Warre’s port nu ook in Nederland

Porthuis WarrePorthuis Warre’s brengt beste van Portugal naar Nederland

Het moment is daar voor Warre’s om zichzelf te introduceren onder de Nederlandse portkenners en -liefhebbers. Dit najaar laat Warre’s je graag kennismaken met de verschillende portwijnen die het porthuis produceert. De stoere, rijke Warrior, de fruitige en elegante smaken van Otima en de verrassend, frisse witte port verdienen speciale aandacht. Samen zorgen de negen wijnen van Warre’s er voor dat voor elke smaak en gelegenheid er een perfect passende port is om van te genieten.

Terug in de tijd

Warre’s is het eerste Britse porthuis in Portugal opgericht in 1670 door twee Engelsen, William Burgoyne en John Jackson. Zij openden vestigingen in het noorden van Portugal als Burgoyne & Jackson – in eerste instantie een algemene handelsonderneming. Ze exporteerden wijnen, olijfolie en fruit, alsmede het importeren van gedroogde kabeljauw en Engelse wollen goederen. Door de jaren heen veranderde de onderneming nogal eens van naam. Zo ook met de komst van William Warre vanuit Engeland in 1729, Hij stichtte een gezin en begon met de handel in port. Vele nazaten verder is Warre’s uitgegroeid tot een kwaliteitsmerk met een aantal rijke portwijnen die worden geproduceerd in het Portugese Vila Nova de Gaia.

De port van Warre’s; een introductie

Warres Port Otima 10Otima
Voor de moderne portliefhebber heeft Warre’s de Otima 10 en 20 jaar oude tawny naar Nederland gebracht; een elegante, bloemrijke en uitgebalanceerde port die je koud heerlijk als aperitief kunt drinken op een warme zomeravond. De Otima is echter in de wintermaanden ook heerlijk om, na een gezellig diner met vrienden, de avond af te sluiten. Door de zoetheid van de 20 jaar oude tawny smaakt deze heerlijk met zoute kaas en noten. De jongere tienjarige Otima is juist goed te combineren met een zoet dessert zoals merengue, tarte tatin en crème brûleé. Ook met een goede sigaar is deze port een aanrader!

Warrior Reserve
Vernoemt naar het paard van William Warre, is het de naam Warrior die werd gebrandmerkt op de vaten van deze  finest Reserve port die al sinds de vroegste dagen van de firma (1750) wordt verscheept. De traditionele stijl is gehandhaafd door de jaren heen en vandaag de dag is de Warrior Reserve een klassieke, volle wijn, heerlijk aan het einde van een maaltijd. Probeer deze wijn eens met een chocolade dessert. Chocolade van 70% cacao, of in combinatie met oude kaas en noten.

Fine White
Gemaakt van witte druiven uit de Douro. Deze frisse, fruitige en bijna exotisch geurende Fine White zorgt voor verrassing in de exclusieve collectie van Warre’s. De rijping vindt plaats in de kelders van Warre’s in Vila Nova de Gaia. Daarvoor gebruikt Warre’s een combinatie van eiken vaten en roestvrij stalen tanks. Voor een frisse cocktail combineer je deze port met spuitwater, ijs een schijfje citroen en een blaadje munt. Heerlijk voor een warme (na)zomerdag!

Warres Port Heritage Ruby recHeritage Ruby
Op één van de mooiste landgoederen in de Douro-vallei in Portugal wordt de Warre’s Heritage Ruby port geproduceerd. Omdat de wijn gemaakt wordt van heerlijke rode vruchten krijgt de wijn robuuste en fruitige aroma’s. De Ruby heeft zo’n drie jaar gerijpt in doorgewinterde eiken vaten voordat deze gebotteld is. Drink deze krachtige wijn samen met een verse cheesecake of pure chocolade van 65% cacao.

King’s Tawny
Favoriet van het Deense koningshuis! Deze King’s Tawny van Warre’s: een drie jaar oude blend, die minder intens is qua smaak dan de Heritage Ruby. De stijl van de King’s Tawny is lichter door selectieve vermenging waardoor deze jonge wijn een fijne balans en zachtheid heeft, mede ook door de rijping op kleine, eikenhouten, vaten. Geniet van deze wijn met een romig dessert, gedroogd fruit en noten of als een heerlijk aperitief om de avond mee te starten.

 Colheitas
De Colheitas is een verleidelijke port uit de collectie van Warre’s met een fijne afdronk. De Colheitas port is gemaakt van druiven uit één oogst. De wijnen hebben mininaal zeven of meer jaren gerijpt op hout. De beste kenmerken van de Colheitas hebben veel overeenstemming met de oudere porten uit de collectie van Warre’s. Deze portwijn komt in combinatie met romige desserts, oude kaas, gedroogd fruit zoals abrikozen en noten erg goed tot z’n recht.

Warres Port Cavadinha 2001De Vintage collectie

Voor de fijnproevers onder de ervaren portkenners produceert Warre’s al jaren een aantal nog exclusievere portwijnen. Velen hebben al tientallen jaren gerijpt en zijn hierna pas bij elkaar gebracht. Dit resulteert in volle portwijnen met elk hun eigen karakter en smaak. Een van de grote troeven van vintage port is dat deze zowel jong, maar ook na enkele tientallen jaren op de fles te hebben gelegen, smaakvol is.

Vintage
De Vintage is afkomstig van twee belangrijke wijngaarden van Warre’s: de Quinta da Cavadinha en Quinta do Retiro Antigo. De druiven die hier groeien vullen elkaar goed aan. Hierdoor ontstaat er een elegante port met fijne subtiele, bloemige aroma’s en een ideale zuurgraad die bijdraagt aan de levensduur van deze wijnen.

Quinta Cavadinha Vintage
Warre’s Quinta Cavadinha wijngaarden zijn één van de mooiste wijngaarden in de Pinhão vallei en bij uitstek geschikt voor het produceren van mooie vintage wijnen. De afgelopen decennia zijn er op deze wijngaarden de beste wijnen gebotteld zoals de Single Quinta Vintage Port. De wijn bezit een fijne elegantie en bloemige aroma’s passend bij de karakteristieke stijl van Warre’s.

Warre's Port LBV 2009Warre LBV
Speciaal voor Nederland heeft Warre’s de Warre LBV ontwikkeld. Uniek in zijn soort is deze wijn op dezelfde manier gebotteld als vele generaties hiervoor. Deze wijn wordt na vier tot zes jaar in het vat te hebben gelegen, gebotteld en daarna nog eens vier jaar gerijpt in de fles. Dit om deze Warre LBV de stijl en complexiteit te geven die sterk verwant is aan dat van vintage portwijnen.

De vintage wijnen van Warre’s zijn h et best in combinatie met een kaasplank vol zachte room-, blauwe- of gezouten kaas met daarnaast wat noten en gedroogd fruit. Aproveite!

Albert Heijn
Een groot aantal van de portwijnen van Warre’s zijn te koop bij de Albert Heijn, afhankelijk van de grootte van het filiaal. Bij de Albert Heijn XL is bovendien de gehele vintage collectie verkrijgbaar.

Over Warre’s
Warre’s is de oudste Britse port onderneming die is opgericht in Portugal in 1670 en is eigendom van de Symington Family Estate die een traditie van port maken heeft die ver teruggaat in de tijd. Warre’s is eigenaar van drie grote wijngaarden: Quinta da Cavadinha in de Pinhão vallei, Quinta do Retiro in de Rio Torto vallei en de Quinta da Telhada in het afgelegen oostelijke deel van de Douro.

– Persbericht –

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.