AOC, AOP, IGP & Vin de France.. wat?
Het etiket van een wijn zegt natuurlijk alles over een wijn. De druiven zijn meestal vermeld, je kan zien hoeveel alcohol er in de wijn zit, je ziet waar de wijn gemaakt is, wie de wijnmaker is etc. Een etiket is dus vrij essentieel. Maar wat betekenen al die afkortingen die je vaak ziet staan? Soms zie je AOC, AOP, IGP of Vin de France staan. Waar staan deze afkortingen voor en wat zeggen ze over de daadwerkelijke kwaliteit van de wijn? Zijn daar regels voor? Na het lezen van dit artikel zal het duidelijk zijn waar deze afkortingen vandaan komen. Heb je de volgende keer wanneer je wijn aan het drinken bent met je vrienden eens een keer een goed verhaal te vertellen met intelligente inhoud! De focus ligt vooral op de betekenis van Pays d’Oc IGP. Maar ook de andere begrippen zullen uiteraard aan bod komen.
Wat betekenen de verschillende afkortingen?
We beperken ons voor het gemak even tot de Franse wijnen. Frankrijk is natuurlijk nog steeds hét centrum van de wijnbouw. Al is de rest van de wereld ook behoorlijk goed op weg. Om het niet al te ingewikkeld te maken gaan we in dit artikel alleen in op de verschillende afkortingen die we tegenkomen op het etiket van Franse wijnen. Dat scheelt weer hè.
Het officiële kwaliteitslabel van de Europese Unie is: Appellation d’Origine Protegée (AOP). De iets lagere categorie heet: Indication Géographique Protegée. Deze termen wijken af van wat eerder gebruikelijk was. Onder de oude Franse regelgeving sprak men van Appellation d’Origine Controlée (AOC) voor het hoogste niveau en Vin de Pays voor de categorie daaronder. Tot 2011 mochten de oude termen nog gebruikt worden, dus je zult ze nog tegenkomen. En de term AOC zal sowieso niet snel verdwijnen. De Fransen zijn daar toch een tikkeltje aan gewend. Ingewikkeld allemaal.
Appellation d’Origine Protegée & Indication Géographique Protegée
De afkortingen moeten er eigenlijk voor zorgen dat het voor ons makkelijker wordt om te begrijpen waar een wijn vandaan komt en met welke kwaliteit we te maken hebben. Dan is het wel handig als je weet wat dit dan precies wil zeggen.
De volgende regels zijn van toepassing op wijnen met AOP op het etiket:
- de wijn moet afkomstig zijn uit een duidelijk omschreven gebied
- er moet een bepaald minimum alcoholgehalte in de wijn aanwezig zijn
- de wijn moet zijn vervaardigd uit bepaalde druivenrassen
- er is een maximum rendement hectoliters per hectare toegestaan
- beantwoorden aan een bepaalde beplantingswijze en oogstmethode van de wijngaard
- snoeiwijze is voorgeschreven en zijn er regels voor bemesting en ter bestrijding van ongedierte
De IGP wijnen komen net als de AOP ook uit afgebakende gebieden. Het verschil met de AOP wijnen is dat de regels minder streng zijn. Er mogen bijvoorbeeld druivenrassen gebruikt worden die niet zijn toegestaan in de AOP of er mag meer geoogst worden. Frankrijk kent drie verschillende soorten IGP wijnen: per departement, verschillende zones binnen één departement, en over meerdere departementen verspreid.
Hoe strenger de regels zijn hoe beter de wijn. Deze stelling gaat echter niet altijd op. Sommige wijnboeren kiezen er bewust voor om zich niet geheel aan de regels te houden en krijgen dus geen herkomstbenaming op het etiket. Is de wijn dan per definitie slecht? Absoluut niet. Dus: heeft de wijn een herkomstbenaming zoals IGP of AOC op het etiket staan dan kan je ervan uitgaan dat de wijn kwalitatief goed is, ontbreekt dit echter dan is de wijn niet automatisch kwalitatief slecht.
Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Deze regio is erkend door de Europese unie en is een collectief merk. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 2600 bedrijven, 20.000 wijnmakers en 230 coöperaties. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen. Ik ben een van de gelukkigen die dit prachtige gebied al heeft mogen bewonderen. Het is net een sprookje waar je instapt. Overal waar je kijkt zie je vergezichten met alleen maar wijnranken. Zeker een aanrader om hier eens op wijnreis naartoe te gaan.
Meer weten over de Pays d’Oc? Dan heb je geluk want de komende tijd ga ik hier volop over schrijven. Proost! Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel stuur dan een e-mail naar Lindsay@wijnbloggers.nl.
Grappig. Nooit van gehoord: indication geographique protégée. Maar ik drink nu een rosé Pierre de Prunet Mont Baudile. En daar zie ik dat op het etiket staan. Dus ik ging het googelen. Leuk om de informatie te lezen. Ik was blijkbaar blijven steken bij AOC en Vin du Pays….. 😉