Wat drinkt Robert M. Parker Jr. zelf graag?

robert m. parker jrHet gebeurt niet vaak dat mensen er in slagen om van hun naam een referentie te maken in de branche waarin ze actief zijn. Bij Robert M. Parker gebeurde dit wel. Robert M. Parker is één van de beroemdste wijncritici van de hele wereld. Zijn proefnotities zijn terug te vinden in The Wine Advocate, waarvan een (nieuwsbrief)abonnement al snel 130 dollar per jaar kost en waar nu zo’n 50.000 mensen lid van zijn. Parker proeft vele wijnen en geeft ze punten op basis van zijn Parker-schaal.

The Wine Advocate

In 1978 startte Robert Parker met het verspreiden van zijn nieuwsbrief, toen nog Baltimore-Washington Wine Advocate geheten, als een soort protest tegen de wijnjournalisten van toen. Het schrijven over wijn was toen doorspekt van eigen belang en miste vaak enige vorm van objectiviteit. Dit was overigens ook het geval bij wijnrecensies. Grote en bekende wijnschrijvers waren vaak betrokken bij de wijnen waarover ze schreven, zeker in het Verenigd Koninkrijk.Overigens ook de reden waarom Robert Parker begon met zijn 100-puntensysteem voor wijn zodat er meer objectiviteit in de wijnschrijverij zou komen.

Robert M. Parker Jr. wijn

Wijn proeven

Rober Parker proeft veel wijn, heel veel wijn. Duizenden wijnen per jaar worden door Parker geproefd en vervolgens beloond via zijn 100-puntenschaal. De allerlaagste score die behaald kan worden is 50 en wijnen met meer dan 90 punten zijn echt goede wijnen, de zogenaamde A-wijnen. De mening en het puntensysteem van Parker zijn invloedrijk en grote en bekende wijnhuizen zien dan ook graag dat hun wijnen goed scoren.

Wat drinkt Robert M. Parker Jr.zelf graag?

Duizenden wijnen proeven is natuurlijk hartstikke leuk en Parker zal ook regelmatig juweeltjes proeven, maar wat drinkt Robert M. Parker Jr nu zelf erg graag.Dat wilde de Wall Street Journal ook graag weten en vroeg hem naar zijn favoriete wijnen.

Wat is de beste wijn die Parker zelf ooit geproefd heeft?
1978 Guigal Côte-Rôtie La Mouline.

Wat vindt Parker de beste rode Châteauneuf du Pape?
De 2007 of de 2010, ‘we zullen nog zes à acht jaar moeten wachten om dat met zekerheid te kunnen zeggen.’

En wat vindt Parker de beste witte Châteauneuf du Pape?
2009 Château de Beaucastel Vieilles Vignes

Wat zijn volgens Parker de beste Spaanse witte wijnen?
Simpele witte wijnen als Godello en Albariño.

Wat was de grootste wijndrink-les die Parker ooit leerde?
Drink een glas water bij elk glas wijn dat je drinkt.

Bron: Wall Street Journal

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.