Waarom wijn met Kerstmis? – Wijn door de ogen van een niet-kenner

Waarom wijn met Kerstmis?Waarom wijn met Kerstmis? Misschien is dit een vreemde vraag, maar hij kwam ineens bij me op. Net zoals dat Jan en Alleman met de Kerst ineens een kaasplankje in huis op tafel heeft staan. Waarom juist bij deze dagen en niet op bijvoorbeeld met Koninginnedag of Pinksteren.

Nee, dan moeten we een oranje tompouce soldaat maken of dauwtrappen. Wel in de goede volgorde, dauwtrappen op Koninginnedag is een doodzonde. Of moesten we dat nu doen met Hemelvaart? Zeker is wel dat we moeten haringhappen bij het Leids’ Ontzet en erwtensoep of rookworst moeten eten tijdens de Elfstedentocht. Of na de Nieuwjaarsduik, ook dan mag dat laatste.

Maar die wijn met de kerstdagen bevreemdt me. Je ontkomt er haast niet aan om één of meerdere flessen in huis te hebben, liefst in de kleur rood, maar de traditie erachter ontgaat me.

Natuurlijk wilde ik het weten en ging ik op zoek naar het antwoord. Anders zou ik de komende dagen niet meer rustig kunnen slapen. Ik tikte daarom een leuke zoekopdracht in om een reden te vinden waarom we massaal rode wijn met de kerstdagen kopen, cadeau geven en drinken.

Waarom wijn met Kerstmis? - miswijnSlechts één antwoord vond ik. Namelijk dat het vroeger verstandiger was om wijn te drinken in plaats van water. Met vervolgens een conclusie dat rode wijn verbonden is met Kerst door de “miswijn”. Een beetje slap verhaal. Ik drink toch niet alleen met de Kerst. Het hele jaar mag ik dus ongezond water drinken en twee dagen per jaar zijn we ineens verstandig. De relatie tussen het water en de “miswijn” ontging me ook. Er moest een betere reden zijn.

Vergeet het maar, niente antwoord, no reason, geen plausibele verklaring. Eigenlijk komt het erop neer dat we elkaar wijs hebben gemaakt dat Kerst zonder een fles wijn in huis geen Kerst is. Net zoals Kerst zonder Coca Cola ook geen Kerst is.

Kaasplankjes, rode wijn, kalkoen en gourmet horen evenveel bij de Kerst als een skivakantie in de Sahara in de zomermaanden. Zou je trouwens wel kunnen skiën in de Sahara in “onze” winter? Dat zoeken we nog wel een keer op.

Desondanks vind ik dat we de traditie van veel eten, drinken en daarna uitbuiken, met nogmaals een goed glas, in ere moeten houden. Want wat zou nou een kerstpakket zonder mooie fles zijn? En hoe moeten de slijters het jaar doorkomen zonder verkoop van al die kistjes met relatiewijn?

Over de folders van de supermarktketens maar niet te spreken. Je krijgt toch liever leuke plaatjes van mooie Franse kastelen op de deurmat, dan een boekwerkje met alleen diverse merken bronwater?

waarom wijn met kerstmisVoor het geld hoef je het tegenwoordig ook niet meer te laten? De Merlot’s, Chardonnay’s en Pinot Noir’s van euro 3,99 vliegen je om de oren. Als je dat nog teveel vindt koop je voor een euro minder een Contarini Vino Frizante Bianco. Of je maakt je Air Miles op aan een Charles Vercy Champagne Brut.

Geen idee hoe al die merken en soorten smaken en of je er hoofdpijn van krijgt. Misschien is dat nog wel een goede suggestie voor Radar, Kassa of Keuringsdienst van Waarde. Een verkiezing van de slechtste wijn, die er te koop is in Nederland. En die belonen met het etiket “Chateau Migraine”.

Je vult weer een TV-avond en waarschijnlijk valt er dan ook nog wat te lachen. Bijvoorbeeld om presentatoren die met barstende koppijn rondlopen, of nog erger.

Ik eindig deze bijdrage met u allemaal gezellige (wijn)dagen te wensen en een goed en vooral gezond 2013.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.