De 13 meest gelezen wijn artikelen van 2013

wijn bloggers nieuwe jaar

Vanavond om 12 uur spat het vuurwerk in de lucht uit elkaar, staan de oliebollen op tafel en heffen we het glas naar elkaar en treden we het nieuwe jaar tegemoet. Maar dat doen we niet zonder vandaag eerst nog even terug te blikken op het afgelopen jaar! En daarom hebben we een top 13 van de meest gelezen wijn artikelen van 2013 samengesteld, waarin de 13 artikelen staan die in 2013 zijn geschreven en het afgelopen jaar dus het meest zijn gelezen.

De 13 meest gelezen wijn artikelen

Top 13 meest gelezen wijn artikelen 2013 Kassa testKassa test witte huiswijnen

Afgelopen zaterdag werden bij het tv-programma Kassa 10 witte huiswijnen van de verschillende supermarkten getest. Eigenlijk werden deze wijnen al in mei van dit jaar getest, maar in de uitzending van afgelopen zaterdag werd deze witte wijn testspecial nog een keer herhaald. En het blijft toch altijd leuk om te zien hoe de witte wijnen van onze buurtsupers beoordeeld worden. Overigens bij het zien van de zomerse beelden, krijg je op zo’n druilerige dag als vandaag, gelijk weer zin om lekker op vakantie te gaan.

Lees verder

Beaujolais Primeur 2013Beaujolais Primeur 2013 deze week weer in de schappen

Aanstaande donderdag (21 november 2013), de derde donderdag van november, traditioneel de dag dat de Beaujolais Primeur – in Frankrijk ‘Beaujolais Nouveau’ – weer te koop is. De Beaujolais Primeur is de eerste wijn die enkele weken na de oogst al te koop is. Was het vroeger nog een grote happening dat de Beaujolais Primeur uitkwam, nu lijkt de komst met een stille trom te worden aangekondigd.

Meer weten over de Beaujolais Primeur 2013? Jeroen van Mierlo heeft de Beaujolais Primeur al geproefd, lees meer over zijn bevindingen in het artikel Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Lees verder

 top 13 2013Tannine in wijn

Tannine in wijn; je vindt het lekker of niet. Dat hangt ook af van je persoonlijke smaak. Toch zijn tannine en wijn moeilijk los van elkaar te zien, want tannine is een belangrijke smaakbepaler in wijn. Tannine lees je dan ook bijna op ieder etiket van een fles (rode) wijn. Het zal je dan ook niet onbekend voorkomen. Maar wat is tannine eigenlijk en hoe komt het in de wijn en krijg je nu meer hoofdpijn van wijn met veel tannine?

Lees verder

Teroldego Rotaliano 2009 Riserva van de Lidl -Teroldego Rotaliano 2009 Riserva van de Lidl

Gisteravond stond onze buurman bij ons aan de deur met een flesje wijn, een  Teroldego Rotaliano 2009 Riserva. Onze buurman is geen wijnliefhebber, maar krijgt wel regelmatig flesjes wijn van zijn klanten, die hij dan aan ons doneert. Lang niet altijd zijn het geweldige wijnen, maar soms zit er zeker een lekkere wijn bij.  We zijn er blij mee, het helpt ons (manlief en mij) bij om beter te leren proeven, te vergelijken en uit te vinden wat we wel én wat we niet lekker vinden.

Lees verder

 app30 wijn apps voor de wijnliefhebber (1)

De afgelopen weken hebben we al vele wijn apps onder de loep genomen en getest en er zullen er ook nog veel meer bij gaan komen, maar na dertig wijn apps getest te hebben, vonden we het wel eens tijd voor een kort overzicht van de geteste wijn apps. De komende weken zullen we hier in drie delen op de Wijn app Maandag een kort overzicht geven met een korte omschrijving van deze wijn apps. Vandaag dus deel 1!

Lees verder

Los Gansos Carmenere ReservaRode Wijn Los Gansos Carmenere Reserva van de C1000

Ik had de Los Gansos Carmenere Reserva (van de C1000) gekocht voor de feestdagen, maar helaas is de fles rode wijn blijven staan en niet opgedronken. Voor mij dus een meevaller en een mooie start om in januari mee te beginnen.

De naam van de wijn is Los Gansos en is een verwijzing naar de ganzen die in de wijngaarden van Cono Sur rond wandelen. De ganzen zijn de ongediertebestrijders en zorgen er voor dat de wijngaard van allerlei ongedierte verlost wordt. Goed voor het milieu en CO2-neutraal. De mensen van Los Gansos zijn zeer bedreven in het selecteren van het beste terroir en het juiste management voor de wijngaard en uiteraard met veel respect voor de natuur.

Lees verder...

