Wijn aan Gort vanavond over Sauternes

Ilja Gort - Wijn aan GortVanavond wordt de laatste aflevering van het tweede seizoen Wijn aan Gort uitgezonden. In Wijn aan Gort neemt Ilja Gort je mee naar de wereld van wijn. Ilja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer in de Bordeaux (la Tulipe). Iedere dinsdagavond heeft hij een leuk en goed informatief programma over wijn bij Omroep Max. Deze week gaat het over de Sauternes.

Sauternes

Sauternes is een Franse, zoete wijn uit het wijngebied Sauternes. Het wijngebied Sauternes is gelegen in het zuidelijke gedeelte van de Graves (Bordeaux) aan de rivier de  Garonne. De Sauternes wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Sémillon, Sauvignon Blanc en de Muscadelle. De Sauternes wijnen komen tot stand door het proces van edele rotting, de zogenaamde ‘pourriture noble’.

Edele rotting

Edele rotting wordt veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea in combinatie met het unieke microklimaat, dat in de Sauternes aanwezig is. In het naseizoen, als de druiven nog aan de druivenstokken hangen, worden de schillen van de druiven aangetast door de schimmel Botrytis cinerea. Hierdoor worden de schillen poreus en verdampt het water uit het vruchtvlees van de druif, waardoor de concentratie aan suikers en smaakstoffen enorm toeneemt. De druiven worden uiteindelijk zeer zorgvuldig geoogst en vervolgens ondergaat het zoete druivensap het fermentatieproces, waaruit een wijn met veel alcohol (14-15 %), veel restsuiker en heel veel geconcentreerde smaakstoffen ontstaat.

Als het in de laatste maand voor de oogst veel regent, kan de edele rotting omslaan in grijze rotting en is de oogst verwoest. Daarom kan het voorkomen dat sommige chateaus in de Sauternes niet elk jaar wijn op de markt brengen. Eén van de beroemdste châteaus in de Sauternes is Château d’ Yquem

Chateau d'YquemWijn aan Gort – Sauternes

In deze laatste aflevering van Wijn aan Gort brengt Ilja Gort een bezoek aan de Sauternes én brengt hij ook een bezoekje aan het eerder genoemde Château d’Yquem. Zij beweren voor één glas wijn een hele wijnstok nodig te hebben. Pas vier jaar na de oogst brengt dit chateau haar wijn op de markt. Maar waar drinkt u deze mierzoete wijn bij?

Kijken dus!

Vanavond is de uitzending van Wijn aan Gort te zien om 20:25 op Nederland 2. De herhaling van deze uitzending is te zien op woensdag 11 december 2013 om 15:25 uur, eveneens op Nederland 2.

Wijn aan Gort gemist?

Heb je de eerste, tweede en derde aflevering van Wijn aan Gort gemist? Deze afleveringen zie je hieronder…

Aflevering 1 – Wijn aan Gort over Rosé

n de eerste aflevering van het tweede seizoen draait het om rosé en brengt Ilja Gort een bezoek aan de zonovergoten Provence waar hij praktijken ontdekt, die in andere wijnstreken streng verboden zijn. Ook brengt hij een bezoekje aan Domaine Ott, waar ze bezig met de druivenpluk en ondervraagt Ilja Gort, Jean-François Ott (eigenaar van Domaine Ott) waarom zijn rosé de duurste ter wereld is.

Aflevering 2 – Wijn aan Gort over Beaujolais

Vroeger werd de Beaujolais Primeur namelijk veel gedronken. Zelfs Ilja Gort is door deze seizoensdrank verslingerd geraakt aan de wijn. Momenteel drinkt niemand deze wijn meer. Waarom niet? De Beaujolais Primeur is de eerste wijn die enkele weken na de oogst al te koop is. Was het vroeger nog een grote happening dat de Beaujolais Primeur uitkwam, nu lijkt de komst met een stille trom te worden aangekondigd.

Maar jonge wijnmakers proberen nu echt goede Beaujolais te maken. Deze lijkt totaal niet meer op de limonadewijn van vroeger. Ilja Gort gaat op onderzoek uit en tevens onderzoekt hij wat er gebeurt als de Beaujolais Primeur enkele jaren in de kelder wordt bewaard. Wat doet dit met de smaak?

Aflevering 3 – Wijn aan Gort over Verkooptrucs

Een goede, lekkere wijn kopen, is niet altijd even gemakkelijk. Je hebt keus uit vele soorten wijn en afgaand op een leuk verhaaltje op het etiket of het verhaal van de verkoper, moet je er maar op vertrouwen dat je inderdaad een lekker flesje hebt. In deze aflevering van Wijn aan Gort onthult Ilja Gort de geheimen van de wijnhandel en legt uit hoe je wél een goede wijn kunt kopen. Simpele marketingtrucs (zware fles, handtekening, aantrekkelijke plaatjes) zorgen ervoor dat wijnen de winkel uit vliegen en in de uitzending zul je ook zien dat zelfs Fransen in deze trucs trappen, maar na de aflevering van vanavond laat jij je niet meer flessen.

Aflevering 4 – Wijn aan Gort – Bordeaux vs Bourgogne

In deze aflevering van Wijn aan Gort gaat Ilja Gort op bezoek in deze twee gebieden en laat de verschillen tussen deze twee wijngebieden ook zien. Hij bezoekt dure chateaus in de Bordeaux en de vaak eenvoudige boerderijen in de Bourgogne, waar een flesje wijn niets minder kost. Waar wordt de beste en de duurste wijn gemaakt?


Aflevering 5 – Wijn aan Gort – Wijnjaar

In deze vijfde aflevering van Wijn aan Gort staat het wijnjaar centraal en gaat Ilja Gort op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe belangrijk is het jaartal op wijn? Wat is een goed jaar en wat is een slecht jaar? Maar ook naar antwoorden op vragen als: Hoe belangrijk is het jaartal op een wijnfles? Is een ‘slechte’ wijn uit een goed jaar beter dan een goede wijn uit een slecht jaar? En hoe zit het met de garantie? Kunt u een wijn na 15 jaar terug brengen als deze niet meer smaakt?

Daarnaast onderzocht Ilja Gort ook nog eens hoe een wijn uit een slecht jaar beter kan worden en hoe veel beter wijn wordt van bewaren.

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.