Welke wijn drink je bij asperges?

top 5 wijn artikelen mei 2013 = wijn en asperges - een proeverijAsperges ze zijn er weer! Niets zo lekker als dit ‘witte goud’, de ‘parel van het land’ of ‘De koningin van de groente’, zoals asperges ook genoemd worden. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Maar… asperges en wijn? Wat is lekker? Welke wijn combineert goed met wijn?

La Tour des Dames Voignier 2013

Volgens het Brabants Asperge Genootschap is de perfecte wijn bij asperges: La Tour des Dames Viognier 2013 (Languedoc, Frankrijk). Ieder jaar kiest het Brabants Genootschap de Aspergewijn van het jaar. Tijdens een professionele wijnproeverij is La Tour des Dames Viognier 2013 gekozen tot de Aspergewijn 2014.

De La Tour des Dames Voignier 2013 laat zich omschrijven met: Een fraaie geur van honing met iets van tropisch fruit. De smaak is vol en rijk waar ook weer de honing terugkomt. Licht rijp wit fruit in de smaak. (Bron: Wijnkoperij van Bilsen) Zelf hebben we de La Tour des Dames Voignier 2013 nog niet geproefd, maar als er asperges op tafel komen, gaan we deze er zeker bij proeven.

La Tour des Dames Voignier 2013 is verkrijgbaar bij Wijnkoperij van Bilsen à 6,95

Wijn en Asperges

Terug naar het combineren van wijn en asperges. Welke wijn kun je goed combineren met asperges? Zoals altijd hangt de keuze voor een wijn samen met de wijze waarop je de asperges gaat bereiden en welke ingrediënten je nog meer toevoegt. Toch zijn er wel een aantal ‘basis-regels’ waar je in ieder geval op kunt letten.

  1. Niet te licht – Kies niet een hele lichte wijn uit. De smaak van de wijn zal overheerst worden door de smaak van de asperges.
  2. Niet te overheersend – Andersom is ook het geval. Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
  3. Geen houtlagering – Wijn die op hout gelagerd is, kun je ook beter maar niet kiezen, want een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met het oxaalzuur en dan delft de wijn het onderspit (behalve als je de asperges met gegrild vlees of vis; dat kan dan wel weer zoals bijvoorbeeld een mooie witte of rode bourgogne)

Pinot Blanc en Pinot Gris zijn de klassiekers als het gaat om het combineren van wijn en asperges. Maar ook een vollere Riesling, Sancerre, Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner kunnen een mooie combinatie vormen met asperges. Evenals de Silvaners uit Duitsland of een Zuid-Afrikaans Aligoté of Chenin Blanc. Of een mooie wijn uit de Elzas.

Zoals bij veel gerechten het geval is, combineren streekproducten erg goed met elkaar. Dus denk bij Asperges ook eens aan een lekkere Nederlandse wijn uit de Achterhoek, Limburg, de Betuwe of andere streken waar asperges geteeld worden. Of België.

wijn aspergesTips Asperges en wijn

Combineer je asperges met een lekkere romige saus, neem dan ook een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan heel mooi aan op de saus.

Eet je asperges ‘zoals het hoort’, met ham, eieren, botersaus en peterselie kies dan een lekkere Sauvignon Blanc, maar ook een Italiaanse Soave kan prima of een lichte Chardonnay.

Combineer je asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, met niet al te veel tannine, zoals een Gamay of een Cabernet Franc. Of zoals eerder gezegd, een mooie witte of rode Bourgogne bij gegrild vlees.

Asperges, ze zijn er weer, maar waarschijnlijk niet lang…

Door de zachte en warme winter konden de eerste asperges dit jaar al in februari gestoken worden. Nog niet gegeten, want dat mag pas na de officiële opening van het seizoen. Maar die opening is ondertussen ook al achter de rug, dus zijn de asperges overal te verkrijgen. Het aspergeseizoen loopt traditioneel tot Sint-Jan (24 juni), maar waarschijnlijk zal het nu, door de vroege oogst, eerder afgelopen zijn. Dus wil je ze eten dan zou ik toch echt niet te lang wachten.

En wil je echt lekkere asperges hebben, haal ze dan gewoon bij de boer. Dagvers. De app Appsperge, waarmee je kunt zien (op basis van jouw locatie) waar je bij een boer in de buurt asperges kunt halen, is nog steeds te downloaden.

Ben je niet zo van de apps, maar vind je het leuk om te fietsen dan is via het Asperge Gilde Peel en Maas een fietskaart te verkrijgen, waarmee je op pad kunt. De paden op en de lanen in tussen de asperges. Op de fietskaart staan aspergetelers en huisverkooplocaties aangegeven in Peel en Maas (Limburg).

Geef je eigen tip!

Natuurlijk blijft de keuze voor een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht een persoonlijke keuze. Dat maakt het ook zo leuk! Wij van Wijnbloggers zijn dan ook ontzettend benieuwd welke wijn jij schenkt bij asperges! En hoe je de asperges hebt bereid. Laat het ons weten en geef je tip(s) hieronder in de reacties!

Enhanced by Zemanta
8 Reacties
  1. Gisteren de asperges op z’n Brabants gegeten. Idd de La Tour des Dames Viognier is echt een heerlijke wijn om te combineren met het witte goud! Echte Viognier!

  2. Topper bij Asperge (met vers gehakte zamtartaar met bieslook en bedropen met limoensap)
    is en blijft een Italiaan: Pinot Grigio uit de Veneto streek of een Stajnbech Lison (ook Veneto)

  3. wij hebben asperges met warmgerookte zalm op onze kaart staan en daar serveer ik de gomila uit slovenië van puklavec bij. een sauvignon blanc/pinot gris blend.. een mooie combi voor het vettige van de zalm en een klein zoetje als tegenhanger voor t bittertje van de asperges. proberen!!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.