Wat zullen we eens gaan doen met Hemelvaart?

 

 

hemelvaart

Laten we beginnen bij het begin en eerst stilstaan bij de betekenis van Hemelvaart. Iets met Jezus, maar wat precies lijken velen niet exact meer te kunnen vertellen. Geen probleem, wij helpen graag.

Wat vieren we met Hemelvaart?

Volgens de allesweters van Wikipedia wordt op Hemelvaartsdag binnen het Christendom herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel, op de veertigste dag van Zijn opstanding. De viering is tevens onderdeel van de paascyclus.

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In veel landen is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.

Ik hoop ten zeerste dat menig lezer van dit artikel nu enigszins wat herkend in het hele Hemelvaartsdag uitleg gedeelte. Anders ga nu per direct jezelf even 10 hele minuten schamen in een donker hoekje in de kamer. Gedaan? Goed dan kunnen we ons verhaal veer hervatten.

Tradities tijdens Hemelvaart

Kerstmis kent de kerstboom, Pasen het eieren verstoppen maar wat heeft Hemelvaart? Logischerwijs zou daar dan ook iets typerends voor moeten zijn. Wees niet getreurd, want Hemelvaart is hoe dan ook een vrije dag dat is een ding dat zeker is. En verder is er natuurlijk het traditionele dauwtrappen! Een geweldig fenomeen (voor sommige mensen, ab-so-luut niet voor mij, maarja wie ben ik?).
Voor diegene die nu denken huh? Dauwtrappen? Nog nooit van gehoord.. even een korte uitleg.

Op Hemelvaartsdag gaan nog steeds veel mensen er vroeg op uit om dauw te trappen. Ze maken dan een wandeling of gaan een eindje fietsen. Dit voert terug op een gebruik uit een ver verleden. Mensen stonden toen op Hemelvaartsdag om drie uur ’s nachts op, wandelden met hun blote voeten door het gras, dansten en zongen. Van dit ritueel zou een magische en genezende werking uitgaan. In sommige streken wordt de activiteit ook wel ‘hemelvaren’ genoemd. Dit zou volgens het volksgeloof magische krachten geven. Onder andere zou het ouderdom bestrijden en huidaandoeningen genezen. Zo zou het een prima middel tegen zomersproeten zijn.
400_dauwtrappen
Dauwtrappen wordt ook wel in verband gebracht met de processie die vroeger op Hemelvaartsmorgen plaatsvond. Deze herinnerde aan de tocht van Jezus naar de Olijfberg. In de negentiende eeuw trokken Amsterdammers in alle vroegte de stad uit om buiten te bivakkeren onder het genot van koek, rozijnen, krakelingen, vijgen en een ‘cruycxken goed nats’. Er werd gedanst en gezongen. Het was wel de bedoeling om negen uur weer in de stad terug te zijn om de mis bij te wonen.

Pas later werd het de gewoonte om het als een plechtige ontmoeting met de natuur te zien en daarbij vooral te zwijgen. Iets wat nu ook weer ‘uit de mode’ begint te raken. (Bron: http://www.beleven.org/feest/hemelvaart)

Vernieuwing van de dauwtraptraditie

Kijk ik wil wel even duidelijk zijn, zelf heb ik niets tegen mensen die het echt leuk vinden de natuur in te gaan om 06:00, lekker door het gras te ploeteren etc. Maar ikzelf, ja hoe zeg ik het netjes, vind het vreselijk. Dus.. wat gaan we dan doen op deze speciale dag? Het enige zinnige antwoord daarop is natuurlijk: wijn drinken. En laten een heleboel mensen het daar nou eens mee eens zijn. Hier een leuk lijstje met wijn gerelateerde evenementen op Hemelvaartsdag. De keuze is een reuze, ik zou zeggen leef je uit!

1. Villa’s Culinair Wijntheater
Vier dagen strand, wijn, muziek op vinyl en eten van meesterchefs. Van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei vindt bij Villa Westend de eerste editie plaats van Villa’s Culinair Wijntheater, een zinnenprikkelend spektakel dat nog nooit eerder in deze vorm is georganiseerd. Tal van bekende (horeca)ondernemers uit de regio leveren een bijdrage aan dit bijzondere evenement. De toegang is gratis.

2. Rollende Keukens
Op woensdag 13, donderdag 14 (Hemelvaart), vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 mei 2015 organiseert Mister Kitchen met Pacific Parc de volgende editie van Het Weekend van de Rollende Keukens op de Amsterdamse Westergasfabriek. De keukens zijn open op woensdag van 18.00-23.00 uur en donderdag t/m zondag van 13.00-23.00 uur. Kom in de zon of onder de sterren genieten van vele mobiele restaurants, de lekkerste dranken, live muziek, film en theater!

3. Breda Jazz Festival
Al sinds 1971 wordt in Breda het Breda Jazzfestival georganiseerd, een traditie die niet meer weg te denken valt. 4 dagen lang heerlijke jazzklanken op binnen- en buitenconcerten! Het publiek is zeer divers en zowel jong als oud weet dan ook jaarlijks zijn weg te vinden naar de maar liefst 185 optredens op 18 podia. Niet zo gek gezien het meer dan diverse aanbod van classic jazz tot latin en gipsy tot popjazz. Benieuwd naar wat de Nederlandse en internationale artiesten op het festival de bieden hebben? Wees ook één van de 250.000 jaarlijkse bezoekers en kom gezellig mee swingen en genieten van een glaasje wijn natuurlijk!

 

1 Reactie
  1. Ik hou er van. Heerlijk een wijntje op mijn vrije dag. Bedankt voor de leuke tips. Ik bestel normaal mijn wijntjes online en dan heerlijk op de bank genieten. Maar ik denk dat ik dit keer in Breda naar het jazz festival ga. Een nieuwe manier van genieten van een wijntje. Ik ben benieuwd 🙂

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.