Wijn, alcohol & Depardieu: Vini, vidi, vici

veni-vidi-vici-soms moet je wel eens water bij de wijn doenIk schreef al eens eerder:  toen ik voor het eerst door de Bourgogne reed, met name de Côte d’ Or,  werd ik verrast door de uitgestrektheid van de wijnvelden. Ik dacht wie moet dat allemaal opdrinken? En nu ik al jaren in Frankrijk woon weet ik als geen ander in Frankrijk, dat ik nu één van hen ben die daar schuldig aan is!

De enorme hoeveelheid hectoliters die geproduceerd wordt is bijna onwerkelijk!

190 miljoen liter waarvan een kwart uit Frankrijk komt. Dit is een schatting die gebaseerd is op voorgaande jaren! En nu praat ik alleen over de Europeesche Unie.

Ik word stil van deze hoeveelheden.

55 plussers drinken veel wijn

De consumptie van wijn is niet zonder gevaren. Matige alcoholconsumptie kan onderdeel zijn van een gezonde leefstijl. Het kan zelfs een positief effect hebben op de gezondheid, zo blijkt uit de resultaten van ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. Maar bij te veel of onverantwoord drinken kan alcohol op de korte en/of langere termijn ernstige lichamelijke en sociale problemen veroorzaken.

Ik denk dat de meeste mensen dit naast zich neerleggen!  Ze denken dat het wel mee valt. Het alcohol gebruik onder de 55 plussers is hoog, dit kan vele oorzaken hebben, zoals:       

 • genetische factor
  • eenzaamheid/isolement
  • veteraan zijn
  • wonen in een verzorgingshuis
  • leeftijdsgebonden fysieke beperkingen
  • fysieke aandoening die pijn of slapeloosheid veroorzaakt
  • financiële problemen
  • stress
  • vroeger al bekend met alcoholgebruik
  • relatieproblemen
  • grote veranderingen zoals verhuizing, overlijden partner etc.
  • drinkende partner gehad

Het overmatige gebruik van alcohol onder ouderen in Nederland neemt de laatste jaren explosief toe. 75% van de oudere mannen boven 55 jaar en 69% van de oudere vrouwen drinkt dagelijks. Bij de vrouwen wordt het meest gedronken tussen de 55 en 64 jaar. Zij drinken gemiddeld 1,3 glazen per dag. In deze leeftijdscategorie drinken 9% van de vrouwen gemiddeld 3 of meer glazen per dag (in andere leeftijdscategorieën is dit maximaal 5%). Bij de mannen tussen de 55 en 64 jaar drinkt bijna 19% gemiddeld 3 glazen of meer per dag. Bron:  http://50plusje.blogspot.fr/2010/03/alcoholgebruik-onder-55-ers-neemt.html

Wijn, wat is de norm?Wat is de norm…?

Nu wil ik niet de zedenpreker uithangen, maar ik ben me wel bewust van de gevaren die dit probleem met zich meebrengt.  Maar vervolgens komt de vraag: hoe pas ik dit toe op mijzelf? Wat doe ik eraan en wil ik er wel wat aan doen? Vragen die ieder zichzelf respecterende 55 plusser zich moet afvragen! Het aanbod van wijn is groot en zeker in Frankrijk. De prijs voor een fles wijn ligt vele malen lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Voor € 1,50 per liter is de wijn al  te koop en dat kan zeer verleidelijk zijn, zeker als je van plan bent te gaan minderen.

De notoire wijndrinker, waar de kurkentrekker continu op tafel ligt, stelt zichzelf normen. Niet voor een bepaalde tijd beginnen en niet meer dan…….glazen.

De schijf van Vijf

Naast deze normen die ieder voor zichzelf moet vaststellen is behalve drinken de voeding erg belangrijk. Een handig hulpmiddel om gezond te eten en op gewicht te blijven is de Schijf van Vijf. Je hebt oneindig veel mogelijkheden om te variëren. Het gaat om de juiste balans. De schijf helpt je om de gezonde keuze te maken. Zie: http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/schijf.aspx

Goede voeding is essentieel voor iedereen, net als gematigd drinken! En een uitschieter op een feestje daar krijg je niets van, gewoon de volgende dag een balansdag nemen en je bent weer hersteld!

En dan dit, volgens dr. Kari Poikolainen, voormalig alcoholexpert voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kan het helemaal geen kwaad om elke dag iets meer dan een flesje te drinken. Een hele fles?, ja dat schijnt geen kwaad te kunnen!

Effect van alcohol

Deze Finse wetenschapper bestudeerde de data van tientallen jaren onderzoek op de effecten van alcohol op het menselijk lichaam. Met zijn conclusie gaat hij in tegen ongeveer alle bestaande richtlijnen. Deze richtlijnen worden naar beneden bijgesteld omdat men (de wetenschappers) toch wel weet dat iedereen over  die richtlijnen heen gaat.

Momenteel wordt vrouwen aangeraden niet meer dan 1 glas alcohol (10 gram) per dag te nuttigen, voor mannen zijn dat er twee. Poikolainen gelooft echter dat drinken pas écht schadelijk wordt wanneer mensen meer dan 13 glazen per dag consumeren. Hij gooit er overigens nog een schepje bovenop en beweert tegenover de Daily Mail dat mensen die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijden zelfs langer leven dan geheelonthouders.

Gerard Depardieu aan de wijnGerard Depardieu

Gerard Depardieu pocht ook over z’n capaciteit om alcohol te drinken. Hij beweert dat hij om 10 uur ’s morgens eraan begint met een fles champagne of een fles rode wijn. De tweede fles van de dag is steevast sowieso champagne vertelt de acteur. Daarna gaat er een half flesje pastis in. Waarna het tijd is om te eten. Een fles of twee rode wijn bij de lunch hoort er nu eenmaal bij volgens Depardieu.

’s Namiddags is het ofwel bier ofwel champagne, en tegen een uur of vijf wat er nog in de fles pastis van die ochtend zat. Daarna is het tijd voor wodka of whisky. “Ik ben niet zoals gewone mensen”, meent Depardieu, “ik kan ook niet drinken als gewone mensen. Ik kan makkelijk 12, 13, 14 flessen wijn per dag verdragen. Ik absorbeer dat gewoon.”

Nou daar sta je dan met je goede bedoelingen om minder te gaan drinken! 13 glazen per dag, dat is veel, heel veel! En het bizarre drankprobleem van Gerard Depardieu laten we maar links liggen.

Maar goed, iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf, dus sluit ik maar af, met nog een bijna volle fles naast mij en mijn glas is nu leeg, dus………….!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.