ze bezig is. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Lees verder

Rode wijn fruitaroma’s in een infographic

Rode wijn - Wijn blog Top 5Het proeven van wijn is ontzettend leuk om te doen, maar soms is het ook gewoon lastig om de verschillende aroma’s te herkennen en te beschrijven. Probeer het maar eens… Omschrijf maar eens hoe een framboos smaakt of een aardbei, pruim en ga zo maar door. Het is eenvoudig om te zeggen of je iets lekker vindt of niet en geuren en smaken zijn ook meestal wel te herleiden, maar hoe vaak komt het niet voor dat je in je wijn iets ruikt of proeft wat je niet zo 1,2,3 kunt duiden, gevolgd door een o-ja-natuurlijk-moment (O ja, dit is peper, cacao, framboos of paprika).

Hoe vaker je proeft, hoe beter je vermogen tot het onderscheiden van smaken en geuren wordt getraind en hoe makkelijker je verschillende smaken en geuren leert te onderscheiden. Maar niet alleen het proeven van wijn helpt daarbij, maar ook het proeven van de producten zelf. Proef eens bewust een stukje rauwe paprika, een framboos of appel; het helpt je bij het onderscheiden van het aroma in de wijn.

Lees verder

2000 jaar oude wijngaard opgegraven in Cambridge

romeinse wijngaard - romeinen wijn - Wijn blog Top 5Een 2000 jaar oud irrigatiesysteem, waarvan vermoed wordt dat het gebruikt is om een oude Romeinse wijngaard te cultiveren, is opgegraven in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk.

Oudste Romeinse wijngaard in Engeland

Als de vermoedens van de onderzoekers waar blijken te zijn, is het opgegraven irrigatiesysteem het oudste irrigatiesysteem dat, tot nu toe, in Engeland is gevonden. Volgens de onderzoekers dateert het opgegraven irrigatiesysteem uit jaar 70.

Het gevonden irrigatiesysteem is een netwerk van sloten en richels, waarbij duidelijk plantenbedden zijn te onderscheiden en er ook meerdere putten zijn gevonden. Volgens de onderzoekers is het heel goed mogelijk dat het een oude Romeinse wijngaard betreft. De plantenbedden liggen dichtbij elkaar, waardoor het vermoeden van de onderzoekers versterkt wordt dat er in de plantenbedden druivenranken waren aangeplant. Of asperges.

Lees verder

Meer dan 7 uur werken voor een fles wijn

hoe lang moet je werken voor een fles wijn.... - Wijn blog top 5Hoe lang moet je werken om een fles wijn te kunnen betalen?

Misschien niet een vraag waar we ons dagelijks mee bezig houden, maar toch een leuke vraag. Uit nieuw Frans onderzoek blijkt dat het antwoord op deze vraag afhangt van het land waar je woont. Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de gemiddelde werknemer (wereldwijd) meer dan zeven uur moet werken om genoeg te verdienen voor een gewoon standaard flesje wijn. Bijna een dag werken voor een fles wijn, kun je het je voorstellen? Kun je het je voorstellen dat je na een dag werken richting huis vertrekt en dat je dan genoeg verdiend hebt om een fles wijn te kopen? Wat hebben we het hier dan toch goed… 🙂

Het onderzoek in uitgevoerd door het Franse online tijdschrift La Feuille de Vigne, waarbij gebruik is gemaakt van de statistieken van Numbeo, een database met kosten voor levensonderhoud, en de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN (ILO). Er is gekeken naar de gemiddelde prijs van een fles wijn in een land en naar het gemiddelde uurloon van datzelfde land.

Lees verder…

Lijkt het jou ook leuk  om  in de Wijn Blog Top 5 van Wijnbloggers.nl? Meld je dan aan als Wijnblogger!

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.