Wijn adventskalender: feestelijk glaswerk

Smaken verschillen. Gelukkig maar denk ik altijd. Als iedereen dezelfde smaak zou hebben dan zou de wereld een stuk saaier zijn. Smaak maakt een mens juist uniek. Smaak is dus persoonlijk, maar smaak kan ook door sommige factoren bevorderd worden.

Wanneer komt een wijn het beste tot zijn recht?

Afbeeldingsresultaat voor wine christmas fireHet is bijna Kerstmis en dan drinken we graag lekkere wijnen in goed gezelschap. Daar hebben we al één omstandigheid, het goede gezelschap. De smaak van de wijn is identiek maar de ervaring doet toch ook iets met je smaakbeleving. Drink je een glas wijn alleen in een sombere kamer dan is de ervaring toch nét even anders dan een knisperend vuurtje en al je dierbaren om je heen. Wat ook van belang is voor het bevorderen van de smaak is de temperatuur. De wijnmaker heeft met het maken van de wijn een bepaalde bedoeling gehad. Bepaalde smaken en aroma’s horen vrij te komen. Een te lage temperatuur kan er voor zorgen dan een wijn zich als het ware afsluit. Zo, weer een goed punt. Zuurstof is nog zo’n vriend maar tevens boosdoener van wijn. Teveel contact met wijn zal de smaak zeker niet bevorderen. Denk aan een fles wijn die je al een tijdje had staan. Niet echt lekker. Maar wanneer je een rode wijn gaat karafferen zorg je er juist weer voor dat zuurstof de aroma’s van de wijn volledig tot uiting laat komen.

Zo zijn er nog een aantal feiten te noemen die zorgen voor een betere smaakbeleving van de wijn, maar wisten jullie dat de keuze van het glas daar ook invloed op heeft? Champagne drinken we doorgaans in de bekende flute en rode wijn schenken we uit in een wat groter wijnglas. Verder dan dit reikte mijn kennis niet. Gelukkig zijn daar dan weer andere mensen voor die daar wél alles over weten. Register Vinoloog Barbara Verbeek ging hier eens serieus over nadenken en kwam onder andere tot de ontdekking dat die flute die we al die tijd gebruikte om Champagne fancy mee te maken dus eigenlijk helemaal niet meer kan.

Het perfecte wijnglas

Het glasmerk Royal Leerdam kennen we allemaal wel (hoop ik). In samenwerking met Barbara is er een zoektocht begonnen naar het perfect wijnglas. Hét perfecte wijnglas.. mm dat was niet zo makkelijk. Barbara was er namelijk van overtuigd dat er niet maar één glas ontworpen kan worden voor al die verschillende druivenrassen. Er zijn vijf categorieën bedacht door Barbara waarin wijnen kunnen vallen. En iedere categorie heeft een eigen wijnglas. Het soort glas wordt dus niet gekoppeld aan de kleur van de wijn maar aan het type wijn. De bekendste wijnrassen worden gekoppeld aan deze categorieën, zodat het ons nog makkelijker gemaakt wordt. Hoe leuk! Dit zijn de vijf categorieën:

1. Mousserend
2. Licht & fris
3. Fruitig & soepel
4. Rond & rijp
5. Krachtig & kruidig

Op onderstaande afbeelding zie je die vijf glazen. Ze zijn wel in omgekeerde volgorde weergegeven. Het eerste glas is dus het glas wat hoort bij krachtig & kruidig. Maar dat even terzijde.

Zoals je kan zien is het glas wat hoort bij mousserende wijnen geen flute. Het ‘coupje’ past volgend Barbara toch echt beter bij bijvoorbeeld een Champagne. Het mousse van de wijn is net wat zachter. En ik kan dit dus beamen, want ik heb zelfs tweemaal een glasproeverij mogen bijwonen van Barbara. Ik kwam ook zelf tot te ontdekking dat er echt mega veel verschil kan zitten tussen dezelfde wijn in verschillende glazen. Je kan zelf ook een wijnproeverij bijwonen, want Barbara geeft het hele jaar door workshops op verschillende plekken in het land. Ik ben fan van Barbara en van Royal Leerdam.

royal-leerdam

Het zou toch té leuk zijn om met deze glazen de show te stelen tijdens de feestdagen. Ik haal ze nog snel even in huis.

Verkooppunten: verkrijgbaar bij www.bol.com, en Blokker
Website: www.royalleerdam.com

Royal Leerdam

1 Reactie
  1. Link naar RL klopt ook niet trouwens, moet .com zijn (leidt nu ergens anders naartoe).

    Verder leuk artikel trouwens hoor! 🙂 Heb de serie zelf ook, je proeft en ruikt echt wel verschil als je dezelfde wijn in de verschillende glazen doet.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.