Wine bar -  NederlandAantal calorieën wijn op etiket fles

Flessen wijn, bier en sterke dranken moeten binnenkort op hun etiketten gaan aangeven hoeveel calorieën het bevat om zo onder andere drankgebruik en overgewicht te ontmoedigen. Althans als het aan de Britse regering ligt. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid, Anna Soubry, zijn ambtenaren van het ministerie hierover in gesprek met de drankenindustrie.

Lees verder

wijn veiling schipbreuk t vliegend hertWijn Scheepswrak ’t Vliegend Hert uit 1735 geveild

Gisteren kwamen ze onder de hamer bij het Antwerpse wijnveilinghuis Sylvie’s de zes flessen wijn die afkomstig zijn van het wrak van het achttiende-eeuws zeilschip (Oost- Indievaarder) ‘t Vliegend Hert. De flessen wijn dateren waarschijnlijk uit 1735. We hebben nog niet kunnen uitvinden of de wijnen daadwerkelijk allemaal zijn verkocht, maar dat proberen we nog te achterhalen.

Voor meer nieuws over de veiling van de flessen wijn uit het scheepswrak “t Vliegend Hert: Wijn ‘t Vliegend Hert brengt bijna 10.000 euro op

Lees verder

Gall&Gall Vina la Rosa La Capitana Carmenère - Vina la Rosa La Capitana Carmenère van Gall&Gall

Gall & Gall is niet een wijnwinkel waar ik veel kom. Toch was ik daar afgelopen vrijdag, omdat ik onderweg was naar mijn vader. Ik liep de winkel binnen en werd netjes te woord gestaan door een aardige Gall&Gall medewerker. Ik gaf aan op zoek te zijn naar wat anders en naar een wijn die mijn vader lekker zou vinden. Van welke wijn houdt uw vader en van welke druif? Goeie vraag! Deze winkelier heeft het begrepen. Mijn vader is gek op wat uitgesproken stevige wijnen. Qua druif moet je dan denken aan de tempranillomerlot of nebbiolo. De Gall&Gall medewerker kwam met een interessante fles aangelopen en wel de Vina la Rosa La Capitana Carmenère uit Chili, gemaakt van de Carmenère druif dus.

Lees verder...

Maestro Italiano Valpolicella Ripasso DOC 2010Maestro Italiano Valpolicella Ripasso DOC 2010

Italië behoort toch wel tot de top 3 van mijn favoriete wijnlanden. Proefde ik recent nog de Montresor Valpolicella Capitel della Crosara 2010, gisteren stond er een andere Ripasso op de nominatie om geproefd te worden: de Maestro Italiano  Valpolicella Ripasso DOC 2010.

Lees verder

Glas wijn tijdens zwangerschap niet slecht

Vrouwen, die tijdens hun zwangerschap een glaasje wijn per week drinken, hebben niet meer kans op kinderen met een cognitieve of gedragsproblemen dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap een glas wijn laten staan. Althans dat suggereert een nieuw onderzoek.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zwaar drinken tijdens de zwangerschap gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. In dit nieuwe onderzoek, gepubliceerd in BJOG, wilden de onderzoekers naar de effecten van een laag alcoholgebruik, zoals een glas wijn, tijdens de zwangerschap.

Lees verder...

niet-meer-goed-300x225Je moet wijn niet drinken als…. (infographic)

Heb je wel eens een wijn gedronken die over de kop was, die niet meer goed was? Ik wel, en de smaak daarvan vergeet je niet zo snel en de geur ook niet. De wijn krijgt een ietwat stalige, zure, onaangename smaak. Niet lekker dus… Een wijn die over de kop is, is zeker niet aan te raden om te drinken. Maar hoe weet je nu wanneer je een open fles beter kunt laten staan of in de gootsteen kunt leeggieten? Hoe lang is het houdbaar als de fles open is?

Lees verder...

De 10 leukste wijnbars om het glas te heffen op de koning

Aanstaande dinsdag kleurt Nederland weer helemaal Oranje. Het vieren van Koninginnedag is het grootste volksfeest dat we hier in heel Nederland kennen. Misschien dat het winnen van een EK of WK Voetbal een nog grotere oranje feestvreugde te weeg brengt, maar dat zullen we misschien nooit weten. Voorlopig hopen we daar alleen maar op.

Nu gaan de Oranjefeesten meestal gepaard met (veel) bier, maar mocht je geen zin hebben in een glas bier dan kun je altijd terecht bij een leuke wijnbar. We hebben 10 leuke wijnbars, verspreid over Nederland, voor je op een rijtje gezet. En deze zijn natuurlijk niet alleen te bezoeken tijdens Koninginnedag. :)

Lees verder

Dit waren ze dan de 13 artikelen op Wijnbloggers die het meest gelezen zijn. Wij bedanken alle bezoekers en bloggers voor hun bijdrage in 2013 en wensen iedereen natuurlijk een supergoed, fantastisch 2014! Proost….

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.