Wijn aan Gort over Grand Cru

Ilja Gort Grand CruWij van Wijnbloggers houden van wijn en dus ook van de sjieke Grand Cru wijnen uit Frankrijk. Ilja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer in de Bordeaux (la Tulipe). Iedere woensdag had hij een leuk en goed informatief programma bij Omroep Max over wijn ( Wijn aan Gort ). Onze gezellige, zonder poeha, babbelende wijnboer weet wijn goed te promoten bij de gemiddelde Hollander en daar zijn wij weer blij om. En alle middelen heiligen het doel toch? De inzet van Ilja Gort om Jan de Hollander enig begrip van wijn bij te brengen dus ook! Elke zondag zullen we een herhaling van een uitzending van Wijn aan Gort onder de aandacht brengen op Wijnbloggers.

 Wijn aan Gort over Grand Cru

We volgen Ilja Gort, wijnboer in de Bordeaux. Hij gaat langs bij diverse kenners op het gebied van wijn en samen met hen wordt er antwoord gegeven op diverse vragen: Komt die houtsmaak alleen van het vat of ook uit een zakje? Is een Grand Cru echt honderden euro’s meer waard dan een gewone tafelwijn? Ilja wil een Grand Cru producent worden, want wie Grand Cru op zijn fles heeft staan, kan zijn wijn voor de hoofdprijs verkopen. Ilja drinkt een wijn van honderden euro’s per slok en vraagt zich af of die ook honderd keer lekkerder is dan een Vin de Table. Hij bezoekt Jean Luc Thunevin, een wijnmaker die peperdure en internationaal gelauwerde wijn in zijn garage maakt. Ook gaat Ilja naar een wijnbeurs, de zogeheten Primeurs, waar ernstig kijkende mannen en vrouwen met blauw uitgeslagen lippen de nog ruwe Grand Cru’s proeven. Onder de inkopers verrassend veel Chinezen, die graag het druivennat van de meest prestigieuze huizen op de kop tikken. Uiteraard Grand Cru. Ilja slaagt erin en paar van hen naar zijn Château te lokken. Zouden ze in zijn wijn geïnteresseerd zijn, ook als ze horen dat het geen Grand Cru is?

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Wie is Ilja Gort?

Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandscomponistschrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franseoenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Hein. Wijn is zijn 2e carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde

Zin gekregen na het zien van Wijn aan Gort over Grand Cru?

https://wijnbloggers.nl/wijn-aan-gort-1-kurk-draaidop/ (film)

https://wijnbloggers.nl/wijn-aan-gort-gaat-over-hout-in-wijn/ (film)

https://wijnbloggers.nl/een-parodie-op-ilja-gort/ Parodie op Ilja Gort

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.