Wijn App: Wijnshaker

Wijnshaker is een wijn app die al een tijdje te verkrijgen is. De eerste versie was al eind 2010 te downloaden in de appstore. De nieuwste versie van de wijn app is voorzien van de informatie uit de Wijnalmanak 2012, geschreven door journalist Cuno van ‘t Hoff. De app is ontwikkeld door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum.

Wat doet en kan deze wijn app?

Op basis van je locatie selecteert deze wijn app de supermarkten, slijterijen of wijnspeciaalzaken die bij jou in de buurt zijn en mocht je niet precies weten waar deze winkel zich bevindt dan navigeert de app je (via Google Maps) naar de plek van bestemming.

Nadat je een keuze voor een bepaalde winkel hebt gemaakt, geeft de wijn app je een lijst met wijnen die deze winkel in zijn assortiment heeft. Niet onbelangrijk bij deze wijn app is, dat je, zodra je de winkel hebt uitgekozen, even met je iPhone of iPad schudt (shaken) want anders krijg je het assortiment niet. 😉

>

Als je een wijn selecteert, krijg je een luchtige beschrijving van de wijn. Zo staat er bij de Paso 2010 bijvoorbeeld: “Zo’n naam, dat klinkt als een Argentijnse bendeleider, meer dan een wijn die rijp fruit in zich heeft en een lichte hint van krijt. Maar wees op je hoede.” Daar houd ik wel van, maar of je nu een heel duidelijk beeld krijgt van wat voor wijn het nu precies is, dat valt te betwisten. Het lokt in ieder geval wel uit tot kopen.

Jammer is wel dat de wijn, de Paso 2010 in dit geval niet meer te verkrijgen is in de online store, althans de witte uit 2010.

Kort en bondig samengevat; met deze wijn app:

 • Heb je toegang tot informatie over meer dan 1.000 Wijnalmanak-wijnen
 • Kun je duizenden vestigingen van supermarkten, slijterijen en wijnspeciaalzaken vinden
 • Navigeer je moeiteloos naar de, door jou, uitgekozen supermarkt, slijterij of wijnspeciaalzaak (zowel met de auto als lopend)
 • Kun je wijnen markeren als favoriet en persoonlijke notities toevoegen
 • Kun je toevoegen bij welke gerechten een bepaalde wijn goed gesmaakt heeft en dat weer gemakkelijk terugvinden
 • Je wijnen via Facebook, Twitter en e-mail delen
 • Heb je ook wijninformatie beschikbaar zonder internet connectie
 • Kun je eenvoudig en goed zoeken en filteren binnen de beschikbare informatie

Deze wijn app heeft de mogelijkheid om extra’s aan de app toe te voegen, maar dit is niet gratis. Tegen betaling heb je:

 • De mogelijkheid om honderden sterwijnen, bubbelwijnen en proefnotities van Hubrecht Duijker toe te voegen aan je app
 • De mogelijkheid tot een wijncursus met ruim 350 meerkeuze vragen om je wijnkennis te testen en te verrijken.
 • De mogelijkheid tot gratis kennismaking met de wijnen uit de Wijnalmanak (De wijnshaker maakt deel uit van het merk Wijnalmanak en is ook gebaseerd op de content uit deze almanak.)De Wijnshaker laat je gratis kennismaken met de wijnen uit de Wijnalmanak. De allerbeste wijnen (500) van dit wijnseizoen hebben een ster gekregen en kun je tegen betaling toevoegen aan je app. En als je wilt kun je ook nog de 250 bubbelwijnen uit de Bubbelgids (tegen betaling) toevoegen aan de app.
 • De mogelijkheid om persoonlijke proefnotities van Hubrecht Duijker, geestelijke vader van de Wijnalmanak, toe te voegen.

(bron: iTunesstore)

Zoekfunctie

De zoekfunctie is handig. Je kunt filteren op rosé, rode en witte wijn. Daarnaast ook op prijs, sterren (tegen betaling), land van herkomst, gerechten en winkel. Jammer vind ik dat bij het zoeken je locatie niet wordt meegenomen. Als ik zoek op rood, Italië en supermarkt krijg ik een overzicht van alle rode wijnen uit Italië in alle winkels. Ik zou graag hebben gezien dat ik hier alleen de rode wijnen uit Italië had gezien die ik bij winkels in mijn directe omgeving kan kopen. Het is op zich ook wel een beetje gek dat dit mist, aangezien je locatie een belangrijke rol speelt bij deze app. Misschien is het wel mogelijk, maar ik heb het niet ontdekt.

Aanrader, ja of nee?

Persoonlijk vind ik de wijn app wel handig. Van te voren weten welk wijnassortiment een winkel heeft, is prettig. Het voorkomt struinen door een winkel en vervolgens het toch net niet kunnen vinden van wat je zoekt. De navigatie naar een winkel is fijn als je ergens op onbekend terrein bent. Ook het zoeken naar wijnen binnen de app is fijn en eenvoudig met als enige de kanttekening die ik hierboven al plaatste; Jammer dat je locatie niet wordt meegenomen bij de zoekopdracht. Wel moet ik toegeven dat ik alleen de gratis versie heb uitgeprobeerd en er niet aan toe gekomen bent om uit te vinden wat je meer kunt als je er van alles bij koopt. Ook heb ik de app uitgeprobeerd op mijn iPad en ik denk dat de app op een iPhone meer toevoegt. Op de iPad is het allemaal heel goed te lezen, maar het schudden is wat lastiger 😉 en ik denk dat de app gewoon handig is als je op straat loopt en je je bedenkt dat je nog wijn moet halen. Snel even via de app op je iPhone kijken welke winkels er dichtbij zijn en je keuze al kunnen maken omdat je toegang hebt tot het assortiment, dat is best handig.

Een aanrader, ja of nee? Een ja…

Wijnshaker
Verschillende schermen van de Wijn App Wijnshaker – bron: iTunesstore

Al eerder schreven we in de categorie Wijn Apps op Wijnbloggers over:

Wijn Apps: Wine Notes

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.