Tempranillo: waarom is die nou zo lekker?

tempranilloRode wijnen gemaakt op basis van de Tempranillo druif doen het erg goed in de wijnbloggers top 20. Zeker als je ook de pseudoniemen Tinto Roriz (Portugal) en Tinto de Toro (Spanje) meetelt. De Tempranillo druif kennen we vooral van Spaanse en Portugese wijnen waarin zijn smaak volledig tot uiting komt: donkerrood (gedroogd) fruit zoals kersen, zwarte bessen, pruimen, maar ook aardbeien en frambozen, aangevuld met cacao en vanilletonen na houtrijping. Ook staat deze druif bekend om zijn aangename zachtheid vanwege de relatief lage zuurgraad. Het is goed voor te stellen dat in Portugal ook port wordt gemaakt van de Tinto Roriz.

De Tempranillo gedijt uitstekend in een warm en zonnig klimaat en komt van oorsprong waarschijnlijk uit het Rioja gebied in Spanje. Z’n naam is in ieder geval van spaanse afkomst: temprano betekent ‘vroeg’ en de Tempranillo druif heet zo vanwege zijn vroege rijping. Buiten Spanje wordt de Tempranillo druif vooral in Portugal, Californië en Argentinië aangeplant.

Wijnmakers mengen de Tempranillo ook graag met andere druiven, zoals de Grenache en de Merlot. De uiteindelijke smaak van de wijn is vanzelfsprekend afhankelijk van hoe die is geproduceerd: de meeste Tempranillo wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten, tot Crianza (tenminste 6 maanden houtlagering) of Reserva (tenminste 12 maanden) wijn. Die zijn veelal rijk van smaak, met een mooi vanille-aroma: heerlijk!

Tempranillo: waarom is die nou zo lekker?

Dat lijkt ons duidelijk: de donker fruit smaak en de vanilletonen na houtlagering vallen bij vrijwel iedereen in de smaak.

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.