Wijn adventskalender: Domaine d’Aigues Belles

Het adventskalender verhaal van vandaag gaat over het verhaal achter de wijn. En dat is heus geen verzonnen verhaal, of een verhaal wat van internet geplukt is. Nee. Dit verhaal heb ik met eigen oren mogen horen van de wijnmaker himself die hier zelf zo passievol over sprak. Met het oog op Kerstmis is het toch leuk om even een mooi verhaal te lezen. En wie weet maak ik je wel helemaal enthousiast en ben je heel benieuwd naar de wijnen. Ik krijg er in ieder geval al weer dorst van.

Domaine d’Aigues Belles

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden:

Aigues Belles betekent: prachtig water. Er is gekozen voor deze naam omdat er in wijn veel water zit. Simpel maar krachtig. Wij hebben dit prachtige Domaine mogen bezoeken tijdens een reis door de Pays d’Oc. We hebben kennis gemaakt met kleine wijnmakers en grote coöperaties waar grootschalig te werk ging. Domaine d’Aigues Belles is een typisch gevalletje van de eerste categorie. Romantisch, kleinschalig met veel persoonlijke aandacht. Ik werd plots een beetje verliefd op deze plek. Dat schattige licht blauwe deurtje onder op de tweede foto was de plek waar we hebben mogen genieten van de wijnen die wijnmaker Gilles Palatan ons wilde laten proeven. Daarover zo meer.

image3-1, Domaine d’Aigues Belles image2-1, Domaine d’Aigues Belles image1-5, Domaine d’Aigues Belles

Domaine d’Aigues Belles bestaat sinds 1870 en is sinds toen in handen van de familie die het vandaag de dag nog steeds runt. De wijngaard begon klein maar is uiteindelijk zelf gaan bottelen. De wijnen zijn 100% organisch, al zou je dat niet weten als het nu niet verteld werd. De wijnmaker heeft er namelijk voor gekozen dit niet op het etiket te vermelden vanwege het feit dat hij het een beetje snobistisch vindt. Alle druiven worden met de hand geplukt en dit doen ze heel vroeg in de ochtend. De druiven zijn anders nog warm als het plukken van de druiven ’s avonds plaats zou vinden.

Gilles Palatan zat echt boordevol prachtige verhalen die hij maar al te graag met ons wilde delen. Ook kwam hij met allerlei speciale edities van wijn die hij gemaakt had aansnellen. De passie voor zijn vak maakt het voor mij nog bijzonderder om de wijnen te mogen proeven. En ik denk dat ze mede door zijn enthousiasme nóg beter smaakten. Voor ik het vergeet was er nog iets wat deze middag speciaal maakte. Ik heb voor het eerst het sap van de druiven mogen proeven vóór de fermentatie. Dus nog voordat het sap echt wijn wordt. Het goedje zag er een beetje uit zoals de biologische perensap die de laatste paar jaren erg hip is onder de gezonde medemens. En het smaakte werkelijk waar heerlijk. We hebben ook het sap bestemd voor de rosé geproefd. Dit sap was afkomstig van de Grenache druif.

De proeverij

We trapte de proeverij (in dat schattige gebouwtje met de licht blauwe deur) af met de rosé uit 2015. De wijn geurde zacht en fruitig. De smaak was gebalanceerd en zacht en je waande je meteen in zomerse sferen. Het scheelt dat het ook warm was, maar toch. Jullie begrijpen het idee. De wijn had meer kleur dan de typische Provence rosé. De tweede wijn was een Chardonnay en smaakte typisch naar een Chardonnay. Ik proefde hout, boter en vettigheid. Dit jaar is Gilles vooral trots op de Sauvignon Blanc. Die dit jaar extra goed is.

Nu over naar de rode wijnen. De Cuvee Lombard ’13 is een wijn die bestaat uit Grenache & Merlot. Ik rook aardbeienjam en in de smaak was de wijn heerlijk rond. Een mooie eerste rode wijn! We gingen door met dezelfde wijn maar dan een jaartje jonger. Wauw, wat een verschil! Je proeft de potentie, maar de wijn is nog niet volledig tot zijn recht gekomen. En als laatste was het proeven van Insolent ’13 een hoogtepunt, omdat de wijn 100% van Grenache gemaakt is.

De wijnen van Gilles Palatan zijn maar op één plek in Nederland te verkrijgen en dat is bij Thiessen in Maastricht. Dus nog op zoek naar wijnen die echt met passie gemaakt zijn en een mooi verhaal met zich meebrengen? Ga dan eens op zoek naar de wijnen van Domaine d’Aigues Belles.

Morgen weer een nieuw wijn adventskalender artikel. 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.