Welke wijn drinken we bij asperges?

Traditiegetrouw zal in Nederland het aspergeseizoen de tweede donderdag van april geopend worden. Genoeg reden om onszelf eens even te verdiepen in de asperge-wijn combinatie. Wat drinken we bij asperges? Onze bloggers en wijnliefhebbers helpen een handje en hebben de lekkerste wijnen op een rijtje gezet. Ik krijg spontaan zin in asperges (en wijn).

De historie van de asperge
Om onszelf weer even in de aspergesfeer te brengen verrijk ik jullie ook graag met wat achtergrondinformatie. Hoe verbouwen we asperges, de geschiedenis en dat soort dingen, je kent het. Mijn mede SWEN-2 cursist Erik Vlugt kwam namelijk met het volgende leuke filmpje ter visuele ondersteuning over asperges. Het filmpje komt uit 1943 en brengt je even helemaal terug naar vroegere tijden, heerlijk!

Wist je dat het nuttige van asperges al 5000 jaar een ding is? Ik niet, toch aardig lang geleden. De asperge werd gebruikt als groente, geneeskrachtig kruid maar ook als versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamie, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Toch zeer opmerkelijk!

Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote Katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Tegenwoordig is de asperge in elke Nederlandse provincie te vinden maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Nederlandse asperges worden met veel passie geproduceerd zodat je kunt blijven genieten van dit heerlijke seizoensproduct! (Bron: http://www.aspergerecepten.nl/historie)

Soorten asperges
Er zijn maar liefst drie soorten asperges. Ik ben enkel bekend met de witte en de groene asperges. Verder bestaat de paarse asperge ook.

Witte asperges
De meest verkochte (en geproduceerde) asperges in Nederland zijn wit (97%).

Groene asperges
Slechts 3% bestaat uit groene asperges. In landen zoals Engeland en Italië worden voornamelijk groene asperges geconsumeerd. Nederlandse restaurants bieden steeds vaker gerechten met groene asperges van eigen bodem.

Paarse asperges
Ook worden er op zeer kleine schaal paarse asperges geproduceerd en aangeboden.
De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

Belangrijkste verschillen
De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond.
Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20mm). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Asperges en wijn
Onze wijnliefhebbers en bloggers zijn zo aardig geweest om de voorkeur qua wijn door te geven. Dat maakt de keuze voor een heerlijke wijn bij de asperges misschien wat makkelijker.

Gerrit Jan Groothedde:
‘Dat ik riesling en pinot blanc fantastische aspergewijnen vind, is natuurlijk niet zo raar, want dat is mainstream en daar heb je dus weinig aan. Daarom laat ik je delen in een aardige persoonlijke traditie: bij mijn eerste asperges van het jaar komt een glas mooie champagne–één met flink wat chardonnay, want dat past goed bij de boter die er ook altijd bij hoort. Dat ik mijn eerste asperges van het jaar bij voorkeur met gerookte zalm bereid, maakt de keuze voor champagne nóg feestelijker.’

Olaf van den Berg / Vintake Wijn op Maat
Weingut Am Kaiserbaum Weisser Burgunder Trocken – Pfalz Duitsland

‘’Wijnmaker Gerald Hundinger is naar mijn idee een groot talent in de Pfalz. Hij is jong, gedreven en haalt het beste naar boven uit de druivenrassen waar hij mee werkt. De geijkte Pinot Blanc uit de Elzas bij asperges laten we graag achter ons. Hoewel Weisser Burgunder exact hetzelfde druivenras is als de Pinot Blanc is het resultaat in de Pfalz toch volledig anders. Meer frisheid en mineraliteit kenmerken deze stijl, en juist die frisheid en elegante zuurgraad is waar we naar op zoek zijn bij de asperges. Met name de klassieke combi met ham, ei en hollandaise is een geweldige match met deze wijn. Dus wijndrinkers opgelet: vervang de Pinot Blanc eens door Weisser Burgunder, het zal je enorm verrassen!’

Asparagus

Deze wijn is tijdens het aspergeseizoen via Vintake verkrijgbaar voor €10,50 per fles (internetprijs €10,95).

Marieke Botman (De Wijnbeurs)
Nu de temperaturen weer gaan stijgen, breekt ook het asperge seizoen weer aan. Iedereen trekt massaal naar de terrasjes om de eerste zon op te vangen, die wij zo gemist hebben. Deze lente kriebels hebben wij ook bij de Wijnbeurs, want dat betekent dat het witte goud weer gegeten kan worden! De lente heeft haar eigen geur die het hart een vreugde sprongetje doet maken. Deze geur komt je tegemoet in een glas stuivende Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Maar er zijn meer wijn & asperge combinaties, dit ligt geheel aan de bereiding en ingrediënten.

Probeer de asperge eens in een salade met geitenkaas en een dressing van olijfolie en limoen. Het lichte en milde van de asperge, het frisse van de limoen en het strakke van de geitenkaas zorgt dat alle smaaknuances uit de wijn worden gecomplementeerd.  De asperges kunnen uiteraard ook op de klassieke manier worden bereid met ei, ham en botersaus. Dan zou een vollere wijn zoals een Chardonnay er beter bij aansluiten. Het volle en brede van een Chardonnay past goed bij de botersaus en het zachte van de wijn goed bij de asperges. Een andere goede combinatie met asperges is een Elzas wijn zoals een volle Riesling. Breid de asperges in combinatie met vis en een kruidige saus. Voor de liefhebbers van wat drogere wijnen is een Elzas wijn een goede combinatie met asperge, omdat deze wijn rijk is aan mineralen.

Natuurlijk blijft de keuze voor een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht een persoonlijke keuze. Dat maakt het ook zo leuk.

Ik heb zin in de asperge en wellicht in combinatie met een van de wijntips! Jullie ook? Nog een paar weken wachten en dan is het zo ver..

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.