Meer dan 7 uur werken voor een fles wijn

hoe lang moet je werken voor een fles wijn....Hoe lang moet je werken om een fles wijn te kunnen betalen?

Misschien niet een vraag waar we ons dagelijks mee bezig houden, maar toch een leuke vraag. Uit nieuw Frans onderzoek blijkt dat het antwoord op deze vraag afhangt van het land waar je woont. Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de gemiddelde werknemer (wereldwijd) meer dan zeven uur moet werken om genoeg te verdienen voor een gewoon standaard flesje wijn. Bijna een dag werken voor een fles wijn, kun je het je voorstellen? Kun je het je voorstellen dat je na een dag werken richting huis vertrekt en dat je dan genoeg verdiend hebt om een fles wijn te kopen? Wat hebben we het hier dan toch goed… 🙂

Het onderzoek in uitgevoerd door het Franse online tijdschrift La Feuille de Vigne, waarbij gebruik is gemaakt van de statistieken van Numbeo, een database met kosten voor levensonderhoud, en de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN (ILO). Er is gekeken naar de gemiddelde prijs van een fles wijn in een land en naar het gemiddelde uurloon van datzelfde land.

Luxemburg en Oostenrijk werken minder dan 20 minuten voor een fles wijn

Uit het onderzoek, waarbij 109 landen werden onderzocht, blijkt dat men in Luxemburg het minst lang voor een fles wijn hoeft te werken. Elke 14 minuten wordt er door de Luxemburgse werknemers een fles wijn verdient. Het gemiddelde Luxemburgse maandloon is, volgens cijfers van ILO in 2012, 3.061 euro.

In Oostenrijk doen ze er een minuut langer over en kunnen ze zich met 15 minuten werken een fles wijn veroorloven. Wijnliefhebbende werknemers in Denemarken, Zwitserland en Frankrijk doen er ietsje langer over, maar hebben toch in minder dan 20 minuten een gemiddeld geprijsde fles wijn verdient. In Nederland doen we er iets langer over dan 20 minuten en komt daarmee op de negende plek, net na België. In slechts 13 landen, allemaal in Europa, heb je binnen een half uur werken een fles wijn bij elkaar.

In landen als Indonesië, Bangladesh en Iran, ben je er met een 40-urige werkweek nog niet. De combinatie van lage lonen en hoge prijzen voor wijn in deze landen, betekent dat degene die in deze landen een fles wijn zouden willen kopen, er toch bijna 60 uur voor moeten werken. Dat ligt ver, ver, ver boven het internationale gemiddelde van 7 uur en 15 minuten…

grafiek werktijd fles wijn

 

Wil je weten hoeveel tijd het kost om een biertje bij elkaar te verdienen, kijk dan eens hier

 Bron: La Feuille de Vigne

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.