Wat vinden we van het calorie-etiket voor wijn?

In deze moderne tijd van gezondheidsbewustwording kon het eigenlijk ook niet anders dan dat de wijnwereld er ook aan moest geloven: het calorie-etiket. Hoeveel calorieën zitten er in een fles wijn? Totaal niet boeiend al zeg ik zelf. En de meningen zijn dan ook verdeeld. Hoe dan ook het gaat gebeuren. Hier even op een rijtje wie wat vindt en waar dit bizarre idee zijn oorsprong vindt.
calorie wijn 2

Het idee komt dus klaarblijkelijk van de Britten. Zij startten vorig jaar een brede campagne over de gevaren van alcohol voor de gezondheid. Daar hoort volgens hen ook een stukje bewustmaking over de dik makende effecten van alcohol bij. In Groot-Brittannië krijgt de gemiddelde Brit 10% van zijn dagelijkse calorieën binnen met alcohol. Maar bijna niemand weet dat in een glas rode wijn nog meer calorieën zitten dan in een donut. Dus willen de Britten niet alleen een gezondheidswaarschuwing op drank, maar ook een calorielabel. (Klik hier voor de bron).

De meningen zijn verdeelt. Dit zijn de meest voorkomende meningsuitingen die ik kon vinden even op een rijtje.
Wijnboeren in heel Europa vinden de verplichte vermelding onzin. Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde vreest straks een ‘boekwerk’ aan de flessen te moeten hangen: ,,Eerst was het de informatie over allergenen, nu dit weer. Wat is het volgende?

Het Voedingscentrum denkt daar anders over. In een tijd waarin steeds meer mensen aan obesitas leiden, moeten mensen beter letten op wat ze eten en drinken. . “Als deze wet er komt, krijgen consumenten eindelijk het inzicht dat ze verdienen”, vertelt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum aan de Volkskrant. “Drank verzadigt niet. Bij eten zit je op een gegeven moment vol, bij drank duurt dat veel langer waardoor het aantal calorieën sneller aantikt.”

De Nederlandse wijnboeren denken niet dat vermelding van het aantal calorieën helpt. Beker: “Wijndrinkers letten alleen op de smaak”.Ze voorzien extra werk, vrezen voor een ‘dikmaak-imago’ van wijn én hebben het idee dat het consumenten niet zo veel uitmaakt. “Consumenten kiezen op basis van smaak. Hoeveel calorieën er in een fles zitten, kan ze niet schelen”, aldus Dik Beker van Wijngaardeniersgilde.

Mijn persoonlijke mening is ook tegen de invoering van het calorie-etiket. Wat maakt het de mensen uit? Ze gaan er zeer zeker niet minder wijn door drinken. Het is tevens een belemmering voor de kleinere wijnmakers, die veel geld gaat kosten. Ieder jaar zal het etiket moeten worden aangepast vanwege de verscheidenheid in calorieën. Een heleboel werk voor niets. Het initiatief komt niet van de consument zelf maar van hogerhand. We kunnen beter voortaan een boek bij alle producten die we kopen voegen, want dit gaat toch wel de verkeerde kant op al zeg ik het zelf.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.