Wijn combineren met de Aziatische keuken (infographic)

Aziatische gerechten en wijnWijn en de Aziatische keuken zijn een prima combinatie, maar de Aziatische keuken is veelomvattend en bestaat uit meerdere ‘keukens’ zoals de Chinese keuken, Indische keuken, Japanse keuken en ga zo maar verder. Eén wijn vinden die bij al deze keukens past, is onmogelijk. Net zo als er geen wijn te vinden is die past bij alle kaassoorten.

Naast de verscheidenheid aan keukens, is er binnen deze keukens een enorme diversiteit aan gerechten en smaken te vinden. Van zuur tot zoet, van licht gekruid tot ontzettend spicy, waarbij het lijkt alsof je mond in de brand staat.

Een groot verschil met “onze keukens” is ook dat bij Aziatische gerechten de smaak van vis en vlees minder belangrijk is. In de Westerse wereld wordt de keuze voor een wijn bij een gerecht veelal bepaald door het soort vis of vlees het gerecht bevat. In Aziatische keuken spelen specerijen, kruiden en pepers een grotere rol in  de smaakbepaling dan vlees of vis en moet je hier dus rekening mee houden bij de keuze voor een wijn.

Aantal tips voor het combineren van wijn en Aziatische gerechten

Het combineren van wijn met Aziatische gerechten is natuurlijk vooral een kwestie van uitproberen en zoeken wat je zelf lekker vindt, maar er zijn wel een aantal handvatten waar je je aan vast kan houden in je zoektocht naar een lekkere combi.

  • Zo laat witte wijn zich makkelijker combineren met Aziatische gerechten dan rode.
  • Zo kun je beter kiezen voor een wijn van druiven die over een hoge mate van rijpheid beschikken. De rijpheid van de druiven zorgt er voor dat de fruitigheid goed tot zijn recht komt.
  • Zo kun je beter kiezen voor wijnen die weinig of geen tannine bevatten. Suiker brengt tannine sterk naar voren en aangezien er in Aziatische gerechten veel suiker zit, combineert dat niet echt lekker.
  • Hetzelfde geldt overigens ook voor de zuren van de wijn: suiker versterkt de zuren in een wijn. Een wijn met een hoge zuurgehalte zal door de suiker in de gerechten, nog zuurder smaken.

Natuurlijk valt er nog veel meer over het combineren van wijn en de Aziatische keuken te schrijven, maar dat bewaren we voor een volgende keer. Wel willen we deze infographic over dit onderwerp met je delen.

Infographic – Wijn combineren met de Aziatische keuken

Wijn en de Aziatische keuken - infographic

 

Andere infographics:

Is wijn nu goed voor je of niet? 
Proost op Moeder Aarde (infographic biologisch)
Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Geschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Wine and cheese in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.